Home Barista 2011.03.16.

Kávévásárlás otthonra

Néhány tipp azoknak, akik már a kávébeszerzésnél szeretnének biztosra menni. Attól függetlenül, hogy milyen géppel, eszközökkel készítjük majd el kávénkat, a vásárlásnál jól jöhet néhány aranyszabály, amit szem előtt tarthatunk:Lehetőleg olyan üzletben vásároljunk, ahol értenek a kávékhoz.
Ezt természetesen nehéz ellenőrizni. De ha már valaki legalább veszi a fáradtságot, hogy ezt állítsa magáról, az legalább biztos, hogy tudja – értenie kell, kéne a kávéhoz, nem úgy tekint rá mint "tizenkettő – egy tucat" termékre. Néhány kérdéssel könnyen tesztelhetjük, hogy valóban megvannak-e a szükséges ismeretek (pl.: milyen kávékeverékeket ajánl eszpresszó-technológiához, melyik őrlemény a legmegfelelőbb french press-hez, mit javasol őrlőnk tisztításához az eladó…).

Érezzük a segítőkészséget!
A kávékultúra, a kávés világ összetett, érdekes és szép. Ha nem érezzük a lelkesedést és elhivatottságot, hogy szívesen foglalkoznak és beszélgetnek velünk a témáról, kerüljük el a boltot! Vásárolni bárhol lehet, de időt tölteni csak kevés helyen érdemes.

Személyre szabott kávéélményt vegyünk!
Otthoni kávékészítéshez választhatunk zárt rendszerű, műanyag vagy fém kapszulás, papír kávépárnás (pod vagy pad) kávét és gépet. Ezek előnye az egyszerűség és a sztenderd minőség. Ha a gépet tisztán tartjuk, soha nem tudunk 80%-nál alacsonyabb minőséget kihozni a kávénkból, persze többet se feltétlenül. De ez (sajnos) elég ahhoz, hogy lekörözzük sok magyar vendéglátóhely teljesítményét. Aki pedig szórakozásként, hobbiként, szenvedélyként tekint a kávéra, rá akarja szánni idejét és örömét leli benne – vegyen "hagyományos" szemes vagy őrölt kávét.

Espressót szemes kávéból, ha lehet.
A kávé frissessége minden kávékészítési technológia esetében fontos, de az eszpresszónál elengedhetetlen. Vásárlás után a szemeskávé frissességét könnyebb (bár nem könnyű) megőrizni, mint az őrleményét. A frissen őrölt kávéból készített espresso ital krémképződése, aromagazdagsága összehasonlíthatatlan az egy-két napos vagy hetes őrlemény használhatóságával. Egy profi (őrlőtárcsás) gép beszerzése nem könnyű döntés, de sokszorosan visszahozza árát:

 • Az őrlő élettartama otthoni terhelésnél nem években, de akár évtizedekben is mérhető.
 • A csészeminőség drasztikusan javul az őrleményhez képest.
 • A minőségi szegmensen belül sokkal szélesebb választék elérhető szemeskávéból.

  Frissen pörkölt babkávét csak profi tárolóból.
  Egyre több kávémérésben hozzáférhetőek a frissen pörkölt szemes kávék. A kiszolgálótérben elhelyezett pörkölt kávészemek remek hangulatot teremtenek. De a kávé rendkívül hamar veszít frissességéből! Néhány óra alatt kiszellőzik, elveszti aromatartalmának jó részét és magába szívja a környező szagokat. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a vásárolt kávét légmentesen zárt, falra szerelt, vagy pultba épített tárolókból adagolják. Máskülönben fáradt, rossz szagú kávét kaphatunk.

  Minőségét megőrzi két évig – de milyen csomagolásban?
  Ha csomagolt kávét veszünk, vegyük figyelembe, hogy a szabályozás szerint 2 éves minőségmegőrzés vonatkozik a pörkölt kávékra. Ez igaz lehet, de nem minden csomagolásra. A papírzacskós csomagolást lehetőleg kerüljük. Az ebbe adagolt szemeskávék valójában néhány nap, őrlemények néhány óra (!) alatt elveszítik eredeti minőségüket. Illékony olajok és aromák szállnak el a levegőbe, pedig a csészébe kéne kerülniük. Csak akkora mennyiséget vigyünk haza ilyen csomagolásban, amit szinte azonnal, aznap elhasználunk (pl.:egy vendégség előtt 10 dkg-ot).

  Szelepes csomagolás
  Ha "előre" vásárolunk többféle babkávét, amiket csak napokkal-hetekkel később bontunk ki, csak profi csomagolást válasszunk. A kávészacskó lehet fémfóliából, a kávésdoboz fémből. A legfontosabb pedig – az egyirányú szelep. Ez a szelep a csomagoláson (ami készülhet műanyagból, de úgy is kinézhet, mint egy átlátszó matrica) megvédi a kávét. Kiengedi a kávéból a pörkölés után folyamatosan távozó, felesleges széndioxidot, így nem durran szét a csomagolás. A maradék gáz a zacskóban-dobozban marad és egyfajta természetes védőgázként működik: nem engedi be a külvilágból a levegőt. Így a kávé nem érintkezik oxigénnel, nem romlik, stb. Ha ilyen egyirányú-szelepet nem találunk, a kávét csomagolás előtt sajnos kiszellőztették és már nem tekinthető frissnek. A technológia már megjelent az őrlemények piacán is.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s