Café World 2020.01.20.

Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.


A kávé a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Az első eszpresszógép születése, a magyar származású, az első világháború után Olaszországba költöző Illy Ferenc nevéhez köthető, aki 1935-ben szabadalmaztatta a világ első forró gőzzel működő kávéautomatáját.

Az espresso ivása Olaszországban életmód, de azoknak, akik az UNESCO felé benyújtott kérelem mögött állnak, ennél még többet jelent.

Ilaria Danesi, a hagyományos olasz eszpresszó kávé védelmével foglalkozó konzorcium tagja az Euronews-nak elmondta, hogy az UNESCO felé benyújtott kérelem célja, hogy "az espresso visszaszerezze olasz identitását".

"Az eszpresszó kávé különbözik a világ minden táján elérhető italtípusoktól, mivel ez az egyetlen, amelynek a felszínén a tipikus "krém" található" - magyarázta Danesi.
crema_2.jpg

A krémnek (crema) hívott, jellegzetesen mogyorószínű, az íz és illatanyagokat koncentráló vastag olajos réteg az espresso főzési technológia védjegye, ami nem más, mint a készítés során felszabaduló szén-dioxid. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a réteg védi meg a kávé aromájának elillanását.

2019. decemberben egy nápolyi espresso kávét képviselő csoport szintén benyújtott egy kérelmet az UNESCO felé, amely a tradicionális olasz espresso kávé védelmét szolgáló konzorcium kérelmével együtt fog futni.

Sajnos még néhány hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön, vajon valamelyik beadvány sikeres lesz-e.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s