Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
A nyárra való tekintettel egy igazi olasz kávéminősítést veszünk sorra. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a következő hetekben Olaszországban töltheti szabadidejét, indulás előtt látogasson el az espresso italiano weboldalára és válasszon ki egy-két kávébárt, ahol igazi, minősített olasz espresso-t ihat. Mert még Itáliában is nagy különbség van kávé és kávé között!
A névből könnyen kikövetkeztethetjük a minősítés eredetét és célját. Az Olasz Nemzeti Espresso Intézetet (Istituto Nazionale Espresso Italiano, INEI) azzal a kiemelt céllal hozták létre 1998. július 6-án, hogy az olasz espresso számára megfelelő védelmet és támogatást nyújtsanak. De mitől is kell megvédeni a világhírű italt? Épp a hírnévvel együtt járó veszélyektől. Mivel az espresso (mint ital, technológia, kultúra), egyfajta "Made in Italy" szimbólumként elterjedt az egész világon, nagyon sok cég elkezdett más, az eredeti olasztól jelentősen eltérő termékminőséget "olasz espresso-ként" értékesíteni.
A probléma kettős:
Az intézet első lépésként megpróbálta definiálni az olasz espresso jellemzőit. Ebben a Brescia központú Nemzetközi Kávékóstoló Intézet, az Érzékszervi-minősítők Kutató és Oktató Központja, és az udinei illetve torinói egyetemek fakultásai nyújtottak segítséget. A kutatás során több ezer fogyasztói tesztet és laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Egyéves munka után meghatározták és rögzítették:
A sztenderd alapjai
Keverék
A meghatározás és az olasz hagyomány szerint csak különböző fajták keverékéből lehet EI minősítésű kávét készíteni. Ez az egyetlen mód, hogy az igényelt gazdag aromát és bársonyos testességet létrehozzuk. A sztenderd nem a fajtakávék ellen foglal állást, de kimondja, hogy az igazi olasz espresso kávékeverékből készül. A meghatározás zenei hasonlatként a keverékre a szimfonikus zenét, a fajta kávéból készített espressóra a szóló darabokat hozza. Az egyik nem jobb a másiknál, de egyértelműen más.
Mivel az eszpresszó-technológia a keverékben használt fajták minden tulajdonságát (jót és rosszat egyaránt) kiemel, fokozottan ügyelni kell, hogy a felhasznált alapanyag minősége hibátlan legyen.
Készítés
Az alábbi felsorolás összefoglalja az EI sztenderd legfontosabb paramétereit (de a minősítés megszerzéséhez jóval többet kell teljesíteni):
Érzékszervi jellemzők
A kávékrém színe a mogyorótól a sötétbarnáig változhat, világosabb (homokszínű, sárgás-vöröses barna) árnyalatokkal, reflexiókkal. A krém egységes, csillogó, buborékmentes.
Intenzív illatok – virágos, gyümölcsös, pirítós, csokoládés jegyekkel. Ezek a jellemzők a kávé kortyolása, lenyelése során és után is fennmaradnak, akár percekig is.
Az íz-érzet kerek, tekintélyes, bársonyos. A savas és keserű íz kiegyensúlyozott, egyik sem uralkodik a másikon. Adstringens érzet nincs vagy épp csak érezhető.
Az EI pontos karakterisztikáját és a tökéletes espresso csésze jellemzőit is megtalálják az alábbi oldalon, letölthető verzióban (angolul):
www.espressoitaliano.org
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.