UTZ

-
Kávé minősítések, 2009.05.11.

UTZ

Az UTZ minősítés tulajdonképpen 3 vagy inkább 4 az egyben. Egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll.


Olyan minősítési program, melynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy azt felelősségteljes, azaz fenntartható módon termesztették magas minőségben, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget.


Ha kicsit részletesebben kibontjuk, alapvetően négy fő szempont alapján vizsgálja a kávékat:

  • Fenntarthatóság – környezettudatos gazdálkodás
    A minősítés jelentőségét a minősítés összetett kritériumrendszere adja: a minősített gazdaságoknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és energia takarékos felhasználására, a növényvédőszerek körültekintő alkalmazására és a talajerózió megelőzésére.
    Az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kávétermesztők számára előírás, hogy csökkentsék, illetve megelőzzék a talaj erózióját és óvják az őshonos növényzetet. A kávétermesztők hazai fafajtákat használnak, hogy árnyékot adjanak a kávécserjéknek. Nem irtják az erdőket, és védik a veszélyeztetett fajokat.

  • Társadalmi szolidaritás
    Csak olyan gazdálkodók kaphatják meg a bizonyítványt, akik nem csak kávéra, de a művelésében részt vevő családokra is ügyelnek. Az ültetvényeseknek biztosítaniuk kell, hogy a náluk dolgozó emberek megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, és gyermekeik oktatásban részesüljenek.

  • Magas minőség
    Sok minősítési rendszer egyáltalán nem foglalkozik a kávé érzékszervi minőségével. Így előfordulhat, hogy egy környezeti vagy szociális szempontból tudatos vásárlói döntés után nem olyan minőségű kávét kap a vevő, amit megszokott. Az UTZ független auditorai évenként ellenőrzik, hogy megvan-e az egyensúly, amely biztosítja a fenntartható termelés mellett a kiemelkedő minőséget.

  • Visszakövethetőség – biztonság
    A kávé származása és útja a kávéscsészétől egészen a termőföldig visszakövethető. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a nagykereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán az azonosító szám segítségével nyomon követik a kávé származását és útját, és megbizonyosodnak arról, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered. A kávészemek minőségi ellenőrzését csak ezután végzik el. Az azonosító kódot a pörkölő üzemek is feltüntetik a csomagolásokon, ezzel biztosítva a fogyasztók számára az ellenőrzött minőséget.

    A magyar kávézók közül a McCafékban már ilyen kávé kapható. A következő szám "Kávézóláncok" rovatában róluk írunk, így "testközelből" is megismerhetünk egy UTZ keveréket.


  • Tetszett a(z) UTZ magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) UTZ magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg