Kávé minősítések 2009.06.24.

Bird Friendly

Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.


Ő hagyományozta halála után teljes vagyonát az USA-ra, azzal a meghatározott végakarattal, hogy hozzanak létre egy alapítványt a tudomány bővítésére és az emberek közötti terjesztésére. Erre az "alaptőkére" (104 960 aranyfont, mai értéken majd 10 millió dollár) építve fogadta el a kongresszus a szövetségi törvényt a Smithsonian Intézet megalapításáról. A törvényt 1846. augusztus 10-én írta alá James Polk. Az Intézet szervezetileg az amerikai kormány egyik szerve, 17 tagú vezető testületében fix helye van az USA mindenkori alelnökének, az igazságügy miniszternek, szenátoroknak és képviselőknek. Legtöbb intézete Washington D.C.-ben van, de 19 múzeuma, az állatkertje és 8 kutató központja New Yorkban, Virginiában, Panamában és máshol találhatók. Gyűjteményeiben több mint 142 millió értékcikk van. Működési költségeit alapítványokból, hozzájárulásokból, üzleteinek és újságjainak profitjából fedezi.

Az Intézet egyik szervezete, a Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC) vándormadarakkal foglalkozik. Ők hozták létre és menedzselik a Madárbarát kávéprogramot is.
Megfogalmazott projektcéljuk: segíteni az olyan kávétermelőket, akik árnyékos művelésű farmjaikon fokozott figyelmet és védelmet biztosítanak a költöző és helyben élő madarak élőhelyeinek. A programot Latin-Amerikában indították (hisz itt található az Észak-amerikai költöző madarak déli célállomása), de ma már az afrikai országok (pl.:Etiópia) is érdeklődnek a bevezetés után.

A minősítés 3 lépcsős:
1.) Minden jelentkező termelőnél ill. feldolgozónál bemeneti követelmény az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás.
2.) Árnyékos művelés kialakítása, szigorú ellenőrzéssel. Ez a művelési forma jelenti az eredeti (monokultúra előtti) kávétermelést. A programban pontosan meghatározzák azokat a fafajtákat, amiket az adott területen telepíthetnek. Ezek alá "kerül be" a tulajdonképpeni kávéültetvény. Ez nehezebb termelési körülményeket hoz, de magasabb minőséget. Az árnyékban növekedés miatt lelassul a kávécserje, ill. a gyümölcs növekedése. A magok ettől sűrűbbek, keményebbek lesznek, ami magasabb csészeminőséget ad.
3.) A programban résztvevő termelők és cégek túlnyomó többsége (nem kötelezően, de ajánlottan) csatlakozik valamelyik Fair Trade programhoz is.

Bird Friendly tények:

 • Alapítva 1996/97-ben az SMBC által a washingtoni Nemzeti Állatkertben. A Guatemalában, Peruban és Mexikóban végzett ornitológiai kutatásokra építve
 • Közreműködő organikus gazdálkodást minősítő intézetek száma:13
 • A programban résztvevő farmok és szövetkezetek száma: 25 (kb. 2000 termelő)
 • A programba bevont országok száma: 9
 • Bird Friendly hektárok: 6114
 • Megtermelt nyerskávé: 207 konténer


 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.

  H i r d e t é s