7.1. Az espresso mint zöldkávé

-
Kávé akadémia, 2008.01.28.

7.1. Az espresso mint zöldkávé

Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.


Kelet-Afrika gyarmatai és a jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítették Olaszországot a robusta kávé behozatalában. Az olcsóbb robusta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt. Fejlődésnek indult az espresso-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

A legújabb időkben jelentek meg a 100% arabica espresso-kávékeverékek. Ebben a folyamatban élen járt a trieszti székhelyű Illy cég, mely célul tűzte ki, hogy az olasz espresso tradíciót tiszteletben tartva, megújítja azt. Hosszú tudományos kísérletezés során kifejlesztett 100%-os arabica kávékeveréke felmutatja a klasszikus espressóra jellemző értékeket, ugyanakkor az arabica fajtákra jellemző gyümölcsösséget és virágillatokat is erőteljesen jeleníti meg.

A kezdeményezést sokan követték, mára a legtöbb komoly pörkölőnek, forgalmazónak van 100%-os arabica kávékeveréke, de az eredetileg kitűzött célt, a "gyümölcsös espressót" kevesen tudják elérni. Ehhez valószínűleg Trieszt volt a legmegfelelőbb hely, ahol egyensúlyban van az olasz és az osztrák kávékultúra és ahol az erdélyi származású alapító nekifogott a kísérletezésnek.

Az utóbbi néhány évben kezdtek el kísérletezni azzal, hogy különálló fajtákat, vagy akár eredetmegjelölt ültetvényekről, "dűlőkről" szüretelt fajtákat pörköljenek meg, majd készítsenek el espresso gépekkel. Az ötletet valószínűleg a borágazattól lesték el a kávéforgalmazók. Sokkal könnyebb egy vevőnek úgy eladni egy terméket, ha az megismerheti a mögötte álló országot, birtokot és embereket. Kérdés, hogy az egyes fajták képesek-e olyan összetett íz, illat és aromaélményt, olyan kiegyensúlyozott testességet és koffeintartalmat nyújtani, mint egy jól összeállított keverék.

Főmenü:

  • 7.2. Az espresso pörkölés
  • 7.3 Az espresso technológia
  • 7.5. Az espresso érzékszervi jellemzői

  • Tetszett a(z) 7.1. Az espresso mint zöldkávé magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 7.1. Az espresso mint zöldkávé magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg