Café Magyarország 2006.01.04.

Két és fél révkomáromi hazai

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Két és fél hely Révkomáromból.


Akinek volt e szép Európai Uniós idők előtt felvidéki magyar ismerőse, az egyszer biztos megjárta barátjával a párkányi vásárt, vagy átruccant egy pár órára Révkomáromba. Mialatt e ki- és belépéssel ismerősünk meghosszabbította vízummentes magyarországi tartózkodását, lecsúszott pár Zlaty Bazant, "Beher" és sztrapacska. Közben leesett a tantusz is: itt majdnem mindenki magyarul beszél.

Ha nem így ismerkedtünk meg Révkomárommal, akkor osztálykiránduláson, de az probléma. Első benyomásunkat ilyenkor erősen rontja osztályfőnökünk 1848-as beszámolója, utálatos osztálytársaink demoralizáló viselkedése, pedig mi szeretnénk figyelni. Ebben az esetben elkerüli figyelmünket, hogy a város mennyire szép, milyen értékeseket lehet iddogálni benne, milyen kellemesen fejlődik, és milyen csinos teret húztak fel a közepén az elmúlt tíz évben.

E csinos terecskén, az Európa udvarban érdemes megállni egy pillanatra. Felfedezhetjük, hogy mégis létezik olyan, hogy egy városka eredeti hangulatát nem szétcsapja, hanem inkább felerősíti némely újonnan felhúzott épület. A frissen keletkezet téren találjuk a Carpathia Cafét.

A Corvin-hollós-Mátyásos-Erdélyt idéző ház sarka ideális hely egy kis kávézó számára. A belső teret minden extra nélkül, korrekt módon, egyszerűen és ízlésesen rendezték be. A székek kényelmesek, a külsőségekben semmi sem tolakodó. Ha csendesen szeretnénk kávézni, és nincs szükségünk fojtogató cigifüstre, akkor itt minden kéznél van.

Innen körülbelül kettő percre találjuk az Atrium Cafét egy kicsi belső udvarban. A reggelitől a cukrászsüteményeken át a salátákig sokféle étket kínáló majdnem teljes kávéházi menü vár itt minket. A szeparék sora és a kék szín marad meg leginkább az emberben, ha egyszer megfordul itt. A dizájn fiatalos, a kék szín dominál. Vagy ezt már mondtuk volna?

Egy fél hellyel szolgálunk még. A Le Bistro elegáns Café-Restaurant fotóit és legfőbb paramétereit gyűjtöttük be önöknek. A cím elveszett, a technika megrágta és nem láttuk többet. A hely ettől még létezik, az adatokat helyi informátoraink remélhetleg minél hamarabb elküldik. A Le Bistro a közelben van, mint minden Révkomáromban.

Az idő rövidsége nem adott lehetőséget nagyobb sétára. Ízelítőnek ennyi jutott. Csak annyit még, ami ingázós időszakunkból megmaradt: Révkomáromban a pörgősebb estékhez el kell hagynunk a kávézókat és el kell menni olyan helyekre, mint amilyen a Zeppelin. Írnánk róla, de sajnos a hely nem kávéház, inkább kulturkocsma és éjszakai lokál vegyüléke erős egyetemi jelleggel. Ha valaki kíváncsi, mégis csak szüksége lesz a felvidéki ismerősére.

H i r d e t é s

Majdnem törzsvendégek

"Nem tudja valaki, mi történt az X kávéházzal? Eddig sem volt túl jó híre a kiszolgálás miatt, de most, egyik hétről a másikra csupa új pincér jelent meg, és még a korábbinál is undokabbak. Mint majdnem törzsvendéget érdekelne a változás oka, ha valaki tudja, ossza meg velem."

Café Magyarország 2007.05.22.
Elkezdődött a beülés!

"Jelentem, bent vagyok!"- ez a kulcsmondata az újonnan indult ügynökmunkának. A nyári teraszértékeléseknek immár vége, kávémánjaink most a kávézók belterét veszik célba.

Café Magyarország 2007.01.04.
Szeged és a kávé

Szeged, Temesi Ferenc Porlódja, igazi egyetemi város. A kollégiumokban a diákok elhallgatják, ha pestiek, a nép fittyet hány a fővárosi zajongásra, egyedi hangulatú várost, sajátosan alföldi metropoliszi életet élnek meg. Legalábbis ez tükröződik a kávézóikból.

Café Magyarország 2005.09.28.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s