Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója

-
Blog írások, 2018.04.27.

Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója

Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.


Az elmúlt években sok változás történt a Hold utcai piacon. A maga piaci jellegét már csak nyomokban megjelenítő hely, leginkább fine-dining és hagyományos étkezdéknek, pékségeknek ad otthont, és több, mint egy hónapja már a By Beansnek is, ami Budapest egyik legújabb specialty kávézója.

Az első látogatásom alkalmával nem voltam azzal tisztában, hogy a kávézót a piacon kell keresni, túl is mentem, majd mikor realizáltam, hogy „Itt kell lennie”, kicsit meglepődve lépben be a piacra. A bejárattól nem messze egy sarokban akadtam rá, ahol még mindig meg voltam lepődve, ugyanis egy piac nem épp szokásos választás a kávézók tekintetében.

 

A By Beans nyitásának ötlete két éve jött, mikor is Halász Ferenc és felesége úgy döntöttek, hogy elég a multiból és szeretnének valami olyat létrehozni, ami a szenvedélyük. Bejárták Európa pörkölőit, néhány barista iskolát, ahol inspirációt nyertek a saját kávézójuk megnyitásához. Maga a Hold utcai piac egy tudatos választás volt, hiszen egy igazán gasztropiaccá vált az elmúlt 3 évben és a nyugat-európai példákat követve döntöttek a piac mellett. Célközönségük a közeli irodisták mellett természetesen a piacra látogatók, akik szívesen térnek be hozzájuk egy presszóra. Ferenc állítása szerint a piacon való elhelyezkedés lerövidíti az időt a vevő és a kávézó között.

 

A kávézó kialakításában az Industreal belsőépítész csapatával dolgoztak és egy elütő, mégis harmonizáló összképet teremtettek. A nyitott térben megjelenik a fa, a fém, a csempe. A kávé a Per Nordbytól érkezik, mely egy svéd pörkölő. Ferencék szerettek volna olyan pörkölőt találni, akik a saját filozófiájukkal egyezik és nagy választékkal is rendelkezik, így ezen két válgozó mentén válogattak Európa mintegy 500 pörkölője köztül. Végül a Per Nordbyt választották, melynek nagy filterválasztéka van, melyekből számos minta a By Beansben is megtalálható. Ferencék számára fontosabb volt, hogy többféle kávét tartsanak, mintsem többféle technikával dolgozzanak, így eljárás tekintetében kevésbé lehettek válogatósak.

Ami még igazán különlegessé teszi a By Beanst, az a házi rétes. Izgalmas kombináció a rétes-kávé, hiszen a péksütemények és reggelik a megszokottabb párosítások. A rétes gondolata a helyszínre asszociálva is érkezett, melyet a Hugo biztosít minden reggel. A minőségi direct trade kávé és a házi rétes mellé pedig a már csak egy finom tej szükségeltetik, melyet a Hétforrás mikrogazdaság biztosítja.

Nagyon megnyerő a By Beans mind kávéélmény, mind filozófia és kialakítás tekintetében. A kis üzlet bár a falra néz, de mindenképp megéri betérni egy kedves mosolyra vagy egy szuper kávéra, melyet Erika és Ádám biztosan garantál számotokra hétköznapokon reggel 7:30-tól. Ajánljuk!

 

Tetszett a(z) Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg