Café Magyarország 2005.09.28.

Szeged és a kávé

Szeged, Temesi Ferenc Porlódja, igazi egyetemi város. A kollégiumokban a diákok elhallgatják, ha pestiek, a nép fittyet hány a fővárosi zajongásra, egyedi hangulatú várost, sajátosan alföldi metropoliszi életet élnek meg. Legalábbis ez tükröződik a kávézóikból.


A helyek kínálata majdnem teljes egészében a diákság igényeihez igazodott. Kaja nem nagyon van a kávéházakban, mert úgyis mindenki a Boci Tejivóba jár. Ezért aztán péksüteményt és legfeljebb melegszendvicset ajánlanak. Még a legnagyobb kávéházban is.

Ez persze nem baj. Amíg Pesten azt látni, hogy a kávézók többsége igyekszik kivédeni az egyetemisták léhűtő, kávéházban ragadó, de sokszor csóró áradatát - kínálatukban annak emelve az árát, amiért a szerencsétlen pór diák beülne -, addig Szeged minden téren "alányúl" a hallgatóknak. Nincs város, ahol a diákigazolvány ekkora privilégium.

A helyek többsége természetesen nyitva tartásában is igazodni látszik a Szegedi Egyetemhez. Lehetőleg későn zárnak. Meglepő volt tapasztalni, hogy a helyi Váci utcában, a Kárász mentén lévő helyek is odafigyelnek, vagy odafigyelnének a diákok életritmusára (a teraszok bezárása hatóságilag szabályozott). Ez határozza meg a kávézók jó részének hangulatát is.

Ami még dícsérendő, és innen nézve irigylésre méltó, hogy a helyi városvezetés megkíván valamiféle egységes arculatot: a napernyők színe mindenhol ugyanaz, a legfőbb téren pedig a feliratok betűtípusa sem különbözhet. Persze hallottunk olyat is, hogy valaki pont ezt nehezményezte. Ugye, mindig a szomszéd napernyője...

Végül a jövő: bár az egyetemre mindig jönnek diákok, és úgy tűnik, ők a hűségesebb vendégek, idővel muszáj lesz megszelidíteni Szeged népét is. Az idősebbek igényeit - evést, ivást, szórakozást - ne csak a hírös Virág tudja majd kielégíteni. Ételválasztékban újítani kell. Zónakaják, menük, tészták - jertek!

Virág

Szeged szeme fénye. A helyi Gerbaud, de szerintünk többszörösen lekörözi azt. Egyesek szerint már veszített ebből a fényből. Alkalom adtán, bizony, elég lassúak, de ízlésességéhez, szépségéhez nem férhet kétség. Virág

Bécsi

Volt olyan kávézó, ahol a pincér szeliden odasúgta: "a Bécsit ki ne hagyjátok! Az a legjobb!". Szóval Szegeden a legtöbben a Bécsi kávéházat karták eladni nekünk. Láttuk, és megértjük. Klasszikus formák és udvariasság. Jó benyomások.

Club Café

A város legfrissebb kávézója. Kávébár, internetcafé és szolárium egyben. A lányok éppen kávés oktatásban részesülnek.

Átrium Music

A Kárász utcából elérhető. Dizájnos, minimál elemekkel, egységes arculattal, sok, hangulatos kis hellyel. Bulik, zene, Music Café

Corso

Jól kitalált hely, rendesen kivitelezve. Erősen pub-os jelleggel, amit nem is titkolnak. Szóval kávé és sör egy helyen. Corso

Grand

Sűrű kultúra, mozi és kávézó a Grand, ami nem is olyan nagy. Menzel is ellátogatott ide. Erőst kulturmotivált embereknek ajánlva. A székek egyébiránt nagyon tetszettek nekünk. A kialakítás egészében ötöst érdemel.

Coco

A Coco a bulis hely azoknak, akik táncolni akarnak. A kávézó részen kevesebb a hangsúly, pedig a térkialakítás komoly munka: retro és minimál ezerrel.

Zacc

Eldugott helyen hatalmas kávézó. Termek, terek, klasszicizáló, jó kis bútorok, nagy fotelek. Diákságra épült kávé- és italellátó. Erdemes bekukkantani. Lépcsőn fel. Zacc

Kerek Perec

Közösségi hely. Egy hét alatt - kis túlzással - teljes Szeged megfordul itt. Péksütemények és pörkölt szemes kávé - gyors kávézásra ajánlott. Csak állni lehet. Ez a Perec

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s