Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
A kávé elkészítésének sokféle formája van, a kávéknak pedig annál is több fajtája, így érdemes utánajárni a tényezőknek, ha otthon készítjük el!
Mivel nem kell egy csésze kávé elkészítéséhez sok hozzávaló – legrosszabb esetben is maximum négy vagy öt – ezért nincs nehéz dolgunk kiválogatni hozzá a minőségi alapanyagokat, hiszen elég csak pár tényt észben tartani. Lehetnek érveink a kávé típusával kapcsolatban, például, milyen a jó kávébab. Vitatkozhatunk azon, hogy mennyire minőségi az instant kávé, milyen kávét és kávégépet érdemesebb beszerezni helyette otthonra. Választhatunk növényi tejeket az állati eredetű helyett, melyek szintén nagy hatással vannak a végeredményre, de bizony a víz minőségnek és formájának is hatalmas szerepe van abban, hogy végül a tökéletes csésze kávét tartsuk a kezünkben.
Ha a legmegfelelőbb vizet keressük a kávéhoz, nincs könnyű dolgunk, mert igazán összetett. Először is figyelni kell arra, hogy alacsony ásványianyag tartalommal rendelkezzen, lágyabb és klórmentes legyen. Szakértők szerint figyelni kell, hogy kalcium-oxid tartalma egy liter víznek 40-80 mg között legyen, de a kémhatásánál is a semleges a tökéletes, azaz a 6,6-7 pH érték.
A legegyszerűbb megoldások közé tartoznak a különböző vízlágyítók, vagy szűrők, amelyek optimalizálják a víz ásványi anyag tartalmát, a semlegességét, illetve persze tisztítják a vizet. Kapható a boltok polcain már előre csomagolt lágy ásványvíz, ezek közül is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet körültekintően figyelve a víz értékeire.
Nem egy köztudott tény a vízről, hogy a magnézium selymesítő hatással van rá, így minél magasabb szinten tartalmazza, annál finomabb és kellemesebb ételek és italok készülnek belőle. A kávé esetére is tökéletesen igaz ez, hiszen a kávé keserűbb és fanyarkásabb ízén jelentősen tompít.
Arra a kérdésre, hogy milyen vizet kellene alkalmaznunk a kávé készítése során, nehéz választ adni, azért is, mert területenként, térségenként változik a rendelkezésre álló vízkészlet minősége. Még Magyarországon belül is vannak kisebb-nagyobb eltérések, és habár az országunk rekorder a víz minőségében és mennyiségében, magas az oldott anyagok tartalma, amely nem a legtökéletesebb a kávéhoz. Az optimális 50-100 ppm helyett 250-900, ezenkívül „kemény” víz folyik a csapokból hazánkban, amely a kávéfőzőkre, de még a kávé ízére is ugyanúgy negatív hatása van.
Több magyar kutatás is készült, az egyik ilyen alapján a következők derültek ki a kávéhoz való víz választásról:
Ezekből következik, hogy Magyarországon azért a legtöbb helyen otthon, de legalább a kávéházakban tudatában vannak, milyen víz a legalkalmasabb a kávé alapanyagaként.
Gubricza Laura
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.