Kávé minősítések 2019.08.22.

A fenntartható kávé

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)


A múlt század elején a hirtelen megugró kereslet miatt a kávétermelő vidékek munkakörülményei, az ültetvényeken dolgozók kilátásai rosszabbak lettek, mint valaha. Mivel jellemzően a nagyhatalmak mellett perifériára szoruló országokról van szó, sokáig senki nem törődött a kialakuló krízissel, a termesztőket a profit érdekében kizsákmányolták a feldolgozók.

Mivel azonban ez csak rövidtávon kecsegtet haszonnal, a kereslet viszont állandó, sőt, növekszik, különösen a minőségi termékek iránt, a változás elkerülhetetlenné vált. Ebben óriási szerepet játszott az emberi tényező és a társadalmi felelősségvállalás kérdésének felmerülése is, így elindulhattak az első fair trade mozgalmak.

A kezdeményes lényege, hogy a feldolgozók és forgalmazók a termelőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy javítsák az ültetvények munkakörülményeit, fejlesszék a szükséges technológiát, megőrizzék a környezet épségét, és kiállnak azért, hogy a termelésben résztvevő dolgozók is igazságosan részesüljenek a profitból. A kávépiacon ezt elsősorban az amerikai NGO Rainforest Alliance ellenőrzi és biztosítja már több, mint 30 éve.
follow the frog
A nagy forgalmazók közül elsőként az olasz Lavazza termékein jelenhetett meg a jellegzetes, zöld, békás logó, mely azt hivatott jelezni, hogy a családi vállalkozás a Rainforest Alliance-szal és a zöld kávét termelő VOLCAFE-val karöltve a fenntartható kávétermesztést tűzték ki célul. Ez az ún. Lavazza TIERRA projekt végül Honduras, Peru és Kolumbia összesen 156 farmján indult el. Ez idáig a projekt keretében felállítottak egy zöld kávét szárító és feldolgozó üzemet, valamint házakat, iskolákat és kórházakat újítottak fel. Az erőfeszítések eredményeként a projektben résztvevő farmok, és így a Lavazza kávéja is megkapta a hivatalos Rainforest Alliance igazolást 2005-ben.

A kávéválasztásnál érdemes figyelni a csomagolás rejtette plusz információkra, mert a fair trade és Rainforest Alliance tanúsítvánnyal ellátott kávé fogyasztása nem csak a kávézás élvezetét jelenti, hanem a fenntartható fejlődés ötletének és szellemének támogatását.

Fitus Alexandra

H i r d e t é s

Cup of Excellence

Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.

Kávé minősítések 2009.10.19.
Espresso Italiano

A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!

Kávé minősítések 2009.08.04.
Bird Friendly

Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.

Kávé minősítések 2009.06.24.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s