Független Kávéházak 2010.03.17.

Centrál Kávéház

Most induló sorozatunk célja olyan független kávés üzletek bemutatása, melyek példát adhatnak a többiek számára. Elsőként egy olyan üzletről szólunk néhány szót, ami évszázados múltja, kávés iparági szerepe és kultúrtörténeti jelentősége okán is joggal viseli a Centrál (Központi) Kávéház nevet…


Az angolszász szóhasználatban "independentnek", azaz függetlennek nevezik a lánchoz nem kötődő, egyedi koncepciót megvalósító, saját üzemeltetésben működő kávés helyeket. Hazánkban, ahogy a kontinentális Európa legtöbb országában – szerencsére még – ezek az önálló személyiséggel bíró kávézók, kávéházak vannak többségben. A kávés láncok által létrehozott versenyhelyzettel azonban mindőjüknek számolni kell. A szituáció nem csak veszélyeket rejt, de lehetőségeket is kínál a függetlenek számára. Ha – tanulva a nemzetközi láncok kávés-szakmai profizmusából – termék- és szolgáltatásrendszerüket megújítják, még jobban a kávé köré szervezik, hűséges törzsvendégeik mellett új és újabb vevőköröket szólíthatnak meg.
A verseny nem reménytelen, sőt. Érdekes információ, hogy a leghíresebb kávézólánc, kísérleti jelleggel átalakította néhány amerikai üzletét: a megjelenésből eltűntek a vállalati logók, az egységes design és zene, sőt, használt kávégép került a pultba. Ezek a teljesen egyedi üzletek látszólag függetlenek, így az eredeti kávéházi élményre vágyó vendég szívesebben választja, mint az egy kaptafára készült egységeket.
Most induló sorozatunk célja olyan független kávés üzletek bemutatása, melyek példát adhatnak a többiek számára. Jól átgondolt és megvalósított koncepció, fókuszba helyezett kávéválaszték, a betérő vendég számára könnyen érthető üzletjelleg, kialakult törzsvendégkör és nyitott kommunikáció jellemzi őket. Tőlük és a láncoktól egyaránt tanulva minden kávéházas számára nyitva az út a sikeres működtetés felé.

Elsőként egy olyan üzletről szólunk néhány szót, ami évszázados múltja, kávés iparági szerepe és kultúrtörténeti jelentősége okán is joggal viseli a Centrál (Központi) Kávéház nevet. A hely 1887-ben nyitotta kapuit. 1905-től vezetője Mészáros Győző, a kor kiemelkedő kávésa, a Kávés Ipartestület későbbi elnöke. Sikeres banktisztviselői állását otthagyva vette át apósa üzletét, az ezt követő majd négy évtized a Centrál felvirágzását hozta. A közeli Belvárosi Kávéház inkább üzletemberek találkozóhelye volt, a Centrál pedig az írók mindig újabb nemzedékének adott otthont. Itt szerkesztették a Nyugat, a Hét majd az Újhold irodalmi folyóiratokat. Törzsvendégköre maga a magyar irodalomtörténet: szinte minden jelentős író és költő saját kávéházaként használta.

A kommunista hatalomátvétel meghatározta a Centrál sorsát is: államosították, majd bezárták. Falai közt étkezde majd az Eötvös Klub kapott helyett, a rendszerváltás után pedig játékterem üzemelt.
2000-ben a kávéházak magyarországi reneszánsza végre a Centrált is elérte. Dr. Somody Imre az eredeti állapotoknak megfelelően újítatta fel az üzletet. Bár a kávéházról pontos belsőépítészeti tervek nem maradtak fenn, korabeli fotók és beszámolók alapján sikerült rekonstruálni a századfordulós kialakítást és berendezést. A hely ugyanakkor nem "múzeumként" működik: Budapest talán egyetlen történelmi, ugyanakkor élettel teli nagykávéháza kora reggeltől éjfélig várja vendégeit.
Missziójuk, a kávéház dolgozóinak saját megfogalmazásában:
"Mi, a Centrál Étterem és Kávéházban azért dolgozunk, hogy a kulturális tradíció, az építészeti környezet hangulatát összekössük kiváló szakácsaink, cukrászaink gasztronómiai kínálatának élvezetéből adódó élménnyel. Nem múzeum és statikusság, hanem nagykávéházi lüktetés, minden alkalommal egy új, megismételhetetlen élmény. Tradíció és korszerűség, tisztelet a hagyományoknak, nyitottság az újra. Ez jellemzi a Centrál Kávéházat. Büszkék vagyunk elődeinkre, és tisztában vagyunk korunk kihívásaival. Nem megidézni akarjuk a múltat, hanem újjáéleszteni azt a szellemiséget, mely ezt a helyet egykoron a főváros egyik legkedveltebb központjává tette. Tudjuk, hogy Budapestnek és az itt élőknek ma is szükségük van erre."

A pontosan megfogalmazott küldetés visszaköszön a működés minden elemében: a kávéválaszték kialakítása és közlése, az összetett és mégis áttekinthető reggeli-kínálat, a folyamatosan változó és variálható menü, vagy a kifinomult, de nem "mérföld hosszú" a la carte étlap példaértékű. A kávéházban tapasztalható szerviz és kiszolgálás pedig csakugyan újjáéleszti az egykori legendás "Centrál-élményt".

További részletek a honlapon, de még inkább személyesen!
A Centrál Kávéház honlapját itt lehet megtekinteni.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s