Kávé minősítések 2009.10.19.

Cup of Excellence

Az utolsó kávéminősítés, amivel foglalkozunk, hazánkban még kevéssé ismert, de a nemzetközi kávés világban talán a leginkább elismert bizonyítványt adja. A Cup of Excellence (COE) díjazást gyakran és nem véletlenül nevezik a "Kávé Oscar"-nak is.Történet

A minősítés eredete a 90-es évek végére nyúlik vissza. Ekkor szervezte meg az ICO (International Coffee Organization – Nemzetközi Kávé Szervezet) az ENSZ támogatásával a "Gourmet Project"-et.
A program célja: közelebb hozni a különleges kávék termelőit a felvásárlókhoz, pörkölőkhöz, hogy azok az adott tételek minőségének megfelelő áron vegyék meg a kávét.

Probléma leginkább a brazil részleggel adódott, pontosabban az ő kávéik eladási árával. A vevők nem értékelték nagyra a brazil kávét, hisz onnan évtizedek óta közepes – bár mindig sztenderd – minőségű, egalizált (több kávétermelőtől származó, kevert, de minőség szerint osztályozott) kávétételek érkeztek. Ezt a kávét szinte minden keverékben egyfajta "göngyölegnek", az üres helyeket kitöltő anyagnak használták.

A projekt szakértő tagjai azonban ráakadtak jó pár, addig ismeretlen termelőre, akiknek kávéi könnyedén vették fel a versenyt a legismertebb, magas minőséget szállító országok (Kolumbia, Costa Rica, Kenya,…) kávészállítmányaival. A felmerülő ötletekből Don Holly, az SCAA (Amerikai Különleges Kávé Szövetség) tagja alkotott koncepciót: szervezni kell Brazíliában egy versenyt, ahol nemzetközi zsűri minősíti a kávékat, majd a győzteseknek internetes aukciót, ahol kiemelt áron tudják értékesíteni árujukat.
Az ötlet, majd a megvalósítás óriási sikert hozott magával. A versenyt és az aukciót 1999 után évről évre megismételték, majd a kóstolók, pörkölő-felvásárlók és induló farmerek mozgalmából 2002-ben létrejött a non-profit "Alliance For Coffee Excellence" cég és a hivatalos, jogvédett COE minősítési rendszer. 2003-ban elindították honlapjukat és a hozzá tartozó online aukciós felületet. Azóta folyamatosan bővül a résztvevő országok és az induló farmerek száma.

A Cup of Excellence program

A program célja, hogy minden egyes évben megtalálja a legjobb kávét, amit az adott (versenyben résztvevő) országban termeltek. A díjazottakat 3 lépcsőben, 5 kóstolással választják ki. Az első 10 rangsorolása és a végső győztes kiválasztása a 6. kóstolási körben történik. A COE elismerést elért kávékat a versenyt követő 5 héten belül internetes aukción, igen magas áron értékesítik.
A programot szervezők meghatározása szerint ezek a kávé olyan magas minőséget képviselnek, és ezáltal olyan érzékszervi élményt nyújtanak, ami új, interaktív irányt szab meg a kávés iparágnak:

 • A fogyasztók a tételeket kóstolva átértékelik, amit a kávéról addig gondoltak és felfedezőútra indulnak a kávévilágban.
 • A pörkölők-kereskedők nem ország- vagy területszelektált, kiegyenlített, de átlagos minőségű kávékhoz jutnak, hanem igazi különlegességekhez. A nagykereskedők kihagyásával személyes kapcsolatba tudnak kerülni a megbízható, sőt kiváló termelőkkel.
 • A kávés farmerek életét alapjaiban változtatja meg a COE minősítés, illetve az esetleges győzelem. Díjazzák, elismerik kemény munkájukat, az aukción elért eladási ár szerinti bevétel túlnyomó része hozzájuk kerül és a kiemelt minőséget szállító gyártók "elitklubjába" kerülnek. Ez a hármas siker biztos piacot teremt számukra, saját kezükbe veszik vállalkozásuk fejlesztését. Beruházásokat indítanak, családjuk biztonságáról, gyermekeik tanulásáról gondoskodni tudnak. Az igazán elismert és éveken át díjazott termelők akár egy egész régiót felemelhetnek az új piaci kategóriába.

