Café World 2019.12.19.

Európai Bíróság: a légitársaság felelős ha a repülőn ránk borul a kávé

A légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.


Az ügy előzménye, hogy egy utas kártérítést követel a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól azon égési sérülések miatt, amelyeket akkor szenvedett el, amikor az apjának repülés közben felszolgált kávé kiömlött.

A légitársaság véleménye szerint nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel.

Az ügyben eljáró osztrák bíróság a "baleset" egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól.

Az ítéletében az Európai Bíróság mindenekelőtt azt mondta: "a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e" - közölte az uniós bíróság.

Forrás: MTI

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s