Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

-
Kávé és egészség, 2021.10.08.

Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

A kávé elkészítésének sokféle formája van, a kávéknak pedig annál is több fajtája, így érdemes utánajárni a tényezőknek, ha otthon készítjük el!


Mivel nem kell egy csésze kávé elkészítéséhez sok hozzávaló – legrosszabb esetben is maximum négy vagy öt – ezért nincs nehéz dolgunk kiválogatni hozzá a minőségi alapanyagokat, hiszen elég csak pár tényt észben tartani. Lehetnek érveink a kávé típusával kapcsolatban, például, milyen a jó kávébab. Vitatkozhatunk azon, hogy mennyire minőségi az instant kávé, milyen kávét és kávégépet érdemesebb beszerezni helyette otthonra. Választhatunk növényi tejeket az állati eredetű helyett, melyek szintén nagy hatással vannak a végeredményre, de bizony a víz minőségnek és formájának is hatalmas szerepe van abban, hogy végül a tökéletes csésze kávét tartsuk a kezünkben.

Milyen a tökéletes víz a kávéhoz?

Ha a legmegfelelőbb vizet keressük a kávéhoz, nincs könnyű dolgunk, mert igazán összetett. Először is figyelni kell arra, hogy alacsony ásványianyag tartalommal rendelkezzen, lágyabb és klórmentes legyen. Szakértők szerint figyelni kell, hogy kalcium-oxid tartalma egy liter víznek 40-80 mg között legyen, de a kémhatásánál is a semleges a tökéletes, azaz a 6,6-7 pH érték. 

Hogyan találjuk meg a tökéletes vizet?

A legegyszerűbb megoldások közé tartoznak a különböző vízlágyítók, vagy szűrők, amelyek optimalizálják a víz ásványi anyag tartalmát, a semlegességét, illetve persze tisztítják a vizet. Kapható a boltok polcain már előre csomagolt lágy ásványvíz, ezek közül is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet körültekintően figyelve a víz értékeire. 

A magnézium szerepe a vízben a kávéhoz

Nem egy köztudott tény a vízről, hogy a magnézium selymesítő hatással van rá, így minél magasabb szinten tartalmazza, annál finomabb és kellemesebb ételek és italok készülnek belőle. A kávé esetére is tökéletesen igaz ez, hiszen a kávé keserűbb és fanyarkásabb ízén jelentősen tompít. 

A magyar csapvíz kávéhoz

Arra a kérdésre, hogy milyen vizet kellene alkalmaznunk a kávé készítése során, nehéz választ adni, azért is, mert területenként, térségenként változik a rendelkezésre álló vízkészlet minősége. Még Magyarországon belül is vannak kisebb-nagyobb eltérések, és habár az országunk rekorder a víz minőségében és mennyiségében, magas az oldott anyagok tartalma, amely nem a legtökéletesebb a kávéhoz. Az optimális 50-100 ppm helyett 250-900, ezenkívül „kemény” víz folyik a csapokból hazánkban, amely a kávéfőzőkre, de még a kávé ízére is ugyanúgy negatív hatása van. 

A víz tesztelése kávéhoz

Több magyar kutatás is készült, az egyik ilyen alapján a következők derültek ki a kávéhoz való víz választásról:

  • A legjobb megoldásnak a vízszűrő és víztisztító készülékek használatát támogatják.
  • Második helyen az alacsony ásványi anyagokat tartalmazó, lágyabb víz felhasználása áll.
  • Az egyszerű konyhai szűrőkancsós megoldás bizonyul a legpraktikusabbnak otthoni kávé készítéshez.
  • Végül legalul a kemény ásványvizek, és az egyszerű csapvíz végzett. 

Ezekből következik, hogy Magyarországon azért a legtöbb helyen otthon, de legalább a kávéházakban tudatában vannak, milyen víz a legalkalmasabb a kávé alapanyagaként.

Az Etalon kávék közül bármelyik kitűnő választás. Igyál Te is egy
csészével az ízlésed szerint az Etalon Coffeeban, ha egy tökéletes napindítóra vágysz!

https://etaloncoffee.hu

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Milyen a tökéletes víz a kávéhoz? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Milyen a tökéletes víz a kávéhoz? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg