Café Magyarország 2005.06.14.

A kávézó Veszprém

Még ebben a percben szeretnénk bemutatni öt helyet Veszprémből. Találhat kedveset, nagyot, bulisat, blues-osat, plázásat, de abból jófélét és visszafogottat, kis dineres beütéssel. Közben a helyi kávéházi életből is mintát veszünk.


Lokálpatrióta elemektől azt hallottuk, hogy Veszprém az ország egyik legszelesebb városa. A Bakonyból lezúduló áramlatnak ott jártunkkor simán neki lehetett dőlni. Hitelt kellett adnunk a helyieknek.

Később visszamentünk a fenséges városba, hogy felkeressük azokat a kávézókat, ahol az ember túlélheti a városi élet zűrzavarát és kellemetlenségeit. Rá kellett jönnünk azonban, hogy a vidéki levegő ellenére az agyunkban nyomokban megmarad a pesti valóság, ami a látást erősen torzítja. Veszprémben a várost nem kell túlélni. Csak a szelet.

Csendes kávéházi élet

Ezen a ponton elgondokodtunk. Mert a kávéház és a kávéházi élet nem csupán a kedvesség, megvendégelés és vidám közösségi élet terméke. A kávéház létrejöttében mindenkor nagy szerepet játszott a szükség.

Kicsi, szürke otthonok, nehezen fűthető garzonok felértékelték az emberek szemében a nagy üvegtáblákkal, tisztán, melegen, díszesen tartott kávéházakat. A túlzsúfolt, megduzzadt városban fontos szerep jutott az otthonos, de mégis emberi léptékre leszűkített közösségi térre, ahol az emberek felismerhették egymást. A nagyvárosok szennyéből születtek igazgyöngyszemként a legjobb magyar kávéházak.

Veszprém nem túl nagy, még lakható és élhető város. Kávéházi életét emiatt sem jellemzi az a fajta pezsgés, mint amilyeneket a nagyobb magyar városokban találni. (itt elidőzhetnénk azon, hogy milyen eszközökkel próbálták megalázni és eltiporni Veszprém ellenszegülő polgári gondolkodását 1989-ig, ami persze szintén hatással van egy hely kávéházi életére).

Ami tény: az ember a köztereken is tökéletesen megvan. Nem kell száz kávéház, hogy nyugvópontokat találva egy kicsit jobban, otthonosabban érezzük magunkat. Erre még a Centrál kényelmes pamlagain ülve is kissé irigykedve gondol a pesti.

És most lássuk a helyeket:

Narancsos őrület erlőteljes zenei aláfestéssel. Plaza café, de ajánlatos hely. Erős a barista vonal, jóféle kávé garantált. Orange Café.

Visszafogott hangulatú, nem nagyzolós kávézó. Cukrászda helyben, jó borok és széles italválaszték. Kokó.

Kult hangulat alul, dizájn felül. Rock és blues legendák minden mennyiségben. Színek előnyben! Marica.

Feltűnt az udvariasság, a kedvesség. Remélhetőleg ez mindenkor megvan. Az egész Incognito nagyon fiatalos. Beszippantja az embert.

Végül kép nélkül beszéljen a Mokka: Sötét tónusba foglalt, modern, kellemesen tágas hely, galériával. Előnye, hogy kora reggeltől éjfélig tart nyitva. Inkább bulis, mint elcsenedesülő.

H i r d e t é s

Majdnem törzsvendégek

"Nem tudja valaki, mi történt az X kávéházzal? Eddig sem volt túl jó híre a kiszolgálás miatt, de most, egyik hétről a másikra csupa új pincér jelent meg, és még a korábbinál is undokabbak. Mint majdnem törzsvendéget érdekelne a változás oka, ha valaki tudja, ossza meg velem."

Café Magyarország 2007.05.22.
Elkezdődött a beülés!

"Jelentem, bent vagyok!"- ez a kulcsmondata az újonnan indult ügynökmunkának. A nyári teraszértékeléseknek immár vége, kávémánjaink most a kávézók belterét veszik célba.

Café Magyarország 2007.01.04.
Két és fél révkomáromi hazai

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Két és fél hely Révkomáromból.

Café Magyarország 2006.01.04.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s