Blog írások 2018.04.27.

Megnyílt a By Beans Coffee, Budapest első piaci újhullámos kávézója

Mostanság a Belvárosi Piacra már nem csak az ínycsiklandó ételek, hanem az újhullámos kávé illata is becsábítja az embereket az utcáról. Már több mint egy hónapja nyitott a By Beans.


Az elmúlt években sok változás történt a Hold utcai piacon. A maga piaci jellegét már csak nyomokban megjelenítő hely, leginkább fine-dining és hagyományos étkezdéknek, pékségeknek ad otthont, és több, mint egy hónapja már a By Beansnek is, ami Budapest egyik legújabb specialty kávézója.

Az első látogatásom alkalmával nem voltam azzal tisztában, hogy a kávézót a piacon kell keresni, túl is mentem, majd mikor realizáltam, hogy „Itt kell lennie”, kicsit meglepődve lépben be a piacra. A bejárattól nem messze egy sarokban akadtam rá, ahol még mindig meg voltam lepődve, ugyanis egy piac nem épp szokásos választás a kávézók tekintetében.

 

A By Beans nyitásának ötlete két éve jött, mikor is Halász Ferenc és felesége úgy döntöttek, hogy elég a multiból és szeretnének valami olyat létrehozni, ami a szenvedélyük. Bejárták Európa pörkölőit, néhány barista iskolát, ahol inspirációt nyertek a saját kávézójuk megnyitásához. Maga a Hold utcai piac egy tudatos választás volt, hiszen egy igazán gasztropiaccá vált az elmúlt 3 évben és a nyugat-európai példákat követve döntöttek a piac mellett. Célközönségük a közeli irodisták mellett természetesen a piacra látogatók, akik szívesen térnek be hozzájuk egy presszóra. Ferenc állítása szerint a piacon való elhelyezkedés lerövidíti az időt a vevő és a kávézó között.

 

A kávézó kialakításában az Industreal belsőépítész csapatával dolgoztak és egy elütő, mégis harmonizáló összképet teremtettek. A nyitott térben megjelenik a fa, a fém, a csempe. A kávé a Per Nordbytól érkezik, mely egy svéd pörkölő. Ferencék szerettek volna olyan pörkölőt találni, akik a saját filozófiájukkal egyezik és nagy választékkal is rendelkezik, így ezen két válgozó mentén válogattak Európa mintegy 500 pörkölője köztül. Végül a Per Nordbyt választották, melynek nagy filterválasztéka van, melyekből számos minta a By Beansben is megtalálható. Ferencék számára fontosabb volt, hogy többféle kávét tartsanak, mintsem többféle technikával dolgozzanak, így eljárás tekintetében kevésbé lehettek válogatósak.

Ami még igazán különlegessé teszi a By Beanst, az a házi rétes. Izgalmas kombináció a rétes-kávé, hiszen a péksütemények és reggelik a megszokottabb párosítások. A rétes gondolata a helyszínre asszociálva is érkezett, melyet a Hugo biztosít minden reggel. A minőségi direct trade kávé és a házi rétes mellé pedig a már csak egy finom tej szükségeltetik, melyet a Hétforrás mikrogazdaság biztosítja.

Nagyon megnyerő a By Beans mind kávéélmény, mind filozófia és kialakítás tekintetében. A kis üzlet bár a falra néz, de mindenképp megéri betérni egy kedves mosolyra vagy egy szuper kávéra, melyet Erika és Ádám biztosan garantál számotokra hétköznapokon reggel 7:30-tól. Ajánljuk!

 

Küri Attila

Kaffeine powered by Freyja cikk borítóképe
Kaffeine powered by Freyja

Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában

Blog írások 2019.08.28.
Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában cikk borítóképe
Hosszúhétvégi tippek kávéimádóknak Ljubljanában

A 2018-as évben sok-sok hosszúhétvége kapott helyet, így aki kedveli az utazást vagy éppen az aktív pihenés rajongója, az is örülhet. Ha követtétek az Instagramon a Kávéházak.hu-t, akkor biztosan láttátok a március 15-i hétvégén a #sloveniancoffeetour sztorikat, Ljubljanában, Szlovéniában jártunk. Olvassatok tovább a ljubljanai kávés tapasztalatokról.

Blog írások 2018.03.29.

Kávéházak magazin

cipő kávéból és PET palackból » Rens cikk borítóképe
cipő kávéból és PET palackból » Rens

Szeretnél olyan cipőt, ami kávéból készült? Néhány napig még megrendelheted » Kickstarteren indult egy érdekes kampány, ahol 300g kávézaccból és 6 használt PET palackból készítnek cipőt. Ez egy (fél)millió dolláros ötlet! :)

Zacc 2019.08.09.
Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

Kávé akadémia 2019.08.07.
Kaffeine powered by Freyja cikk borítóképe
Kaffeine powered by Freyja

Az újhullámos kávé és a tökéletes croissant édes házassága június 28-tól a Nagymező utcában

Blog írások 2019.08.28.