Café Magyarország 2005.06.14.

A kávézó Veszprém

Még ebben a percben szeretnénk bemutatni öt helyet Veszprémből. Találhat kedveset, nagyot, bulisat, blues-osat, plázásat, de abból jófélét és visszafogottat, kis dineres beütéssel. Közben a helyi kávéházi életből is mintát veszünk.


Lokálpatrióta elemektől azt hallottuk, hogy Veszprém az ország egyik legszelesebb városa. A Bakonyból lezúduló áramlatnak ott jártunkkor simán neki lehetett dőlni. Hitelt kellett adnunk a helyieknek.

Később visszamentünk a fenséges városba, hogy felkeressük azokat a kávézókat, ahol az ember túlélheti a városi élet zűrzavarát és kellemetlenségeit. Rá kellett jönnünk azonban, hogy a vidéki levegő ellenére az agyunkban nyomokban megmarad a pesti valóság, ami a látást erősen torzítja. Veszprémben a várost nem kell túlélni. Csak a szelet.

Csendes kávéházi élet

Ezen a ponton elgondokodtunk. Mert a kávéház és a kávéházi élet nem csupán a kedvesség, megvendégelés és vidám közösségi élet terméke. A kávéház létrejöttében mindenkor nagy szerepet játszott a szükség.

Kicsi, szürke otthonok, nehezen fűthető garzonok felértékelték az emberek szemében a nagy üvegtáblákkal, tisztán, melegen, díszesen tartott kávéházakat. A túlzsúfolt, megduzzadt városban fontos szerep jutott az otthonos, de mégis emberi léptékre leszűkített közösségi térre, ahol az emberek felismerhették egymást. A nagyvárosok szennyéből születtek igazgyöngyszemként a legjobb magyar kávéházak.

Veszprém nem túl nagy, még lakható és élhető város. Kávéházi életét emiatt sem jellemzi az a fajta pezsgés, mint amilyeneket a nagyobb magyar városokban találni. (itt elidőzhetnénk azon, hogy milyen eszközökkel próbálták megalázni és eltiporni Veszprém ellenszegülő polgári gondolkodását 1989-ig, ami persze szintén hatással van egy hely kávéházi életére).

Ami tény: az ember a köztereken is tökéletesen megvan. Nem kell száz kávéház, hogy nyugvópontokat találva egy kicsit jobban, otthonosabban érezzük magunkat. Erre még a Centrál kényelmes pamlagain ülve is kissé irigykedve gondol a pesti.

És most lássuk a helyeket:

Narancsos őrület erlőteljes zenei aláfestéssel. Plaza café, de ajánlatos hely. Erős a barista vonal, jóféle kávé garantált. Orange Café.

Visszafogott hangulatú, nem nagyzolós kávézó. Cukrászda helyben, jó borok és széles italválaszték. Kokó.

Kult hangulat alul, dizájn felül. Rock és blues legendák minden mennyiségben. Színek előnyben! Marica.

Feltűnt az udvariasság, a kedvesség. Remélhetőleg ez mindenkor megvan. Az egész Incognito nagyon fiatalos. Beszippantja az embert.

Végül kép nélkül beszéljen a Mokka: Sötét tónusba foglalt, modern, kellemesen tágas hely, galériával. Előnye, hogy kora reggeltől éjfélig tart nyitva. Inkább bulis, mint elcsenedesülő.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s