Kávé minősítések a világban

-
Kávé minősítések, 2008.12.19.

Kávé minősítések a világban


Az utóbbi évek kávépiaci fejlődésének jellemzője, hogy egyre több nemzetközi non-profit szervezet, szövetség, intézet és társaság minősíti a vendéglátóhoz és a fogyasztókhoz eljutó kávét – különböző szempontok alapján. A minősítések közös célja, hogy a vásárlási döntést tudatosabbá tegye.


A kávés zacskókon különböző logók segítségével informálják a vásárlót a minősítés meglétéről, azt azonban, hogy ez mit is jelent valójában, általában már nem részletezik.

Először is fontos tisztázni, hogy ezek a minősítések a legtöbb esetben nem garantálják az adott kávé érzékszervi minőségét. Az értékelés és bizonyítványadás célja, hogy egyéb szempontokat (környezettudatosság, szociális érzékenység, eredetvédelem…) is a kávéminőség részévé tegyen.
A következő hónapokban részletesen megvizsgáljuk ezeket a rendszereket, előbb azonban tekintsük át a legfontosabbakat.

Fair Trade


Méltányos kereskedelem. A már hazánkban is működő szervezet célja, saját megfogalmazásuk szerint: "A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között…"

A kávé esetében ez azt jelenti, hogy a termelő és a fogyasztó közötti kereskedelmi áttételeket csökkentik. A szövetségekbe tömörült termelők nem az árutőzsdén, hanem közvetlenül kávéimportőröknek értékesítik (garantált áron) a kávéjukat.

2. UTZ
A minősítés egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta non-profit szervezetként folytatja munkáját. A Fair Trade abban segít, hogy a szegénységet csökkentse az adott területen, az UTZ CERTIFIED program valamennyi termelő számára lehetőséget nyújt és ösztönzést ad arra, hogy felelősségteljesen, a fenntartható gazdálkodás korszerű szabályai alapján termesszenek visszakövethető, jó minőségű kávét.

3. Organic Farming
Ökológiai gazdálkodás (ált. "bio"). A szervezet célja: "Egyszerűen szólva az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, mely Önnek, a fogyasztónak friss, jóízű és autentikus élelmiszereket kíván nyújtani a természetes körfolyamatok tiszteletben tartásával."

4. Shade grown
Szó szerint "árnyékban termesztett", az olyan kávéültetvényekre utal, ahol a kávéültetvények nem, vagy csak kis mértékben károsítják a biodiverzitást, a környezet eredeti növény és állatvilágát. Az elnevezés arra utal, hogy a kávéültetvény más növényzet alatt növekszik.

5. Bird friendly
Szó szerint "madárbarát", a minősítést azok a termelők kaphatják meg, akik az ültetvény kialakításakor tekintettel vannak a helyben élő és vándormadarak természetes élettereire.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság egy korábbi számában található.

  • Tetszett a(z) Kávé minősítések a világban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Kávé minősítések a világban magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg