Kávé és egészség 2020.01.01.

Kávé másnaposság ellen?

A kelleténél több pezsgő csúszott le az átmulatott szilveszteri partin? Macskajaj gyötör? Most eláruljuk, jó megoldás-e a kávé a másnaposság tünetei kezelésére.


Szögezzük le, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás káros a szervezetünkre és a másnaposság ellen sem létezik "csodaszer".

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint "a másnaposság a folyadékháztartásunk megváltozását jelenti, vízhiányosak és cukorhiányosak leszünk, a nyálkahártyánkat irritálja az alkohol. Ezeknek az összessége okozza azt a rossz érzést, amit másnaposságnak hívunk."

Az alkohol dehidratál, így az elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. Erre a legjobb megoldás nem a kávé és a koffein tartalmú energiaitalok, hisz ezek nem enyhítik a másnaposság tüneteit, legfeljebb az álmosságot űzik el.

Bár a kávéfogyasztás az egyik legjobb dolog, ami történhet az emberrel egy normális napon, és sokan a másnapos reggelt is kávéval nyitják, ám a koffein hatására a szervezet alkohol-lebontása nem gyorsul, sőt a kávé csak tovább dehidratálja a szervezetet, izgatja a gyomrot és fokozza a savtermelést, így ezzel növelheti a rosszullétet.

Jó ötletnek tűnik a narancslé vagy a citromos limonádé is, pedig nem azok, ugyanis a savanykás citrusok tovább irritálják az érzékennyé vált gyomrot.

A legjobb megoldás a sok víz! Aki nem szereti a tiszta vizet, igyon gyömbér- vagy borsmenta teát, mert az csökkenti a hányingerérzetet és a gyomorfájást, vagy alkalmazza nagyanyáink receptjét: a frissen készült húslevest.

Megállapítható tehát, hogy ahogyan nem ajánlott nagy mennyiségben az alkoholt koffeinnel keverve fogyasztani, - sőt egyes esetekben akár életveszélyes is lehet, - az alkohol másnaposságot okozó hatására sem jelent megoldást a kávé.

Küri Attila

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával cikk borítóképe
Az igazi coffee art: beszélgetés Polgár Zitával

A kávé szinte minden érzékszervünket elbűvöli, hisz milyen jó a fagyos téli napokon a forró csészét markolni vagy a jeges italunkat nyáron kortyolni, de a frissen pörkölt vagy a csészében elfogyasztásra váró kávé jellegzetes illata, az espresso gép és a kotyogós kávéfőző sistergő hangja, illetve egy tulipánmintás latte vagy egy pontosan rétegzett melange látványa mindenkit rabul tud ejteni. Ezt talán csak egy festőművész fokozhatja, aki kávéval fest és alkot lélegzetelállító képeket.

Coffee Art 2020.02.19.
Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

Kávé akadémia 2020.02.08.

H i r d e t é s