Home Barista 2019.12.22.

A tökéletes tejhab nyomában

Az ínycsiklandozó cappuccino vagy a mennyei latte macchiato nem is létezhetne tejhab nélkül. Habár elsősorban feketén, egy kis cukorral iszom a kávémat, néha bizony én is elcsábulok egy-egy ilyen krémes élvezet iránt. Az ideális állag elérése azonban nem könnyű feladat. Nekem már rutinból megy, de egy kis gyakorlással és a megfelelő eszközökkel Te is bátran belevághatsz! Megmutatom, hogyan csináld! (x)


Tejhab – na de mivel?

Elsőre talán az tűnhet számodra a legegyszerűbb megoldásnak, ha néhány száz, esetleg egy-két ezer forintért vásárolsz egy kézi tejhabosítót. Ne tedd! Még a legdrágább kütyük sem képesek kávéházi élményt produkálni! Szerezz be inkább egy olyan kávégépet, mely külön gőzölő karral van felszerelve. Ha ez végképp nem lehetséges, egy praktikus, könnyen kezelhető tejhabosító kisgép is tökéletes választás.

Isteni finom, sűrű, lágy és krémes… amennyiben legfőbb vágyad egy classic cappuccino elkészítése, ez a Neked való tejhab! Ha viszont azt szeretnéd, hogy italodat egy igazi műalkotás díszítse, latte art-hoz inkább a tejkrém lesz a megfelelő. Ez egy sokkal homogénebb készítmény, ami szintén sűrű, ugyanakkor folyékonyabb állagú.

Létezik még egy fontos eszköz, ami nélkülözhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez. Ez nem más, mint a tejkiöntő. Mindenképpen rozsdamentes, saválló acélból készüljön, legyen csőrös kialakítású, és fogófüllel is rendelkezzen. Tehát a konyhaszekrényből kihalászott „valamilyen” edény nem lesz megfelelő erre a célra!
tejhab

Habosítás lépésről lépésre

Most, hogy már megvannak az alapok, neki is állhatsz kedvenc kávéitalod elkészítésének. Az első és legfontosabb, hogy mielőtt bármit is tennél, tisztítsd meg alaposan a kávégépet. Ha ez megvan, néhány másodpercig engedd ki a gőzölő kart, hogy a felesleges kondenzvíz távozhasson. A (hideg!) tejet önts bele a kiöntőbe. Körülbelül 1-2 centiméter mélyen mártsd bele a gőzölő pálcát a tejbe, majd kapcsold be a gépet. A tejkiöntőt ebben a fázisban érdemes kicsit megdöntve tartanod. Emelkedik a hab? Büszke lehetsz magadra, eddig jól csinálod! Ha a tej már elérte a 36-37 °C-ot, tehát nagyjából testhőmérsékletű, jöhet a következő lépés: emeld feljebb a kiöntőt. Látod, ahogyan a tej örvénylik? Szuper!

Az ideális hab 60°C-os, térfogata az eredetihez képest körülbelül kétszer, háromszor akkora. Ha nem szeretnél folyadékhőmérőt használni, vagy még tanulod a habosítás művészetét, a legjobb az, ha a tenyeredet az edény falához/aljához teszed. Ha már elviselhetetlenül forrónak érzed, a művelet nem sikerült, a tejet felforraltad! Utolsó lépésként 2-3 másodpercre mártsd bele teljesen a kart a kancsóba. Végül újra nyisd ki a gőzölő csövet, majd zárd el a gépet. Ja, és ne felejtsd el letisztítani a pálcát! Ezután nincs más dolgod, mint élvezni istenien habos kávéitalod.

Forrás: https://kaveslaci.hu/

Szabó (Kávés) László

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s