Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

-
Café Budapest, 2019.12.29.

Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

Néhány éve történt, hogy egy fővárosi „minden-csillagos” szálloda éttermébe ellátogatva bizony komoly csalódás ért. Kiábrándultságom oka nem a kiszolgálás színvonala, a hely atmoszférája, és még csak nem is az ételek minősége volt. De akkor mi lehetett az? Naná, hogy a kávé! (x)


Persze, a jó és a rossz kávé ízlés kérdése… vagy mégsem?

A felszolgált lötty: Egy híg, vizes, kesernyés levet kaptam, amit még a legjobb indulattal sem neveznék kávénak. „Ide többet nem jövök”, nyugtáztam magamban, miközben – szó szerint – rossz szájízzel távoztam az étteremből. Nem azért, mert én vagyok a Kávés Laci. Hanem, mert ennél azért többet vártam. Ha beülnék (khm, beállnék) a sarki kocsmába, semmi baj nem lenne. Felhörpintem az üzemanyagot, és suhanok tovább. Rendben, olcsó kávénak híg a leve, belátom. De egy első osztályú étterem esetében már más a helyzet. És ezzel nem csak én vagyok így…

Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy!

Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy a kávézás igenis a kultúra szerves része. Egy étteremben ez különösen igaz, ahol az étkezés rituális lezárásaként kortyolunk el egy csésze finom nedűt, mely megkoronázza a gasztronómiai élményt: még van idő egy rövid beszélgetésre vagy elmélkedésre. Ha egyedül vagyok, ilyenkor szoktam összegezni magamban a különböző impulzusokat, behatásokat, és ezek alapján alakítom ki a véleményemet az adott vendéglátó egységről.

Tehát, ha rossz a kávé, rossz az étterem? A legtöbben így vélekedünk.

Akkor mégis hogyan lehet fokozni az élményt?

Azt mondanom sem kell, hogy nagyon illúzióromboló tud lenni, ha egy ütött-kopott csészében, vagy ne adj isten, egy papírpohárban kapjuk meg az ebéd utáni kávét. Még ha nem is szervírozzák petit foural, vagyis apró teasüteményekkel, már az is sokat számít, ha például a mostanában divatos kapszulás megoldás helyett az aromákban gazdag, frissen őrölt verziót választja az étterem. A kínálatra is érdemes odafigyelni, és többféle kávéitalt kínálni (ristretto, hosszú kávé, cappuccino, latte macchiato, stb.), hogy mindenki megtalálja a kedvencét.

Nem mindegy az sem, hogy ki és hogyan készíti el az italt, sokak számára viszont gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya. A kollégák edukálása is szóba jöhet, mint hosszú távú befektetés, ami idővel garantáltan megtérül.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

Tetszett a(z) Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mutasd a kávéd, megmondom, ki vagy! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg