Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
A jeges lattén túl is van élet, nem is akármilyen!
Nyári hőségben 70 Celsius-fokos forró kávé? Az arab világban azt vallják, a forró tea jobban hűsít a hatalmas hőségben… Na de a forró nyári napokon ki kívánja a meleg italokat? A kávé finom ízéről és pörgető hatásáról azonban ilyenkor sem kell lemondanunk. A jeges lattén túl is van élet, nem is akármilyen!
Ez valójában nem egy kávéfajta, hanem egy elkészítési mód, aminek a lényege, hogy a kávét nem a megszokott módon forró vízzel, hanem hideggel készítik. Ennek a fajtának az a különlegessége, hogy jóval tovább áztatják az őrleményt, nagyjából 10-12 óráig, majd utána szűrik le. Ennek hatására a benne lévő savak teljesen máshogy oldódnak fel és más aromák kerülnek előtérbe. Az íze sokkal lágyabb, mint a hagyományos társaié, jégkockákkal dúsítva pedig pont ideális egy igazán forró napon.
Szokták még úgy is nevezni, hogy espronik vagy E.T, esetleg espess’onik-ként is találkozhatunk a felirattal. A tonic eredetileg kininből és vízből tevődött össze, és az italt a malária kezelésére szánták, csakhogy önmagában nagyon keserű volt, ezért cukrot adtak hozzá. Bár az espesso tonic esetében alapvetően mindkét hozzávaló kesernyés ízű, az összehatás mégsem ennyire fanyar. A kávé savas aromája és a tonic édes kesernyés találkozása egy igazán különleges élményt eredményez. Ha még sosem kóstoltuk korábban, érdemes világos pörkölésű kávéval kérni, ami könnyed, enyhén citrusos ízvilágú, mert ettől lesz igazán jó a végeredmény. Az igazán tökéletes összhatás érdekében pedig párosítsuk a cold brew eljárással készített kávéval.
Ha csapolt sörrel találkozunk már meg se lepődünk. Na de csapolt kávé? Bizony, a nitro egy csapolva kimért ital, ami kolumbiai világos pörkölésű kávéból készül. A már korábban említett cold brew eljárást alkalmazzák, így az aromák megmaradnak benne, ezáltal egy sokkal lágyabb ízt kölcsönöz az italnak. A sörhöz hasonlóan magas nyomású nitrogén segítségével nyerik ki, ami azt eredményezi, hogy az állaga is hasonlóan krémes, habos és gazdag lesz. Az italt általában nem szokták sem édesíteni, sem ízesítni. A csapolás után kinézetre akár barna sörnek is tűnhet, az illata azonban elárulja, hogy ez bizony kávé.
A dalgona népszerűségének oka több tényező együttesében rejlik. A látványra is kiemelkedő ital, kevés hozzávalót igényel és viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni. Mivel a hozzávalók között instant kávé szerepel, jó választás lehet délutáni frissítőnek, hiszen kevésbé erős, mint a hagyományos főzött kávék. A port, cukorral és kis adag vízzel addig kell keverni, amig igazán könnyed, krémes, szinte habos állaga nem lesz. A hideg tej tetejére rá kell kanalazni a habot, hogy a két szín, a fehér és a világosbarna elkülönüljön egymástól. A végén pedig ízlés szerint díszíthetjük cukorral, kakaóporral vagy akár fahéjjal is.
A cascara szó spanyolul héjat jelent, maga az ital pedig valójában nem más, mint az érett kávécserje gyümölcse magozott és szárított formában. Bár a növény maga, igazából kávé, az ital elkésztése sokkal inkább hajaz a teáéra, hiszen forró vízzel kell leönteni, majd hagyni ázni néhány percig. Koffeintartalma magasabb, mint a teáé, azonban alacsonyabb, mint a pörkölt kávéé. Ezt az italt lehet melegen is fogyasztani, ám lehűtve sokkal frissítőbb, ráadásul könnyed és finom.
Szatmári Nóri
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.