Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)
A kávé
Használjunk kiváló, adagonként 7-9 gramm, megfelelő finomságú kávékeveréket. Bár a közízlés a 100% arabicát részesíti előnyben, robusta nélkül nincs olasz espresso, ennek köszönhető a magasabb koffeintartalom, és a karcosabb, karakteresebb ízvilág, így érdemes inkább a blendeket keresni. A kávét tároljuk száraz, fényvédett helyen, vákuumos tárolóban vagy őröljük frissen, így megőrizhető az aromája.
A víz
A megrögzött kávéimádók a tiszta forrásvízre esküsznek, de valljuk be, ez nálunk nem igazán életszerű. Szerencsére hazánkban jó minőségű a csapvíz, így az is bátran használható, bár azokon a területeken, ahol kiemelkedően kemény a víz, érdemes természetes vízlágyítót használni – így a kávégép élettartama is megnő, és az elkészült ital íze is tisztább lesz. Az espressóhoz használt víz legyen 90-92°C-os, és a főzés csak pár másodpercig tartson.
A krém
A valódi olasz espresson a krémréteg legalább 3-4 mm vastag, tömör és aranybarna, felszínen tartja a cukrot és kevergetés után is egységes réteget alkot az ital tetején. Ez pusztán a főzés során keletkező nyomástól és a kávé zsírtartalmától függ – az arabica zsírtartalma magasabb, minél több van a blendben, annál vastagabb, tartósabb krém készül.
A tálalás és a fogyasztás
Egy jó espresso 25-30 ml, frissen lefőzve 75-80°C-os, és ideális esetben előmelegített porcelán- vagy üvegcsészébe töltjük, melynek térfogata maximum 50 ml. Ez őrzi meg a krémréteg tömörségét és hőmérsékletét, nem hagyja, hogy a kávé túl gyorsan kihűljön. Maximum két perccel a főzés után ajánlott elfogyasztani, különben veszít az aromájából és aranybarna krémje a csésze falára szárad. Bár egy fáradt hétfő reggelen nyilván nem méregetjük a víz és a csésze hőmérsékletét, a fenti szempontok többségének betartásával még az is élvezni fog egy csésze espressót, akinek az ébredéshez korábban egy hatalmas bögre édes-habos tejes kávé kellett.
A Lavazza kapszulás kávégépekkel és kávékapszulákkal egyszerű teljesíteni a kávéfőzés folyamatára vonatkozó aranyszabályokat, a rohanó hétköznapokban is csak egy gombot kell megnyomni, hogy a minden szempontnak megfelelő, kritikusokat is elégedettséggel és koffeinnel eltöltő espressót készítsünk.
Olasz életérzés: https://www.caffeservice.hu/
Fitus Alexandra
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.