Coffee Art 2020.02.19.

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.


Mióta foglalkozol festészettel és hogy jött az ötlet, hogy a kávét használd alapul?

  • Korán megmutatkozott a tehetségem és szeretetem a rajz, a festészet és egyéb kézi alkotások iránt. Tanulmányaim viszont egy időre elsodortak a művészettől és csak 2015-ben egy súlyos baleset hosszú lábadozása során kezdtem újra rajzolni, festeni, mikor is elvesztettem a korábbi életem. Mivel nem volt festékem, egyik reggel kávézás közben jött az ihlet, espressómba mártottam az ecsetem, és elkezdtem festeni.

Honnan jön az ihlet és milyen témák inspirálnak?

  • Az ihlet legkedvesebb festményem, Botticelli Vénusz születése szépia szűrővel készült fotója által szállt meg, ami pont úgy nézett ki, mintha kávéval festették volna. Arra gondoltam, hogy én is kipróbálom. Megkönnyebbülésemre gyönyörűen működött. Megfestettem saját Vénuszom. Ekkor kezdődött újjászületésem. Kép követett képet, melyeken keresztül ragadtam ki magam az ingoványból. Azt tapasztaltam, hogy az alkotások érzékiségét fokozza a kávéból áradó illat, és a meleg színe. Isten bizonyára festő volt, hisz minek lenne ennyi szín. Nekem adta a barnát. :) Képeim javarészt portrék, állatok, melyeket érzelmek, emlékek és emberek inspiráltak.

Van esetleg állandó kiállításod? Hol találkozhatunk a képeiddel?

  • Kiállításaim voltak galériákban, kávézókban és éttermekben is, illetve Londonban a Caffé Temptation kávézó falát 20 festményem díszíti, míg Pécsett egy olasz kávézó ad otthont a festményeimnek egy állandó kiállítás keretében.

Aki még többet szeretne megtudni Zitáról és gyönyörködne a képeiben, kövesse Instagram oldalát vagy Facebook profilját, illetve látogasson el Pécsre a Caffé Grande Italia kávézóba.

Küri Attila

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

Café World 2020.03.16.

Útjelzők a selyemúton

H i r d e t é s