Kávé minősítések 2019.08.22.

A fenntartható kávé

Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)


A múlt század elején a hirtelen megugró kereslet miatt a kávétermelő vidékek munkakörülményei, az ültetvényeken dolgozók kilátásai rosszabbak lettek, mint valaha. Mivel jellemzően a nagyhatalmak mellett perifériára szoruló országokról van szó, sokáig senki nem törődött a kialakuló krízissel, a termesztőket a profit érdekében kizsákmányolták a feldolgozók.

Mivel azonban ez csak rövidtávon kecsegtet haszonnal, a kereslet viszont állandó, sőt, növekszik, különösen a minőségi termékek iránt, a változás elkerülhetetlenné vált. Ebben óriási szerepet játszott az emberi tényező és a társadalmi felelősségvállalás kérdésének felmerülése is, így elindulhattak az első fair trade mozgalmak.

A kezdeményes lényege, hogy a feldolgozók és forgalmazók a termelőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy javítsák az ültetvények munkakörülményeit, fejlesszék a szükséges technológiát, megőrizzék a környezet épségét, és kiállnak azért, hogy a termelésben résztvevő dolgozók is igazságosan részesüljenek a profitból. A kávépiacon ezt elsősorban az amerikai NGO Rainforest Alliance ellenőrzi és biztosítja már több, mint 30 éve.
follow the frog
A nagy forgalmazók közül elsőként az olasz Lavazza termékein jelenhetett meg a jellegzetes, zöld, békás logó, mely azt hivatott jelezni, hogy a családi vállalkozás a Rainforest Alliance-szal és a zöld kávét termelő VOLCAFE-val karöltve a fenntartható kávétermesztést tűzték ki célul. Ez az ún. Lavazza TIERRA projekt végül Honduras, Peru és Kolumbia összesen 156 farmján indult el. Ez idáig a projekt keretében felállítottak egy zöld kávét szárító és feldolgozó üzemet, valamint házakat, iskolákat és kórházakat újítottak fel. Az erőfeszítések eredményeként a projektben résztvevő farmok, és így a Lavazza kávéja is megkapta a hivatalos Rainforest Alliance igazolást 2005-ben.

A kávéválasztásnál érdemes figyelni a csomagolás rejtette plusz információkra, mert a fair trade és Rainforest Alliance tanúsítvánnyal ellátott kávé fogyasztása nem csak a kávézás élvezetét jelenti, hanem a fenntartható fejlődés ötletének és szellemének támogatását.

Fitus Alexandra

Cup of Excellence

Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.

Kávé minősítések 2009.10.19.
Espresso Italiano

A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!

Kávé minősítések 2009.08.04.
Bird Friendly

Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.

Kávé minősítések 2009.06.24.

Kávéházak magazin

Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.
A Kaffeine öt árnyalata cikk borítóképe
A Kaffeine öt árnyalata

A Kaffeine 2015-ös nyitása óta egy stílusos budai helyből egy menő budapesti kávézólánccá nőtte ki magát. Szeptember 2-től már a BudaWest irodaház aljában is.

Kávézóláncok 2019.09.03.
cipő kávéból és PET palackból » Rens cikk borítóképe
cipő kávéból és PET palackból » Rens

Szeretnél olyan cipőt, ami kávéból készült? Néhány napig még megrendelheted » Kickstarteren indult egy érdekes kampány, ahol 300g kávézaccból és 6 használt PET palackból készítnek cipőt. Ez egy (fél)millió dolláros ötlet! :)

Zacc 2019.08.09.