Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.
Történet
A minősítés eredete a 90-es évek végére nyúlik vissza. Ekkor szervezte meg az ICO (International Coffee Organization – Nemzetközi Kávé Szervezet) az ENSZ támogatásával a "Gourmet Project"-et.
A program célja: közelebb hozni a különleges kávék termelőit a felvásárlókhoz, pörkölőkhöz, hogy azok az adott tételek minőségének megfelelő áron vegyék meg a kávét.
Probléma leginkább a brazil részleggel adódott, pontosabban az ő kávéik eladási árával. A vevők nem értékelték nagyra a brazil kávét, hisz onnan évtizedek óta közepes – bár mindig sztenderd – minőségű, egalizált (több kávétermelőtől származó, kevert, de minőség szerint osztályozott) kávétételek érkeztek. Ezt a kávét szinte minden keverékben egyfajta "göngyölegnek", az üres helyeket kitöltő anyagnak használták.
A projekt szakértő tagjai azonban ráakadtak jó pár, addig ismeretlen termelőre, akiknek kávéi könnyedén vették fel a versenyt a legismertebb, magas minőséget szállító országok (Kolumbia, Costa Rica, Kenya,…) kávészállítmányaival. A felmerülő ötletekből Don Holly, az SCAA (Amerikai Különleges Kávé Szövetség) tagja alkotott koncepciót: szervezni kell Brazíliában egy versenyt, ahol nemzetközi zsűri minősíti a kávékat, majd a győzteseknek internetes aukciót, ahol kiemelt áron tudják értékesíteni árujukat.
Az ötlet, majd a megvalósítás óriási sikert hozott magával. A versenyt és az aukciót 1999 után évről évre megismételték, majd a kóstolók, pörkölő-felvásárlók és induló farmerek mozgalmából 2002-ben létrejött a non-profit "Alliance For Coffee Excellence" cég és a hivatalos, jogvédett COE minősítési rendszer. 2003-ban elindították honlapjukat és a hozzá tartozó online aukciós felületet. Azóta folyamatosan bővül a résztvevő országok és az induló farmerek száma.
A Cup of Excellence program
A program célja, hogy minden egyes évben megtalálja a legjobb kávét, amit az adott (versenyben résztvevő) országban termeltek. A díjazottakat 3 lépcsőben, 5 kóstolással választják ki. Az első 10 rangsorolása és a végső győztes kiválasztása a 6. kóstolási körben történik. A COE elismerést elért kávékat a versenyt követő 5 héten belül internetes aukción, igen magas áron értékesítik.
A programot szervezők meghatározása szerint ezek a kávé olyan magas minőséget képviselnek, és ezáltal olyan érzékszervi élményt nyújtanak, ami új, interaktív irányt szab meg a kávés iparágnak:
A verseny
A versengés 3 lépcsős.
1.)Előválogatás
Az adott országban nevező, beérkező összes tételt vizsgálják – először zöld kávé formájában vizuálisan (screening) majd kóstolással. A válogatás eredményeként 150 termelő kávé jut a következő fordulóba.
2.)Nemzeti zsűrizés
3 napon át, két fordulóban történik az érzékszervi vizsgálat és pontozás. Az első két napon minősítik az összes kávét és a 150-es tételszámot nagyjából megfelezik, majd a harmadik napon ezekből választják ki a legjobb 60-at.
3.)Nemzetközi zsűrizés
5 napos folyamat. Az első napon a nemzetközi kóstoló bizottság áttekinti, rendezi, kalibrálja a tételeket. A következő két napon ismerkednek a kávékkal, délutánonként a termelőkkel, farmokkal. Ezek után a negyedik napra kb. 45 tétel marad a 60-ból, amiket újból minősítenek – amelyik eléri 84 pontot, vagy fölötte teljesít, megkapja a COE minősítést.
A zárónapon már csak a legjobb tizet kóstolják és rangsorolják, így jön létre a "Top 10" lista és kihirdetik a győztest, aki átveheti az ország legjobb kávéjának járó díjat.
Az értékelés szempontjai
Az értékeléshez használt szempontrendszer és kóstolólap nyilvános, bárki megtekintheti az interneten>> A kávékat természetesen nem espresso formában, hanem (a kóstoló világbajnokságokon és a pörkölő--üzemekben is használatos) forrázásos-áztatásos eljárással készítik el.
A vizsgált szempontok:
Információk
Résztvevő országok:
Bolívia (2004-től), Brazília (1999-től), Costa Rica (2007-től), El Salvador (2003-tól), Guatemala (2001-től), Honduras (2004-től), Kolumbia (2005-től), Nicaragua (2002-től), Ruanda (2008-tól)
Következő aukciók (csak regisztrált tagoknak):
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Növényi tej - ingyen!?
2024.11.03.