Blog írások 2018.04.27.

Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója

Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.


Az elmúlt években sok változás történt a Hold utcai piacon. A maga piaci jellegét már csak nyomokban megjelenítő hely, leginkább fine-dining és hagyományos étkezdéknek, pékségeknek ad otthont, és több, mint egy hónapja már a By Beansnek is, ami Budapest egyik legújabb specialty kávézója.

Az első látogatásom alkalmával nem voltam azzal tisztában, hogy a kávézót a piacon kell keresni, túl is mentem, majd mikor realizáltam, hogy „Itt kell lennie”, kicsit meglepődve lépben be a piacra. A bejárattól nem messze egy sarokban akadtam rá, ahol még mindig meg voltam lepődve, ugyanis egy piac nem épp szokásos választás a kávézók tekintetében.

 

A By Beans nyitásának ötlete két éve jött, mikor is Halász Ferenc és felesége úgy döntöttek, hogy elég a multiból és szeretnének valami olyat létrehozni, ami a szenvedélyük. Bejárták Európa pörkölőit, néhány barista iskolát, ahol inspirációt nyertek a saját kávézójuk megnyitásához. Maga a Hold utcai piac egy tudatos választás volt, hiszen egy igazán gasztropiaccá vált az elmúlt 3 évben és a nyugat-európai példákat követve döntöttek a piac mellett. Célközönségük a közeli irodisták mellett természetesen a piacra látogatók, akik szívesen térnek be hozzájuk egy presszóra. Ferenc állítása szerint a piacon való elhelyezkedés lerövidíti az időt a vevő és a kávézó között.

 

A kávézó kialakításában az Industreal belsőépítész csapatával dolgoztak és egy elütő, mégis harmonizáló összképet teremtettek. A nyitott térben megjelenik a fa, a fém, a csempe. A kávé a Per Nordbytól érkezik, mely egy svéd pörkölő. Ferencék szerettek volna olyan pörkölőt találni, akik a saját filozófiájukkal egyezik és nagy választékkal is rendelkezik, így ezen két válgozó mentén válogattak Európa mintegy 500 pörkölője köztül. Végül a Per Nordbyt választották, melynek nagy filterválasztéka van, melyekből számos minta a By Beansben is megtalálható. Ferencék számára fontosabb volt, hogy többféle kávét tartsanak, mintsem többféle technikával dolgozzanak, így eljárás tekintetében kevésbé lehettek válogatósak.

Ami még igazán különlegessé teszi a By Beanst, az a házi rétes. Izgalmas kombináció a rétes-kávé, hiszen a péksütemények és reggelik a megszokottabb párosítások. A rétes gondolata a helyszínre asszociálva is érkezett, melyet a Hugo biztosít minden reggel. A minőségi direct trade kávé és a házi rétes mellé pedig a már csak egy finom tej szükségeltetik, melyet a Hétforrás mikrogazdaság biztosítja.

Nagyon megnyerő a By Beans mind kávéélmény, mind filozófia és kialakítás tekintetében. A kis üzlet bár a falra néz, de mindenképp megéri betérni egy kedves mosolyra vagy egy szuper kávéra, melyet Erika és Ádám biztosan garantál számotokra hétköznapokon reggel 7:30-tól. Ajánljuk!

 

Kaffeine powered by Freyja cikk borítóképe
Kaffeine powered by Freyja

Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában

Blog írások 2019.06.28.
Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában cikk borítóképe
Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában

A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.

Blog írások 2018.04.01.

Kávéházak magazin

Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.
A Kaffeine öt árnyalata cikk borítóképe
A Kaffeine öt árnyalata

A Kaffeine 2015-ös nyitása óta egy stílusos budai helyből egy menő budapesti kávézólánccá nőtte ki magát. Szeptember 2-től már a BudaWest irodaház aljában is.

Kávézóláncok 2019.09.03.