Kávé minősítések 2009.05.11.

UTZ

Az UTZ minősítés tulajdonképpen 3 vagy inkább 4 az egyben. Egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll.


Olyan minősítési program, melynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy azt felelősségteljes, azaz fenntartható módon termesztették magas minőségben, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget.


Ha kicsit részletesebben kibontjuk, alapvetően négy fő szempont alapján vizsgálja a kávékat:

  • Fenntarthatóság – környezettudatos gazdálkodás
    A minősítés jelentőségét a minősítés összetett kritériumrendszere adja: a minősített gazdaságoknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és energia takarékos felhasználására, a növényvédőszerek körültekintő alkalmazására és a talajerózió megelőzésére.
    Az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kávétermesztők számára előírás, hogy csökkentsék, illetve megelőzzék a talaj erózióját és óvják az őshonos növényzetet. A kávétermesztők hazai fafajtákat használnak, hogy árnyékot adjanak a kávécserjéknek. Nem irtják az erdőket, és védik a veszélyeztetett fajokat.

  • Társadalmi szolidaritás
    Csak olyan gazdálkodók kaphatják meg a bizonyítványt, akik nem csak kávéra, de a művelésében részt vevő családokra is ügyelnek. Az ültetvényeseknek biztosítaniuk kell, hogy a náluk dolgozó emberek megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, és gyermekeik oktatásban részesüljenek.

  • Magas minőség
    Sok minősítési rendszer egyáltalán nem foglalkozik a kávé érzékszervi minőségével. Így előfordulhat, hogy egy környezeti vagy szociális szempontból tudatos vásárlói döntés után nem olyan minőségű kávét kap a vevő, amit megszokott. Az UTZ független auditorai évenként ellenőrzik, hogy megvan-e az egyensúly, amely biztosítja a fenntartható termelés mellett a kiemelkedő minőséget.

  • Visszakövethetőség – biztonság
    A kávé származása és útja a kávéscsészétől egészen a termőföldig visszakövethető. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a nagykereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán az azonosító szám segítségével nyomon követik a kávé származását és útját, és megbizonyosodnak arról, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered. A kávészemek minőségi ellenőrzését csak ezután végzik el. Az azonosító kódot a pörkölő üzemek is feltüntetik a csomagolásokon, ezzel biztosítva a fogyasztók számára az ellenőrzött minőséget.

    A magyar kávézók közül a McCafékban már ilyen kávé kapható. A következő szám "Kávézóláncok" rovatában róluk írunk, így "testközelből" is megismerhetünk egy UTZ keveréket.


  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.
    10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
    10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

    Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

    Café World 2020.03.16.

    Útjelzők a selyemúton

    H i r d e t é s