Kávé minősítések 2009.06.24.

Bird Friendly

Az első hallásra talán viccesnek tűnő Bird Friendly ("Madárbarát") kávéminősítés mögött valójában a világ egyik legkomolyabb tudományos intézete áll. Az Egyesült Államokbeli Smithsonian Institution létrejöttét a kissé különc brit(!) tudósnak, James Smithsonnak köszönheti.


Ő hagyományozta halála után teljes vagyonát az USA-ra, azzal a meghatározott végakarattal, hogy hozzanak létre egy alapítványt a tudomány bővítésére és az emberek közötti terjesztésére. Erre az "alaptőkére" (104 960 aranyfont, mai értéken majd 10 millió dollár) építve fogadta el a kongresszus a szövetségi törvényt a Smithsonian Intézet megalapításáról. A törvényt 1846. augusztus 10-én írta alá James Polk. Az Intézet szervezetileg az amerikai kormány egyik szerve, 17 tagú vezető testületében fix helye van az USA mindenkori alelnökének, az igazságügy miniszternek, szenátoroknak és képviselőknek. Legtöbb intézete Washington D.C.-ben van, de 19 múzeuma, az állatkertje és 8 kutató központja New Yorkban, Virginiában, Panamában és máshol találhatók. Gyűjteményeiben több mint 142 millió értékcikk van. Működési költségeit alapítványokból, hozzájárulásokból, üzleteinek és újságjainak profitjából fedezi.

Az Intézet egyik szervezete, a Smithsonian Migratory Bird Center (SMBC) vándormadarakkal foglalkozik. Ők hozták létre és menedzselik a Madárbarát kávéprogramot is.
Megfogalmazott projektcéljuk: segíteni az olyan kávétermelőket, akik árnyékos művelésű farmjaikon fokozott figyelmet és védelmet biztosítanak a költöző és helyben élő madarak élőhelyeinek. A programot Latin-Amerikában indították (hisz itt található az Észak-amerikai költöző madarak déli célállomása), de ma már az afrikai országok (pl.:Etiópia) is érdeklődnek a bevezetés után.

A minősítés 3 lépcsős:
1.) Minden jelentkező termelőnél ill. feldolgozónál bemeneti követelmény az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás.
2.) Árnyékos művelés kialakítása, szigorú ellenőrzéssel. Ez a művelési forma jelenti az eredeti (monokultúra előtti) kávétermelést. A programban pontosan meghatározzák azokat a fafajtákat, amiket az adott területen telepíthetnek. Ezek alá "kerül be" a tulajdonképpeni kávéültetvény. Ez nehezebb termelési körülményeket hoz, de magasabb minőséget. Az árnyékban növekedés miatt lelassul a kávécserje, ill. a gyümölcs növekedése. A magok ettől sűrűbbek, keményebbek lesznek, ami magasabb csészeminőséget ad.
3.) A programban résztvevő termelők és cégek túlnyomó többsége (nem kötelezően, de ajánlottan) csatlakozik valamelyik Fair Trade programhoz is.

Bird Friendly tények:

 • Alapítva 1996/97-ben az SMBC által a washingtoni Nemzeti Állatkertben. A Guatemalában, Peruban és Mexikóban végzett ornitológiai kutatásokra építve
 • Közreműködő organikus gazdálkodást minősítő intézetek száma:13
 • A programban résztvevő farmok és szövetkezetek száma: 25 (kb. 2000 termelő)
 • A programba bevont országok száma: 9
 • Bird Friendly hektárok: 6114
 • Megtermelt nyerskávé: 207 konténer


 • H i r d e t é s

  A fenntartható kávé cikk borítóképe
  A fenntartható kávé

  Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kávé maga – legyen arabica vagy robusta – a termesztéséhez szükséges éghajlati feltételekből fakadóan elsősorban fejlődő országokból származik. Felelős fogyasztóként érdemes átgondolni, mit is jelent mindez, milyen úton, milyen áron jut el az asztalunkra kedvenc reggeli italunk. (x)

  Kávé minősítések 2019.08.22.
  Cup of Excellence

  Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.

  Kávé minősítések 2009.10.19.
  Espresso Italiano

  A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!

  Kávé minősítések 2009.08.04.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s