Füst 2005.11.14.

A figyelmes választás programja

Füst A következőkben szeretnénk bemutatni egy - a világ 48 országában kipróbált, 29 nyelvre lefordított - programot, mely megoldást keres a dohányzás kultúrált szabályozására és megvalósítására. A programot Magyarországon is próbálták bevezetni, több, de inkább kevesebb sikerrel.


A ‘80-as, ’90-es évek fordulójától sorra készültek a dohányzást - éttermekben, szállodákban, kávéházakban is - tiltó törvények az USA-ban és Nyugat-Európa több országában. Ezeknek nyomán a Nemzetközi Szállodai és Éttermi Szövetség (továbbiakban: IH+RA) 1995-ben tanulmányt készített , mely kimutatta a törvények alkalmazásának negatív következményeit a vendéglátásban.

Ekkor az IH+RA kidolgozta a Figyelmes Választás programját. A program lényege: a vendégek szeparálása – komolyabb beruházások, falak építése nélkül – egy légtéren belül, megfelelő ventillációval. A szellőztetés átalakítása általában csak a fele annyiba kerül mint egy teljes, fallal történő elválasztás. A program alapvetően 3 elemű.

Szellőztetési szakember segítségével felmérik az egység meglévő szellőzési rendszerét, kisebb felújításokat, átalakításokat eszközölnek benne. Pontosan meghatározzák a levegő áramlási útját a befúvástól az elszívásig. Ez alapján kijelölik a dohányzó és nem dohányzó területeket, oly módon, hogy a füst ne a nem dohányzók felé távozzon.

A rendszer rugalmassá tehető ún. átmeneti zóna beiktatásával a két terület között, melynek nagysága változtatható, csökkenthető vagy növelhető az igények és az "idények" szerint.

Fontos, hogy a vendégek a területek közötti választást többletszolgáltatásnak és ne kényszernek éljék meg, ezért lényeges a személyzet felkészítése a program használatára és a konfliktushelyzetek megoldására.

Már az asztalfoglalásnál vagy az ültetésnél tisztázni kell milyen típusú asztalt óhajt(anak). Ha pedig valaki nemdohányzó területen mégis rágyújt, bocsánatot kérnek tőle, hogy tévedés történt, rossz asztalhoz ültették, egyben megkérik fáradjon velük a dohányzó oldalra és válasszon a felkínált asztalok közül.

Tudatosítani kell vendégeinkben a program filozófiáját , és azt hogy mindez csakugyan az ő érdekükben történik. Ez az asztalokra kerülő tájékoztató brosúrák és kártyák segítségével történik.

A program hiányosságai között volt, hogy nem nyújtott megoldást a nem dohányzó vendégek szabad közlekedésére. Ha a vendégtérben el is vannak választva a dohányosoktól, belépéskor, távozáskor, vagy a mellékhelyiségre menet átvágni kényszerülnek a dohányos zónán.

Másik probléma, hogy a közös vendégtérben tartózkodó gyerekek, kiskorúak előtt követendő példaként jelenhetnek meg a cigarettázó vendégek. Mindezek ellenére, a program létrejötte jelzi, hogy szükség van a dohányzás szabályozására a vendéglátó egységekben, de úgy hogy az minden vendég számára jó megoldást nyújtson a problémára.

H i r d e t é s

A dohányzásról..

Egyre több közterületen, például játszótereken és temetőkben, valamint azok környékén, illetve szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban tiltják be a dohányzást, és további szigorítások is várhatók. A nemdohányzók fellélegezhetnek (szó szerint is), a dohányosok pedig dohognak. Hol a határ az egészség védelme és a kirekesztés között?

Füst 2009.03.17.
Nehéz búcsú a cigarettától

A fogadkozások idején hatalmas szívességet tehetünk magunknak és környezetünknek, ha elhatározzuk, hogy leszokunk a dohányzásról - és be is tartjuk. Bár a siker főként az akaraterőn múlik, segítség nélkül nem biztos, hogy boldogulunk.

Füst 2008.12.18.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s