Hűsítő kávékülönlegességek forró napokra

-
Blog írások, 2021.07.06.

Hűsítő kávékülönlegességek forró napokra

A jeges lattén túl is van élet, nem is akármilyen!


Nyári hőségben 70 Celsius-fokos forró kávé? Az arab világban azt vallják, a forró tea jobban hűsít a hatalmas hőségben… Na de a forró nyári napokon ki kívánja a meleg italokat? A kávé finom ízéről és pörgető hatásáról azonban ilyenkor sem kell lemondanunk. A jeges lattén túl is van élet, nem is akármilyen!

Cold brew

Ez valójában nem egy kávéfajta, hanem egy elkészítési mód, aminek a lényege, hogy a kávét nem a megszokott módon forró vízzel, hanem hideggel készítik. Ennek a fajtának az a különlegessége, hogy jóval tovább áztatják az őrleményt, nagyjából 10-12 óráig, majd utána szűrik le. Ennek hatására a benne lévő savak teljesen máshogy oldódnak fel és más aromák kerülnek előtérbe. Az íze sokkal lágyabb, mint a hagyományos társaié, jégkockákkal dúsítva pedig pont ideális egy igazán forró napon.

Espresso tonic

Szokták még úgy is nevezni, hogy espronik vagy E.T, esetleg espess’onik-ként is találkozhatunk a felirattal. A tonic eredetileg kininből és vízből tevődött össze, és az italt a malária kezelésére szánták, csakhogy önmagában nagyon keserű volt, ezért cukrot adtak hozzá. Bár az espesso tonic esetében alapvetően mindkét hozzávaló kesernyés ízű, az összehatás mégsem ennyire fanyar. A kávé savas aromája és a tonic édes kesernyés találkozása egy igazán különleges élményt eredményez. Ha még sosem kóstoltuk korábban, érdemes világos pörkölésű kávéval kérni, ami könnyed, enyhén citrusos ízvilágú, mert ettől lesz igazán jó a végeredmény. Az igazán tökéletes összhatás érdekében pedig párosítsuk a cold brew eljárással készített kávéval.

Nitro

Ha csapolt sörrel találkozunk már meg se lepődünk. Na de csapolt kávé? Bizony, a nitro egy csapolva kimért ital, ami kolumbiai világos pörkölésű kávéból készül. A már korábban említett cold brew eljárást alkalmazzák, így az aromák megmaradnak benne, ezáltal egy sokkal lágyabb ízt kölcsönöz az italnak. A sörhöz hasonlóan magas nyomású nitrogén segítségével nyerik ki, ami azt eredményezi, hogy az állaga is hasonlóan krémes, habos és gazdag lesz. Az italt általában nem szokták sem édesíteni, sem ízesítni. A csapolás után kinézetre akár barna sörnek is tűnhet, az illata azonban elárulja, hogy ez bizony kávé.

Dalgona

A dalgona népszerűségének oka több tényező együttesében rejlik. A látványra is kiemelkedő ital, kevés hozzávalót igényel és viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni. Mivel a hozzávalók között instant kávé szerepel, jó választás lehet délutáni frissítőnek, hiszen kevésbé erős, mint a hagyományos főzött kávék. A port, cukorral és kis adag vízzel addig kell keverni, amig igazán könnyed, krémes, szinte habos állaga nem lesz. A hideg tej tetejére rá kell kanalazni a habot, hogy a két szín, a fehér és a világosbarna elkülönüljön egymástól. A végén pedig ízlés szerint díszíthetjük cukorral, kakaóporral vagy akár fahéjjal is.

Cascara

A cascara szó spanyolul héjat jelent, maga az ital pedig valójában nem más, mint az érett kávécserje gyümölcse magozott és szárított formában. Bár a növény maga, igazából kávé, az ital elkésztése sokkal inkább hajaz a teáéra, hiszen forró vízzel kell leönteni, majd hagyni ázni néhány percig. Koffeintartalma magasabb, mint a teáé, azonban alacsonyabb, mint a pörkölt kávéé. Ezt az italt lehet melegen is fogyasztani, ám lehűtve sokkal frissítőbb, ráadásul könnyed és finom.

Szatmári Nóri

Tetszett a(z) Hűsítő kávékülönlegességek forró napokra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Hűsítő kávékülönlegességek forró napokra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg