Barista iskola 2019.12.24.

Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

Habár egyre elterjedtebb foglalkozásról beszélünk, a barista szó hallatán még mindig sokan csak a fejüket vakarják. Aki úgy gondolja, valamennyire képben van, egyből rávágja: az az a személy, aki az étteremben a kávémat kihozza! Na, azért ez sem teljesen fedi a valóságot. (x)


Barista – van, volt, lesz

Egyáltalán nem egy újhullámos, "szuperkúl" munkáról van szó, ahol az embernek szinte a kisujját sem kell mozdítania. A kávépincér szakma hazánkban több száz éves hagyományokra tekint vissza. Persze, a sarki presszóban dolgozó Julcsi attól, hogy lefőzi a vendégnek a kávét, még nem lesz barista. Az én saját definícióm így hangozna: a barista nem más, mint hivatásos kávékészítő és szakértő. Kreatív és precíz, a munkája iránt elhivatott személy, aki rendelkezik kellő mennyiségű gyakorlattal és elméleti ismeretekkel. Egy gyorstalpaló tanfolyam után még senki nem nevezhető igazi kávémesternek. A szakmában eltöltött évek és a rutin, melyek igazán számítanak.

Mégis mit csinál egész nap?

Legfontosabb feladatait így tudnám összefoglalni:

  • Mindent tud, amit a kávéról tudni lehet. Nem csak az elkészítési módokat, hanem például a különböző növényfajtákat, termőterületeket is kívülről fújja
  • Remekül ért az emberekhez, lesi a vendégek minden kívánságát, információkkal és tanácsokkal látja el őket
  • Olyan kávét készít és szolgál fel, mely minden tekintetben – mind ízvilágban, mind pedig megjelenésben – kifogástalan
  • Segít a vendéglátóegység vezetőjének a kávékínálat kialakításában, frissítésében
  • Gyorsan és hatékonyan dolgozik, a munkaterületet mindig tisztán tartja, és minden, de tényleg MINDEN apró részletre odafigyel
  • Előfordul, hogy a latte art, avagy a tökéletes tejhab művészete is a barista feladatai közé tartozik, de ez nem mindenhol kötelező elvárás

barista

Barista ≠ bártender (és mixer)

Sokan keverik a szezont a fazonnal. A legszembetűnőbb eltérés az, hogy a bártendernek nincs sok köze a kávéhoz. Ő a tökéletes koktélok és alkoholos italok (meg az elsőrangú kiszolgálás) szakértője, amiben lehet ugye kávé is, de na, értjük a különbséget.

A baristának is kell konyítania valamennyire a mixerkedéshez, persze ez kizárólag a kávé alapú italokra értendő. Szóval, két különböző szakmáról van szó, melyek között egészen minimális az átfedés.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s