Café World 2020.03.16.

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)


A Decoding Coffee koncepció a katalán Cafés Cornella egyedi pontozási rendszere, amely alapján minden általuk pörkölt kávétípust a lehető legobjektívebb módon osztályoznak, lehetővé téve a baristák és a kávéfogyasztók számára, hogy beazonosíthassák a számukra legmegfelelőbb kávékeverékeket. Az objektivitás alapját az adja, hogy már létező nemzetközi szervezetek sztenderdjeire és pontozási rendszereire épül, tulajdonképp ezeket gyúrták egy összefoglaló skálába. Mik is ezek a sztenderdek pontosan?

 • A zöld kávé hibáit elemző pontozás (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • A csészeminőséget, annak „értékét” elemző rendszer (CQI – Coffee Quality Institue)
 • A blend összetétele, a benne található arabica és robuszta aránya, minősége
 • A pörkölési profilt elemző rendszer (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • Az extrakciós index elemzése (SCA – Speciality Coffee Associaton és VST)
 • Az érzékszervi profil pontozása (IIAC – Instituto Internazionle Assaggiatori Caffé)
 • És végül a Cafés Cornella saját integrált minőségellenőrzési rendszere (SIQ)

Mindez azt is jelenti, hogy a növény termesztésétől kezdve a csészébe kerülő italig a teljes értékláncolatot végigkövetik. Azzal, hogy minden részletre kiterjedően felügyelik a kávé útját, egyetlen céljuk van: a csészébe kerülő kávéban rejlő potenciál maximális kiaknázása.

Tudatában annak, hogy évente 25 millió csésze kávét szolgálnak fel a Cafés Cornella márkához tartozva, illetve a fogyasztói piac igényei folyamatosan változnak, a társaság kidolgozott egy 10 kulcsfontosságú pontot tartalmazó ajánlást, amely szerintük „a legjobb módja” a kiváló espresso elkészítésnek:

 1. A krém kötelező, tejjel vagy anélkül. A jó espresso-t sűrű krémmel kell bevonni, mivel az tartalmazza a kávébab illóolajait, és itt koncentrálódik az összes aroma. A csésze kúpos alapja segít megőrizni ezt a krémet.

 2. Tejkészítmény esetén a tejhab édesíti az italt. Más szavakkal, jól kiegyensúlyozottnak kell lennie az espresso krémmel.

 3. Vizuálisan az espresso színe a mogyoró színével azonos és textúrája krémes, buborékok nélkül. Vigyázz! Ha a buborékok megjelennek, a kávé aromája könnyen elillan.

 4. Az aroma az espresso nagyon fontos eleme. Ha jó minőségű, akkor kiemelkedik gazdagsága, állaga és intenzitása miatt.

 5. Az íze, kiegyensúlyozva a finom savassággal és kellemes utóízzel, kb. 15 percig tart a szájban.

 6. Az espresso két kortyban fogyasztandó. Ezt a folyadékmennyiséget - ha a fogyasztó kívánja - tejjel vagy egyéb szükséges összetevőkkel lehet bővíteni a kívánt italok előállításához.

 7. Az espresso képlete: 25 ml 90°C hőfokú forró víz, 8,5 bar nyomáson 25 másodpercen belül átengedve 7 gramm őrölt kávét tartalmazó szűrőn.

 8. Abban az esetben, ha cukrot adunk a kávéhoz, miután hozzákevertük gyorsan meg kell inni, mivel a krémréteg megtörik és az aromák gyorsan elillannak.

 9. Az espresso-t nem szabad párosítani más összetevővel. A kávézókban általában kis süteménnyel vagy csokoládéval tálalják, de ez az adott vendéglátóhelyek egyedi ajánlásai.

 10. Az ár-érték arány nem létezik. Az ár nem befolyásolhatja az espresso minőségét: a termesztők csupán az árak 5%-ából részesednek, további 5%-ot kapnak a pörkölők, míg a fennmaradó rész a vendéglátóhelyek költségeit és nyereségét fedezik.

Mint amikor egy hegedűn szeretnénk játszani: a tökéletesen megszólaltatott hangokhoz nem mindegy, hogy hogyan vannak hangolva a húrok. A tökéletes kávé elkészítése is tökéletes hangolást, azaz profi szakértelmet igényel.

Ennek első lépése egy jó döntés: válassza a Cafés Cornella kávék kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Pannon Kávé Kft. szolgáltatásainak széles skáláját, és ismerje meg részletesen a Decoding Coffee rendszerben rejlő lehetőségeket!

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.
Két magyar kávézó Európa legjobbjai között cikk borítóképe
Két magyar kávézó Európa legjobbjai között

Rómától Párizsig és Berlintől Budapestig Európa már régóta a kávé szerelmeseinek célpontja. Olyan sok világszínvonalú kávézó van Európában, hogy szinte lehetetlen igazságosan eldönteni, melyik a legjobb ötven, mégis erre vállalkozott a Big 7 Travel utazási portál, melynek 2020-as összesítésében az előkelő TOP 20-ba került két magyar kávézó.

Kávéházak versenye 2020.03.09.

Útjelzők a selyemúton

H i r d e t é s