Blog írások 2018.04.01.

Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában

A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.


Habár Ljubljana maga pici város csupán 280 ezer lakossal, mégis nagy megdöbbenést váltott ki belőlem a két nap alatt tapasztaltak. Az óváros igazi kincsesdoboz a turisták és a kávészerető turisták számára is. A már említett öt kávézó nagyon közel helyezkedik el egymáshoz, 10-15 perc séta alatt könnyedén elérhetőek. Nem sok időt töltöttünk a szlovén fővárosban, de sikerült öt kávézót meglátogatni és ámulatba esni.

Van, amiben mások a szlovén specialty kávézók, mint itthon. Tapasztalatom szerint itthon korlátozott számban választhatsz, hogy mely tájegységről származó babból készítsék neked a presszót, leginkább egy, jobb esetben két verzióból is választhatsz. Ljubljanban nagyon meglepően tapasztaltam, hogy a választék négynél kezdődik és onnan mondhatni, hogy határ a csillagos ég. Valamint még az is funfact, hogy csak a hosszú kávéitalokra öntenek mintát a tejhabbal. De térjünk rá a lecsekkolt helyekre:

 

#Cafetino

Ahogy az interneten olvastam ez az a hely, amit kihagyva egy kávészerető igazán szegényen távozik haza. De mire ez a nagy hype? Mikor belépsz a sötét, galériás helyre rögtön észreveszed a lényeget és annyit mondasz, hogy „Wow!!”. A hűha faktort a kávézóban fellelhető közel 26 féle kávé okozza. A szemek egy-egy tartályban voltak elhelyezve felcímkézve a származási országgal és ízjegyekkel. Akkora volt a választék, hogy a fogyasztó helyzete igencsak meg lett nehezítve. Azonban a lelkes és kedves baristák szívesen állnak a betérők rendelkezésére.

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

 

#CaféČokl 

A várhoz közel eső kávézó igencsak pici volt és nagyon zsúfolt. Amilyen pici volt, olyan nagy sötétséget is hozott hely. Nekem személy szerint nem annyira jött be a stílus és maga a kávé sem. Több közül választhattam, végül egy Columbiát ittam, ami ízre egyáltalán nem volt annyira minőségi. Sokan voltak, a barista lány nagyon kapkodott, de rendkívül kedves volt. A benti berendezés és sötétség teljesen romkocsmás hangulatot keltett, inkább este ülnék be ide és nem délelőtt, mint ahogy megesett. Kint az asztalok lenyűgöztek, nagyon szeretem ezt a mozaikos mintát, déli hangulatot keltett, ami stílusban nem passzolt össze a benti képpel. Egy próbát megér, azonban nincs az élmezőnyben a Cokl nálam.

F A C E B O O K 

 

#ČokoladniAteljeDobnik 

Eredetileg ez a hely nem volt betervezve. Első esti bóklászásunk alkalmával ültünk be ebbe a cukrászdába, ahol az Aperol is jó árban kapható (szerencsére) és az itallapot böngészve teljesen megörültem. Két teljes oldalon keresztül csak a specialtyről volt szó, de nem amolyan „lenyomom a szakszavakat három sorban formában”, hanem érthetően és egészen meggyőző módon, pont úgy, hogy a hozzá nem értő is szívesen kipróbálná az egyik kávéitalt. A könnyebb érthetőség jegyében leírták, hogy miben különbözik a specialty a kommersz kávétól. Nem csak magáról a specialty fogalmáról és a kávékról, egy-egy módszerről, az Iconic pörkölőről és a tulajdonos családról is szót ejtettek,. Bár akkor már este 10 körül jártunk, de muszáj volt megkósolnom a négy közül az egyiket és azt mondom nagyon megérte. Kellően csokis és lágy volt a Hondurasból készült cappucino, amit ittam. Nagyon tetszett a hely stílusa, világos volt és nagyon barátságos és bár a diéta nem engedte, de a sütik is nagyon ínycsiklandók voltak. Ha arra jártok, azt is mindenképp próbáljátok ki!

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Bővebben az Iconic Roasteryről

 

#TOZD 

Az abszolút második helyet nálam a Ljubljanica partján levő abszolút hipszter hely vitte. Mikor beléptem már a design is lenyűgözött, majd megkóstoltam a kávéjukat. J Ha esik, ha süt a nap, mindenképp csekkoljátok, mert a benti design fantasztikus, de a folyópartra kiülni sem egy utolsó látvány. Bent plafonra akasztott biciklitől, vakolólapátos kabátakasztóig minden van, retró és modern egyszerre. A kiszolgálók nagyon készségesen válaszoltak a kérdéseimre, mikor a kávéról vagy magáról az Escobárról kérdeztem (pörkölő) őket. Itt csak két ország kávéjából választottam, de pompás volt. Markánsan megjelent a gyümölcsös ízjegy és olyan nagyon tökéletes pihenős érzésem volt. A hely maga egy bár volt, így a kávén kívül, enni is lehetett, úgy láttam elég finom dolgokat. 

 

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Több infó az Escobarról

 

#STOW

Bár nem sorrendben akartam írni, de a dobogósokról egymás után olvashattatok. Most jön az ultimate kedvencem: a STOW. Ezt a kávézót találtam a leginkább újhullámosnak, modernnek és leglenyűgözőbbnek. A minimalista design, a szakértő barista, nagy kávéválaszték és tudjátok, hol található ez a szuper hely? Egy múzeum belsejében!! Mikor megérkeztünk először tanakodtunk, hogy belépjünk-e a múzeumba, aztán a pénztáros lánynak ez kicsit sem volt fura, hogy egy kávézót keresünk. Lent a pincerészen egy meglehetősen tágas, modern kialakítású és rettentő világos, üvegfalas kávézót találtunk. A hely és a barista kinézete marketing szempontjából is nagyon illett egymáshoz, kifinomult és letisztult volt. A Stow saját pörkölővel rendelkezik Ljubljanától 12 km-re, ami látogatható és akadémiával is rendelkezik. Az itallapon 12-féle kávéból válogathattunk. A szokásos fekete és fehér italok mellett chai, martini kávé, kávés koktélok is szerepeltek a repertoárban és ITT KAPTAM ELŐSZÖR latte artot a kávémra, nagyon boldoggá tett. :)

 

F A C E B O O K          I N S T A G R A M

Tudj meg többet a Stow Micro Roasteryről

  

Ami meglepett, hogy a szlovénok mennyire szeretnek kávézni. Hétköznap nap közben megannyi kévézó teljesen tele volt, alig lehetett asztalt találni. Valószínűleg ezért is tömörülhetett össze ennyi kávézó a belvárosban és valószínűleg ezért is ilyen népszerű itt a specialty, hiszen a kultúrájuk része lehet. Bizonyára sok helyet kihagyhattam (kiindulva a cukrászdás eseten), de egyet még ajánlok, amit szerettem volna meglátogatni, azonban zárva volt. Ha a Café Modernában jártok mindenféleképp írjatok milyen volt.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos cikk borítóképe
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.

Kávé és egészség 2019.11.26.

H i r d e t é s