Kávé minősítések 2019.08.22.

A fenntartható kávé

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)


A múlt század elején a hirtelen megugró kereslet miatt a kávétermelő vidékek munkakörülményei, az ültetvényeken dolgozók kilátásai rosszabbak lettek, mint valaha. Mivel jellemzően a nagyhatalmak mellett perifériára szoruló országokról van szó, sokáig senki nem törődött a kialakuló krízissel, a termesztőket a profit érdekében kizsákmányolták a feldolgozók.

Mivel azonban ez csak rövidtávon kecsegtet haszonnal, a kereslet viszont állandó, sőt, növekszik, különösen a minőségi termékek iránt, a változás elkerülhetetlenné vált. Ebben óriási szerepet játszott az emberi tényező és a társadalmi felelősségvállalás kérdésének felmerülése is, így elindulhattak az első fair trade mozgalmak.

A kezdeményes lényege, hogy a feldolgozók és forgalmazók a termelőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy javítsák az ültetvények munkakörülményeit, fejlesszék a szükséges technológiát, megőrizzék a környezet épségét, és kiállnak azért, hogy a termelésben résztvevő dolgozók is igazságosan részesüljenek a profitból. A kávépiacon ezt elsősorban az amerikai NGO Rainforest Alliance ellenőrzi és biztosítja már több, mint 30 éve.
follow the frog
A nagy forgalmazók közül elsőként az olasz Lavazza termékein jelenhetett meg a jellegzetes, zöld, békás logó, mely azt hivatott jelezni, hogy a családi vállalkozás a Rainforest Alliance-szal és a zöld kávét termelő VOLCAFE-val karöltve a fenntartható kávétermesztést tűzték ki célul. Ez az ún. Lavazza TIERRA projekt végül Honduras, Peru és Kolumbia összesen 156 farmján indult el. Ez idáig a projekt keretében felállítottak egy zöld kávét szárító és feldolgozó üzemet, valamint házakat, iskolákat és kórházakat újítottak fel. Az erőfeszítések eredményeként a projektben résztvevő farmok, és így a Lavazza kávéja is megkapta a hivatalos Rainforest Alliance igazolást 2005-ben.

A kávéválasztásnál érdemes figyelni a csomagolás rejtette plusz információkra, mert a fair trade és Rainforest Alliance tanúsítvánnyal ellátott kávé fogyasztása nem csak a kávézás élvezetét jelenti, hanem a fenntartható fejlődés ötletének és szellemének támogatását.

Fitus Alexandra

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s