Kávé akadémia 2019.08.07.

Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)


A kávé

Használjunk kiváló, adagonként 7-9 gramm, megfelelő finomságú kávékeveréket. Bár a közízlés a 100% arabicát részesíti előnyben, robusta nélkül nincs olasz espresso, ennek köszönhető a magasabb koffeintartalom, és a karcosabb, karakteresebb ízvilág, így érdemes inkább a blendeket keresni. A kávét tároljuk száraz, fényvédett helyen, vákuumos tárolóban vagy őröljük frissen, így megőrizhető az aromája.

A víz

A megrögzött kávéimádók a tiszta forrásvízre esküsznek, de valljuk be, ez nálunk nem igazán életszerű. Szerencsére hazánkban jó minőségű a csapvíz, így az is bátran használható, bár azokon a területeken, ahol kiemelkedően kemény a víz, érdemes természetes vízlágyítót használni – így a kávégép élettartama is megnő, és az elkészült ital íze is tisztább lesz. Az espressóhoz használt víz legyen 90-92°C-os, és a főzés csak pár másodpercig tartson.

A krém

A valódi olasz espresson a krémréteg legalább 3-4 mm vastag, tömör és aranybarna, felszínen tartja a cukrot és kevergetés után is egységes réteget alkot az ital tetején. Ez pusztán a főzés során keletkező nyomástól és a kávé zsírtartalmától függ – az arabica zsírtartalma magasabb, minél több van a blendben, annál vastagabb, tartósabb krém készül.

A tálalás és a fogyasztás

Egy jó espresso 25-30 ml, frissen lefőzve 75-80°C-os, és ideális esetben előmelegített porcelán- vagy üvegcsészébe töltjük, melynek térfogata maximum 50 ml. Ez őrzi meg a krémréteg tömörségét és hőmérsékletét, nem hagyja, hogy a kávé túl gyorsan kihűljön. Maximum két perccel a főzés után ajánlott elfogyasztani, különben veszít az aromájából és aranybarna krémje a csésze falára szárad. Bár egy fáradt hétfő reggelen nyilván nem méregetjük a víz és a csésze hőmérsékletét, a fenti szempontok többségének betartásával még az is élvezni fog egy csésze espressót, akinek az ébredéshez korábban egy hatalmas bögre édes-habos tejes kávé kellett.

A Lavazza kapszulás kávégépekkel és kávékapszulákkal egyszerű teljesíteni a kávéfőzés folyamatára vonatkozó aranyszabályokat, a rohanó hétköznapokban is csak egy gombot kell megnyomni, hogy a minden szempontnak megfelelő, kritikusokat is elégedettséggel és koffeinnel eltöltő espressót készítsünk.

Olasz életérzés: https://www.caffeservice.hu/

Fitus Alexandra

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos cikk borítóképe
Ennyi kávét igyál, ha migrénre vagy hajlamos

Az American Journal of Medicine közzétett új tanulmányában az Egyesült Államok kutatói arra keresték a választ, hogy a koffein és alkohol tartalmú italok milyen hatással vannak a migrénes fejfájásra és az alvás minőségére.

Kávé és egészség 2019.11.26.

H i r d e t é s