Füst 2005.11.14.

A figyelmes választás programja

Füst A következőkben szeretnénk bemutatni egy - a világ 48 országában kipróbált, 29 nyelvre lefordított - programot, mely megoldást keres a dohányzás kultúrált szabályozására és megvalósítására. A programot Magyarországon is próbálták bevezetni, több, de inkább kevesebb sikerrel.


A ‘80-as, ’90-es évek fordulójától sorra készültek a dohányzást - éttermekben, szállodákban, kávéházakban is - tiltó törvények az USA-ban és Nyugat-Európa több országában. Ezeknek nyomán a Nemzetközi Szállodai és Éttermi Szövetség (továbbiakban: IH+RA) 1995-ben tanulmányt készített , mely kimutatta a törvények alkalmazásának negatív következményeit a vendéglátásban.

Ekkor az IH+RA kidolgozta a Figyelmes Választás programját. A program lényege: a vendégek szeparálása – komolyabb beruházások, falak építése nélkül – egy légtéren belül, megfelelő ventillációval. A szellőztetés átalakítása általában csak a fele annyiba kerül mint egy teljes, fallal történő elválasztás. A program alapvetően 3 elemű.

Szellőztetési szakember segítségével felmérik az egység meglévő szellőzési rendszerét, kisebb felújításokat, átalakításokat eszközölnek benne. Pontosan meghatározzák a levegő áramlási útját a befúvástól az elszívásig. Ez alapján kijelölik a dohányzó és nem dohányzó területeket, oly módon, hogy a füst ne a nem dohányzók felé távozzon.

A rendszer rugalmassá tehető ún. átmeneti zóna beiktatásával a két terület között, melynek nagysága változtatható, csökkenthető vagy növelhető az igények és az "idények" szerint.

Fontos, hogy a vendégek a területek közötti választást többletszolgáltatásnak és ne kényszernek éljék meg, ezért lényeges a személyzet felkészítése a program használatára és a konfliktushelyzetek megoldására.

Már az asztalfoglalásnál vagy az ültetésnél tisztázni kell milyen típusú asztalt óhajt(anak). Ha pedig valaki nemdohányzó területen mégis rágyújt, bocsánatot kérnek tőle, hogy tévedés történt, rossz asztalhoz ültették, egyben megkérik fáradjon velük a dohányzó oldalra és válasszon a felkínált asztalok közül.

Tudatosítani kell vendégeinkben a program filozófiáját , és azt hogy mindez csakugyan az ő érdekükben történik. Ez az asztalokra kerülő tájékoztató brosúrák és kártyák segítségével történik.

A program hiányosságai között volt, hogy nem nyújtott megoldást a nem dohányzó vendégek szabad közlekedésére. Ha a vendégtérben el is vannak választva a dohányosoktól, belépéskor, távozáskor, vagy a mellékhelyiségre menet átvágni kényszerülnek a dohányos zónán.

Másik probléma, hogy a közös vendégtérben tartózkodó gyerekek, kiskorúak előtt követendő példaként jelenhetnek meg a cigarettázó vendégek. Mindezek ellenére, a program létrejötte jelzi, hogy szükség van a dohányzás szabályozására a vendéglátó egységekben, de úgy hogy az minden vendég számára jó megoldást nyújtson a problémára.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s