Barista iskola 2010.12.17.

Pro Barista

Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.


Ahogy az előző számban írtam, "az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer" miatt ma már egyre többen értenek egyre inkább a kávéhoz, az otthon "ülő" magánemberek között is. De akkor mégis ki tekinthető igazi, profi baristának? Mit kell mindenképpen tudnia, mi várható el tőle és mi nem? Igazi kávészakértő legyen vagy csak kávékészítésre betanított munkás? A kávékészítés szakmunka vagy tanulás melletti pénzkereseti lehetőség diákoknak?
Alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni és rendszerezni azokat a tudáselemeket, amikkel egy igazi baristának – szerintem – rendelkeznie kell.

Tudjon a vendéglátásban, a kávés munkaterületen, eszpresszó géppel szakszerűen - az alábbi szempontok szerint - kávét készíteni:

  • Higiénikusan
  • Helyes műveleti sorokkal, munkafolyamatokkal
  • Jól átgondolt munkaszervezéssel
  • Megfelelő tempóban
  • Gazdaságosan
  • Kedvesen
  • Szépen

    Ismerje – azaz értse meg összefüggéseiben – az eszpresszót, mint:

  • Kultúrát (keverékkialakítástól a kávébárig)
  • Technológiát (munkaterület részei + gépek működtetése)
  • Minőséget (a minőség előfeltételei – veszélyek)
  • Sztenderdet és italt

    Ismerje a barista "alapkávékon túli" feladatait is:

  • Kávés munkaterület – nyitástól-zárásig
  • Klasszikus kávékülönlegességek
  • Alkoholmentes jeges italok (alapanyagok – receptek – készítési technikák)
  • Forró csokoládé- és teakészítés a kávés munkaterületen

    Tájékozódjon jól a kávés világban:

  • Kávé-, kávéház-, és kávés technológia-történet itthon és külföldön
  • Kávétermelő régiók-országok, különleges minőségek
  • Kávékultúrák – készítési módok – tradicionális italok
  • Márkák, láncok, szervezetek itthon és külföldön
  • Versenyek, szabályok, versenyzők
  • A barista helye, szerepe a vendéglátásban
  • A vendégek által Gyakran Ismételt Kávés Kérdések

    Mindezek mellett legyen meg benne az a szemlélet, hogy megszerzett tudását, a gyakorlás és munka során elsajátított képességeit alkalmazni és fejleszteni akarja folyamatosan. Munkájához ne csak szaktudás, de kedv és elhatározás is adassék. Igazi kávéélményt csak szakképzett és elhivatott barista tud szerezni. Így lehet a kávéfogyasztásból kávézás, az időtöltésből értékes pillanat.
    Fentiekben kifejtett szempontrendszer 2010-től a Barista Hungary hivatalos oktatási célrendszerét, a barista tanfolyam kimeneti követelményeit, ezzel tematikájának alapját adja.

  • H i r d e t é s

    Hogyan lehetne életszerűbbé tenni a barista versenyt?

    Ugyan az idei versenyek már lezajlottak, de érdemes áttekintenünk, milyen újításokkal lehetne színvonalasabbá, a nézők számára érdekesebbé tenni a barista bajnokságot.
    A World Barista Championship (WBC) formátuma – lényegében – a kezdetektől nem változott. Eltolódtak a súlypontok (a technikai tényezőkről az érzékszervire), a szabályalkotók becsuktak kiskapukat (a versenyzők kinyitottak újakat), kifinomult a körítés (kamera, speaker, élő közvetítés). De lényegében minden maradt a régiben.

    Barista iskola 2011.08.26.
    Megújúl A Barista

    Júniustól vadonatúj oktatótermünkben várjuk szeretettel mindazokat, akik a profi kávékészítés iránt érdeklődnek. A Barista Szaküzlet mellett kialakított új oktatóközpont tökéletes helyszín a barista ismeretek elsajátítására.

    Barista iskola 2010.06.15.
    Újévi kedvezmény

    Karácsonyi akciónkat meghosszabbítottuk!
    Amennyiben január 8-ig regisztrál a februári tanfolyamra, az elérhető legnagyobb, 25%-os kedvezményt adjuk a tanfolyam díjából!
    Regisztrálni az oktatási díj befizetésével lehet. A regisztrációról névre szóló vouchert adunk.

    Listaár: 95.000 Ft (+áfa)
    ÚJÉVI kedvezményes ár: 71.250 Ft (+áfa)

    Barista iskola 2010.01.04.

    Kávéházak magazin

    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.
    Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal? II.

    Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

    Zacc 2019.10.16.
    Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
    Mi legyen a zaccal?

    A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

    Zacc 2019.09.09.

    H i r d e t é s