Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.
Ő hagyományozta halála után teljes vagyonát az USA-ra, azzal a meghatározott végakarattal, hogy hozzanak létre egy alapítványt a tudomány bővítésére és az emberek közötti terjesztésére. Erre az "alaptőkére" (104 960 aranyfont, mai értéken majd 10 millió dollár) építve fogadta el a kongresszus a szövetségi törvényt a Smithsonian Intézet megalapításáról. A törvényt 1846. augusztus 10-én írta alá James Polk. Az Intézet szervezetileg az amerikai kormány egyik szerve, 17 tagú vezető testületében fix helye van az USA mindenkori alelnökének, az igazságügy miniszternek, szenátoroknak és képviselőknek. Legtöbb intézete Washington D.C.-ben van, de 19 múzeuma, az állatkertje és 8 kutató központja New Yorkban, Virginiában, Panamában és máshol találhatók. Gyűjteményeiben több mint 142 millió értékcikk van. Működési költségeit alapítványokból, hozzájárulásokból, üzleteinek és újságjainak profitjából fedezi.
Az Intézet egyik szervezete, a Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC) vándormadarakkal foglalkozik. Ők hozták létre és menedzselik a Madárbarát kávéprogramot is.
Megfogalmazott projektcéljuk: segíteni az olyan kávétermelőket, akik árnyékos művelésű farmjaikon fokozott figyelmet és védelmet biztosítanak a költöző és helyben élő madarak élőhelyeinek. A programot Latin-Amerikában indították (hisz itt található az Észak-amerikai költöző madarak déli célállomása), de ma már az afrikai országok (pl.:Etiópia) is érdeklődnek a bevezetés után.
A minősítés 3 lépcsős:
1.) Minden jelentkező termelőnél ill. feldolgozónál bemeneti követelmény az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás.
2.) Árnyékos művelés kialakítása, szigorú ellenőrzéssel. Ez a művelési forma jelenti az eredeti (monokultúra előtti) kávétermelést. A programban pontosan meghatározzák azokat a fafajtákat, amiket az adott területen telepíthetnek. Ezek alá "kerül be" a tulajdonképpeni kávéültetvény. Ez nehezebb termelési körülményeket hoz, de magasabb minőséget. Az árnyékban növekedés miatt lelassul a kávécserje, ill. a gyümölcs növekedése. A magok ettől sűrűbbek, keményebbek lesznek, ami magasabb csészeminőséget ad.
3.) A programban résztvevő termelők és cégek túlnyomó többsége (nem kötelezően, de ajánlottan) csatlakozik valamelyik Fair Trade programhoz is.
Bird Friendly tények:
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.