Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Az utóbbi évek kávépiaci fejlődésének jellemzője, hogy egyre több nemzetközi non-profit szervezet, szövetség, intézet és társaság minősíti a vendéglátóhoz és a fogyasztókhoz eljutó kávét – különböző szempontok alapján. A minősítések közös célja, hogy a vásárlási döntést tudatosabbá tegye.
A kávés zacskókon különböző logók segítségével informálják a vásárlót a minősítés meglétéről, azt azonban, hogy ez mit is jelent valójában, általában már nem részletezik.
Először is fontos tisztázni, hogy ezek a minősítések a legtöbb esetben nem garantálják az adott kávé érzékszervi minőségét. Az értékelés és bizonyítványadás célja, hogy egyéb szempontokat (környezettudatosság, szociális érzékenység, eredetvédelem…) is a kávéminőség részévé tegyen.
A következő hónapokban részletesen megvizsgáljuk ezeket a rendszereket, előbb azonban tekintsük át a legfontosabbakat.
Fair Trade
Méltányos kereskedelem. A már hazánkban is működő szervezet célja, saját megfogalmazásuk szerint: "A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között…"
A kávé esetében ez azt jelenti, hogy a termelő és a fogyasztó közötti kereskedelmi áttételeket csökkentik. A szövetségekbe tömörült termelők nem az árutőzsdén, hanem közvetlenül kávéimportőröknek értékesítik (garantált áron) a kávéjukat.
További Kávéházak magazin cikkek
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!
Koffein, 2023.05.04.
café lungo - hosszú kávé
Kávé akadémia, 2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
Kávé akadémia, 2023.03.22.
Mi található egy kávékapszulában?
Zacc, 2023.02.16.
24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is
Kávé és egészség, 2023.02.08.