  A verseny

  A versengés 3 lépcsős.

  1.)Előválogatás
  Az adott országban nevező, beérkező összes tételt vizsgálják – először zöld kávé formájában vizuálisan (screening) majd kóstolással. A válogatás eredményeként 150 termelő kávé jut a következő fordulóba.

  2.)Nemzeti zsűrizés
  3 napon át, két fordulóban történik az érzékszervi vizsgálat és pontozás. Az első két napon minősítik az összes kávét és a 150-es tételszámot nagyjából megfelezik, majd a harmadik napon ezekből választják ki a legjobb 60-at.

  3.)Nemzetközi zsűrizés
  5 napos folyamat. Az első napon a nemzetközi kóstoló bizottság áttekinti, rendezi, kalibrálja a tételeket. A következő két napon ismerkednek a kávékkal, délutánonként a termelőkkel, farmokkal. Ezek után a negyedik napra kb. 45 tétel marad a 60-ból, amiket újból minősítenekamelyik eléri 84 pontot, vagy fölötte teljesít, megkapja a COE minősítést.
  A zárónapon már csak a legjobb tizet kóstolják és rangsorolják, így jön létre a "Top 10" lista és kihirdetik a győztest, aki átveheti az ország legjobb kávéjának járó díjat.

  Az értékelés szempontjai

  Az értékeléshez használt szempontrendszer és kóstolólap nyilvános, bárki megtekintheti az interneten>> A kávékat természetesen nem espresso formában, hanem (a kóstoló világbajnokságokon és a pörkölő--üzemekben is használatos) forrázásos-áztatásos eljárással készítik el.
  A vizsgált szempontok:

 • Tisztaság – hibáktól és zavarosságtól mentes íz, ami megteremti azt az áttetszőséget, amin átragyoghat a termőterület jellegzetes minősége.
 • Édesség – a teljesen és egységesen érett kávégyümölcs érettsége. Nem csak a pörkölésből fakadó édesség érzet, hanem az összes tényező, ami kialakítja az édesség érzetét.
 • Savasság – világossá teszi a kávét, "életet ad". Nem a mennyisége, hanem a minősége értékelt – finom vagy durva, maró vagy frissítő…
 • Érzet a szájban – sűrűség, textúra, viszkozitás, adstringencia, ezek aránya, minősége.
 • Ízélmény – az ízek (édes, savanyú, keserű, sós, csípős) és aromák összessége. Itt jelenhet meg igazán – elegánsan és mégis erőteljesen – termőterület (terroir) a kávéban.
 • Utóíz – a lenyelés utáni "ízemlék": mennyire tartós, tovább építi vagy éppen gyengíti, akár rombolja a kialakult kávéélményt? Édesen "eltűnik" a szájban vagy karcol és mar?
 • Egyensúly – harmonikus, szertelen vagy éppen hiányzik valami?
 • Összhatás – van benne valami különleges összetettség vagy nem több (bár nem is kevesebb) egy nagyon jó kávénál. A kóstoló személyes véleménye.
 • Végső pontok – a kávé kóstolása itt nagyban különbözik a borkóstolástól. A forró ital ugyanis szép lassan kihűl, eltűnik jó pár értéke – de megjelenhetnek újabbak.

  Információk

  Résztvevő országok:
  Bolívia (2004-től), Brazília (1999-től), Costa Rica (2007-től), El Salvador (2003-tól), Guatemala (2001-től), Honduras (2004-től), Kolumbia (2005-től), Nicaragua (2002-től), Ruanda (2008-tól)

  Következő aukciók (csak regisztrált tagoknak):

 • 2009.11.19. Bolívia,
 • 2010.01.19. Brazília


 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s