10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

-
Café World, 2020.03.16.

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)


A Decoding Coffee koncepció a katalán Cafés Cornella egyedi pontozási rendszere, amely alapján minden általuk pörkölt kávétípust a lehető legobjektívebb módon osztályoznak, lehetővé téve a baristák és a kávéfogyasztók számára, hogy beazonosíthassák a számukra legmegfelelőbb kávékeverékeket. Az objektivitás alapját az adja, hogy már létező nemzetközi szervezetek sztenderdjeire és pontozási rendszereire épül, tulajdonképp ezeket gyúrták egy összefoglaló skálába. Mik is ezek a sztenderdek pontosan?

  • A zöld kávé hibáit elemző pontozás (SCA – Speciality Coffee Associaton)
  • A csészeminőséget, annak „értékét” elemző rendszer (CQI – Coffee Quality Institue)
  • A blend összetétele, a benne található arabica és robuszta aránya, minősége
  • A pörkölési profilt elemző rendszer (SCA – Speciality Coffee Associaton)
  • Az extrakciós index elemzése (SCA – Speciality Coffee Associaton és VST)
  • Az érzékszervi profil pontozása (IIAC – Instituto Internazionle Assaggiatori Caffé)
  • És végül a Cafés Cornella saját integrált minőségellenőrzési rendszere (SIQ)

Mindez azt is jelenti, hogy a növény termesztésétől kezdve a csészébe kerülő italig a teljes értékláncolatot végigkövetik. Azzal, hogy minden részletre kiterjedően felügyelik a kávé útját, egyetlen céljuk van: a csészébe kerülő kávéban rejlő potenciál maximális kiaknázása.

Tudatában annak, hogy évente 25 millió csésze kávét szolgálnak fel a Cafés Cornella márkához tartozva, illetve a fogyasztói piac igényei folyamatosan változnak, a társaság kidolgozott egy 10 kulcsfontosságú pontot tartalmazó ajánlást, amely szerintük „a legjobb módja” a kiváló espresso elkészítésnek:

  1. A krém kötelező, tejjel vagy anélkül. A jó espresso-t sűrű krémmel kell bevonni, mivel az tartalmazza a kávébab illóolajait, és itt koncentrálódik az összes aroma. A csésze kúpos alapja segít megőrizni ezt a krémet.

  2. Tejkészítmény esetén a tejhab édesíti az italt. Más szavakkal, jól kiegyensúlyozottnak kell lennie az espresso krémmel.

  3. Vizuálisan az espresso színe a mogyoró színével azonos és textúrája krémes, buborékok nélkül. Vigyázz! Ha a buborékok megjelennek, a kávé aromája könnyen elillan.

  4. Az aroma az espresso nagyon fontos eleme. Ha jó minőségű, akkor kiemelkedik gazdagsága, állaga és intenzitása miatt.

  5. Az íze, kiegyensúlyozva a finom savassággal és kellemes utóízzel, kb. 15 percig tart a szájban.

  6. Az espresso két kortyban fogyasztandó. Ezt a folyadékmennyiséget - ha a fogyasztó kívánja - tejjel vagy egyéb szükséges összetevőkkel lehet bővíteni a kívánt italok előállításához.

  7. Az espresso képlete: 25 ml 90°C hőfokú forró víz, 8,5 bar nyomáson 25 másodpercen belül átengedve 7 gramm őrölt kávét tartalmazó szűrőn.

  8. Abban az esetben, ha cukrot adunk a kávéhoz, miután hozzákevertük gyorsan meg kell inni, mivel a krémréteg megtörik és az aromák gyorsan elillannak.

  9. Az espresso-t nem szabad párosítani más összetevővel. A kávézókban általában kis süteménnyel vagy csokoládéval tálalják, de ez az adott vendéglátóhelyek egyedi ajánlásai.

  10. Az ár-érték arány nem létezik. Az ár nem befolyásolhatja az espresso minőségét: a termesztők csupán az árak 5%-ából részesednek, további 5%-ot kapnak a pörkölők, míg a fennmaradó rész a vendéglátóhelyek költségeit és nyereségét fedezik.

Mint amikor egy hegedűn szeretnénk játszani: a tökéletesen megszólaltatott hangokhoz nem mindegy, hogy hogyan vannak hangolva a húrok. A tökéletes kávé elkészítése is tökéletes hangolást, azaz profi szakértelmet igényel.

Ennek első lépése egy jó döntés: válassza a Cafés Cornella kávék kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Pannon Kávé Kft. szolgáltatásainak széles skáláját, és ismerje meg részletesen a Decoding Coffee rendszerben rejlő lehetőségeket!

Küri Attila

Tetszett a(z) 10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg