Ökokávé- Organic Farming

-
Kávé minősítések, 2009.02.28.

Ökokávé- Organic Farming

Amit valószínűleg mindenki tud az ökológiai gazdálkodásban termesztett – elterjedten "bio"-nak nevezett – terményekről, hogy garantáltan vegyszermentes környezetből érkeznek a fogyasztóhoz. Ennél azért persze jóval többről van szó..


A mozgalom alapelve saját megfogalmazásuk szerint: "…az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, mely Önnek, a fogyasztónak friss, jóízű és autentikus élelmiszereket kíván nyújtani a természetes körfolyamatok tiszteletben tartásával."
Az öko gazdálkodásba – a növénytermesztés esetében – így beletartozik:

  • a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazásának tiltása,
  • a vegyipar által előállított anyagok helyett helyi források használata,
  • a helyi körülményekhez alkalmazkodott, ellenállóbb növényfajták kultiválása is.

    Még tágabb értelemben az ökogazdálkodás igazi környezettudatos tevékenység, a növénytermesztés szabályozásán és a tenyésztett állatok jólétén túl a természetes környezet védelme és az őshonos állatok óvása is beletartozik. A kávé esetében ez az esőerdők és a fészkelő madarak védelméhez is kapcsolódik, de erről későbbi számainkban még írunk.
    Az Európai Unióban forgalmazott termékekre már van egységes "euro-öko-logó", de mivel a fogyasztók hazájukban már jól ismerik a helyi nemzeti és privát logókat, ezek továbbra is feltüntethetők a termékeken. Az EU ökológiai logó használata jelenleg még nem kötelező, de várhatóan a közeljövőben azzá fog válni.

    A kávétermelő országok sajátos helyzetben vannak "öko-szempontból". Nagyon sok kávétermelő országban a szegénység, a technológia hiánya és az alacsony fokú szervezettség miatt gyakran eredendően öko gazdálkodásból származik a kávé. A növényvédő-szereket és antibiotikumokat nem tudják megvenni, a magashegyi ültetvényekre nem tudják mivel elszállítani a kemikáliákat. Az ily módon termesztett kávék legtöbbje természetesen nincs hitelesítve és logózva.

    Csak három különlegesen izgalmas kávétermő területet emeljünk ki ebből a szempontból:

  • Jemen: a mezőgazdasági szintű kávétermesztés és a híres Jemeni Mocha őshazájában ma akkora a szegénység, hogy a legtöbb termelő nem tudja igénybe venni a modern technológiát. Igaz ugyan, hogy természetes kávét állítanak elő, de nem tudják kihasználni azt a fajtagazdagságot, ami a világon csak itt alakult ki a kezdeti nemesítések során.


  • Galápagos-szigetek: Az Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni szigetek a világon egyedülálló természeti kincseket rejtenek. A kormány ezért fokozott védelem alá helyezte a területet, a környezetvédelem miatt tilos mesterséges eredetű mezőgazdasági anyagok használata. A kávé termőterületét is maximálták, így csak néhány ezer zsák kávé hagyja el évente a szigetet. Ha tehát galápagosi kávéval találkozunk, győződjünk meg róla, hogy tényleg onnan származik-e!


  • Pápua Új-Guinea: Az itteni kávé sajátossága, hogy a termelők 80-90% bennszülött, a kávécserjék pedig az esőerdő mélyén, 1300-1800 méter magasságban megbúvó tisztásokon rejtőznek. A mini-ültetvények autóval (és gyalog is) szinte megközelíthetetlenek, a termelőkhöz így nem könnyen jut el a modern technológia vagy a műtrágya. A termést általában a kistermelőktől felvásárolva, összeöntve, de minőség szerint csoportosítva árulják.

    Bár a "titkos biokávék" szinte minden, komoly kávétermeléssel bíró országban megtalálhatóak, a logózott, hivatalosan ellenőrzött és elismert öko kávé ma még legtöbbször a közép-amerikai országokból érkező csúcsminőségű (és ennek megfelelő áru) termék.

  • Jelen cikkünk a Café & Bar vendéglátóipari szakújság februári számában található.


  • Tetszett a(z) Ökokávé- Organic Farming magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Ökokávé- Organic Farming magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg