Füst 2008.09.04.

..Még mindig a szívás..

"Az Egészségügyi Minisztérium fontos kérdésnek tekinti a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozását. A minisztérium jogalkotási tervében továbbra is szerepel a módosítás, jelenleg zajlanak az egyeztetések." .. szemezgettünk picit..


TÉNY:
Magyarország 2007-ben csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld könyvéhez. Ennek értelmében 2009-re Magyarországon is korlátoznák a dohányzást a nyilvános helyeken.
A javaslat értelmében, dohányzóhelyeket legfeljebb a munkahelyek, vendéglátóhelyek szabadtéri részén jelölhetnek ki. A törvény tervezete néhány fura kivételt tesz: zárt helyen is lehetne kijelölt dohányzóhelyet létesíteni például a kórházak pszichiátriai osztályain.
A szigorú szabályozás szerint nyílt légtérben sem lehetne mindenhol rágyújtani, így például játszótereken, iskolák udvarán vagy aluljárókban.

A szakértők a dohányzás korlátozását, a cigaretta árának emelését és agresszív felvilágosító kampányokat javasolnak. Eme módosításokkal és megkötésekkel Michael Cummings (Buffalo, New York-i Roswell Park Rákintézet tudományos kutatója) vázolta, hogy sikerült New Yorkban a dohányzást mindössze egy év alatt 11 százalékkal csökkenteni.

TÉNY:
Ismertettek egy felmérést, amely szerint a hazai kávézókban, éttermekben a légszenyezettség az egészségtelen szint többszöröse volt.
A közelmúltban két orvostanhallgató által Budapesten végzett vizsgálat eredményét. A két hallgató 20 különböző kávézó, étterem és egyéb közösségi színtér levegőjét vizsgálta. Azokon a helyszíneken, ahol dohányoztak, a veszélyes füst-összetevők átlagos szintje köbméterenként 155 mikrogramm volt, míg ugyanez az érték a füstmentes helyeken vett mintákban mindössze köbméterenként 5 mikrogramm volt.
A köbméterenként 30 mikrogrammot meghaladó kültéri szennyeződés a szabványok szerint magasnak számít.

VISZONT EZ IS TÉNY:
Baden-Württembergben és Berlinben a német alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a 75 négyzetméternél kisebb, csupán egyetlen helyiséggel rendelkező kocsmákban ismét lehet dohányozni.

A karlsruhei testület azután foglalt állást, hogy két kocsma és egy diszkó tulajdonosa, üzleti veszteségeire hivatkozva, megtámadta a törvényt, amely idén július 1. óta már mind a 16 német tartományban érvényben van.
A törvény, amelyet a különböző régiókban eltérő időpontban vezettek be, elsősorban azokat a kisebb kocsmákat sújtotta, amelyek egyetlen helyiségből állnak.
A tilalom miatt az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a forgalom a különböző vendéglátó helyeken.
Ilyen körülmények között rendkívül jelentős és valamennyi tartomány számára üzenetet jelentő az alkotmánybíróság szerdai állásfoglalása. A testület ugyanis támogatta a "legkisebbek" felháborodását, s az azonnali kivételek mellett foglalt állást.

Így mostantól - egyelőre még csak az érintett két tartományban - lehetséges a dohányzás az egyetlen helyiségből álló, 75 négyzetméternél kisebb kocsmákban. Az egyetlen korlátozás az, hogy 18 évnél fiatalabbak oda nem léphetnek be.

ÉS EZ IS TÉNY:
Az ír pubok forgalma 10-20 százalékkal csökkent. Azok a helyek jártak jól, amelyeknek volt pénzük kerthelyiséget nyitni, ahol lehet cigizni. Vidéken 875 söröző zárt be, és közel 3000 alkalmazott maradt hosszabb-rövidebb időre állás nélkül.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s