zöldebb a reggeli feketéd

-
Café Budapest, 2022.05.27.

zöldebb a reggeli feketéd

A kávézás világszerte az egyik legalapvetőbb élvezeti forrás. De meddig fenntartható ez az életstílus és hogyan kávézhatnak még az unokáink is? Hogyan őrizhetjük meg és élvezhetjük a kávézás örömét évtizedek múlva is?


Ha nem változtatunk, az arabica kávé 2080-ra eltűnhet

Az emberiség éléskamrája képtelen lépést tartani igényeinkkel. Már nem csak kávézók, de áruházak, sőt, néha divatmárkák is kínálnak saját márkás kávét. A fogyasztók száma nő, a termény pedig egyre csökken. Akárcsak a kakaó esetében, a közeljövőben a kávéból is kifogyhatnak a raktáraink. A drasztikusan növekvő kávéfogyasztási tendencia nem csak azt eredményezheti, hogy egyre tovább drágul a kávé, hanem azt is, hogy a kávé egyszerűen luxuscikké változik. A kávétermelés egyszerre kívánja meg a 15-24 °C fok körüli hőmérsékletet és a kiegyensúlyozott, magas csapadékmennyiséget, amely azonban napról napra kevésbé fenntartható a globális felmelegedés miatt. A tendencia megállítása abban a választásban is rejlik, hogy fenntarthatóan kávézzunk. Ebben segít a Kifli.hu új saját márkája, az UBOMI, ami már nem csak kapszulás formában, hanem szemes kávéként is elérhető a kávé szerelmeseinek.

Kávéfogyasztási kultúránk milliók életét befolyásolja

Manapság már a legtöbb üzlet polcán fellelhető az úgy nevezett fair trade kávé, amely különböző jogosítványokkal szavatolja, hogy kávénk származása visszakövethető legyen, átlátható minősítési rendszerrel bírjon, például kizárja a termőföld kizsákmányolását, a hozzá köthető gyerekmunkát és a termelőknek etikus bért biztosítson. Ahogy Petr Chvojka, a Kifli anyacégének, a Rohlik saját márkás csoportjának vezetője nyilatkozott:
A Rohliknál tudjuk, hogy ügyfeleink számára fontos helyesen cselekedni, és ez ugyanolyan fontos nekünk is. Azon dolgozunk, hogy a bolygó és az emberiség jövője iránti elkötelezettségünket a következő generációk is megtapasztalhassák.

3+1 tipp egy igazán jóleső kávézásért

1. Keresd a Rainforest, azaz zöld béka tanúsítványt!
Az UBOMI kávé Rainforest Alliance tanúsítvánnyal rendelkezik. Ha ezt a kávét vásárolod, azzal te is kiállsz az esőerdők kizsákmányolása ellen, és élhető alternatívát kínálsz a mezőgazdaság tisztességes és környezetbarát előmozdítására!

2. Ne a drágát vedd, hanem a jót!
Tökéletes íz, megfizethető áron? Egyáltalán nem elrugaszkodott elvárás, ha az UBOMI ár-érték arányát vesszük alapul. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az UBOMI lassú dobos pörkölésű kávé, amelyet maximum 210 °C fokon, 20 percig őrölnek, ellenben az ipari forrólevegős őrléssel, amely mindössze 90 másodpercig tart. Ennek is köszönhető, hogy az UBOMI kávék aromásak, hiszen a kávészemek kibontakozhatnak az őrlés során.

3. Ha kapszulás, akkor lebomló!
A többek között Brazíliából, Etiópiából, Kolumbiából érkező UBOMI kapszulás kávék a Kifli.hu exkluzív termékei, amelyek 100%-ban komposztálhatóak otthon. A bioalapú cellulózból és növényi olajokból származó természetes anyagból készülő kapszulákért a cég partnere, a Capsul-in-Pro felel, és ez az első olyan kapszula a piacon, amely TÜV-tanúsítvánnyal rendelkezik és otthoni komposztálásra is alkalmas.

+ 1 Higgy a szemednek!
Színes maszkok, törzsi jelképek, varázsige-szerű név - az UBOMI csomagolásában is már azokat a dél-amerikai termelői kultúrákat idézi, amelyek még tisztelettel, maximális odafigyeléssel bántak a kávécserjékkel. Hozzájuk hasonló gondossággal, a fenntarthatóság eszményét továbbörökítve hozza el most a kávét asztalunkra, irodánkba, nappalinkba a Kifli.hu is.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) zöldebb a reggeli feketéd magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) zöldebb a reggeli feketéd magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

"narrow"
Gear.svg