Füst 2005.11.14.

A figyelmes választás programja

Füst A következőkben szeretnénk bemutatni egy - a világ 48 országában kipróbált, 29 nyelvre lefordított - programot, mely megoldást keres a dohányzás kultúrált szabályozására és megvalósítására. A programot Magyarországon is próbálták bevezetni, több, de inkább kevesebb sikerrel.


A ‘80-as, ’90-es évek fordulójától sorra készültek a dohányzást - éttermekben, szállodákban, kávéházakban is - tiltó törvények az USA-ban és Nyugat-Európa több országában. Ezeknek nyomán a Nemzetközi Szállodai és Éttermi Szövetség (továbbiakban: IH+RA) 1995-ben tanulmányt készített , mely kimutatta a törvények alkalmazásának negatív következményeit a vendéglátásban.

Ekkor az IH+RA kidolgozta a Figyelmes Választás programját. A program lényege: a vendégek szeparálása – komolyabb beruházások, falak építése nélkül – egy légtéren belül, megfelelő ventillációval. A szellőztetés átalakítása általában csak a fele annyiba kerül mint egy teljes, fallal történő elválasztás. A program alapvetően 3 elemű.

Szellőztetési szakember segítségével felmérik az egység meglévő szellőzési rendszerét, kisebb felújításokat, átalakításokat eszközölnek benne. Pontosan meghatározzák a levegő áramlási útját a befúvástól az elszívásig. Ez alapján kijelölik a dohányzó és nem dohányzó területeket, oly módon, hogy a füst ne a nem dohányzók felé távozzon.

A rendszer rugalmassá tehető ún. átmeneti zóna beiktatásával a két terület között, melynek nagysága változtatható, csökkenthető vagy növelhető az igények és az "idények" szerint.

Fontos, hogy a vendégek a területek közötti választást többletszolgáltatásnak és ne kényszernek éljék meg, ezért lényeges a személyzet felkészítése a program használatára és a konfliktushelyzetek megoldására.

Már az asztalfoglalásnál vagy az ültetésnél tisztázni kell milyen típusú asztalt óhajt(anak). Ha pedig valaki nemdohányzó területen mégis rágyújt, bocsánatot kérnek tőle, hogy tévedés történt, rossz asztalhoz ültették, egyben megkérik fáradjon velük a dohányzó oldalra és válasszon a felkínált asztalok közül.

Tudatosítani kell vendégeinkben a program filozófiáját , és azt hogy mindez csakugyan az ő érdekükben történik. Ez az asztalokra kerülő tájékoztató brosúrák és kártyák segítségével történik.

A program hiányosságai között volt, hogy nem nyújtott megoldást a nem dohányzó vendégek szabad közlekedésére. Ha a vendégtérben el is vannak választva a dohányosoktól, belépéskor, távozáskor, vagy a mellékhelyiségre menet átvágni kényszerülnek a dohányos zónán.

Másik probléma, hogy a közös vendégtérben tartózkodó gyerekek, kiskorúak előtt követendő példaként jelenhetnek meg a cigarettázó vendégek. Mindezek ellenére, a program létrejötte jelzi, hogy szükség van a dohányzás szabályozására a vendéglátó egységekben, de úgy hogy az minden vendég számára jó megoldást nyújtson a problémára.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s