Barista iskola 2010.12.17.

Pro Barista

Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.


Ahogy az előző számban írtam, "az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer" miatt ma már egyre többen értenek egyre inkább a kávéhoz, az otthon "ülő" magánemberek között is. De akkor mégis ki tekinthető igazi, profi baristának? Mit kell mindenképpen tudnia, mi várható el tőle és mi nem? Igazi kávészakértő legyen vagy csak kávékészítésre betanított munkás? A kávékészítés szakmunka vagy tanulás melletti pénzkereseti lehetőség diákoknak?
Alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni és rendszerezni azokat a tudáselemeket, amikkel egy igazi baristának – szerintem – rendelkeznie kell.

Tudjon a vendéglátásban, a kávés munkaterületen, eszpresszó géppel szakszerűen - az alábbi szempontok szerint - kávét készíteni:

  • Higiénikusan
  • Helyes műveleti sorokkal, munkafolyamatokkal
  • Jól átgondolt munkaszervezéssel
  • Megfelelő tempóban
  • Gazdaságosan
  • Kedvesen
  • Szépen

    Ismerje – azaz értse meg összefüggéseiben – az eszpresszót, mint:

  • Kultúrát (keverékkialakítástól a kávébárig)
  • Technológiát (munkaterület részei + gépek működtetése)
  • Minőséget (a minőség előfeltételei – veszélyek)
  • Sztenderdet és italt

    Ismerje a barista "alapkávékon túli" feladatait is:

  • Kávés munkaterület – nyitástól-zárásig
  • Klasszikus kávékülönlegességek
  • Alkoholmentes jeges italok (alapanyagok – receptek – készítési technikák)
  • Forró csokoládé- és teakészítés a kávés munkaterületen

    Tájékozódjon jól a kávés világban:

  • Kávé-, kávéház-, és kávés technológia-történet itthon és külföldön
  • Kávétermelő régiók-országok, különleges minőségek
  • Kávékultúrák – készítési módok – tradicionális italok
  • Márkák, láncok, szervezetek itthon és külföldön
  • Versenyek, szabályok, versenyzők
  • A barista helye, szerepe a vendéglátásban
  • A vendégek által Gyakran Ismételt Kávés Kérdések

    Mindezek mellett legyen meg benne az a szemlélet, hogy megszerzett tudását, a gyakorlás és munka során elsajátított képességeit alkalmazni és fejleszteni akarja folyamatosan. Munkájához ne csak szaktudás, de kedv és elhatározás is adassék. Igazi kávéélményt csak szakképzett és elhivatott barista tud szerezni. Így lehet a kávéfogyasztásból kávézás, az időtöltésből értékes pillanat.
    Fentiekben kifejtett szempontrendszer 2010-től a Barista Hungary hivatalos oktatási célrendszerét, a barista tanfolyam kimeneti követelményeit, ezzel tematikájának alapját adja.

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
    B-opció válságban magyar módra

    A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

    Café Magyarország 2020.04.08.
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.

    H i r d e t é s