Kávéház anno 2007.02.02.

Kávéházi úri muri

Közel 200 éve, szinte mindennapos dolog volt kávéházba járni. Ez a polgári élet szerves részét képezte. Napjainkra azonban el-el tünedeztek a kávéházak eredeti jellegét tükröző ismérvek. Vagy mégsem? Beszélgettünk Csékei Tamással, a Központi Kávéház egyik tulajdonosával.


Kávéházak.hu: Mi a kávéház története?

Csékei Tamás:
Először az 1841-es évben nyitotta meg kapuit. Ekkor még csak egyszintes volt, majd egy átépítést követően, 1896-ban lett kétszintes. 1841-ben még neobarokk stílus, mint az akkori korban általában minden. 1896-ban, az átépítést követően vált szecessziós stílusúvá.

Akkoriban, ha valaki kávéházat akart nyitni, akkor három kritériumoknak kellett eleget tenni: alapterület, belmagasság (a cigarettafüst miatt), biliárdasztal. A kávéházak a biliárdasztalok elhelyezését úgy oldották meg, hogy azokat a felső szintre tették. Ezen a szinten szórakozott az úri közönség, és az alsó szinten található kártyaszobában.

Mi ezt az állapotot próbáltuk meg rekonstruálni. Ebben a munkában nagy segítségünkre voltak az általunk gyűjtött képeslapok, újságok. Meglátogattuk a Vendéglátó Múzeumot, ahonnan sok információt sikerült összegyűjteni, sőt még a környéken lakó idős emberek is meséltek a kávéház múltjáról.

Kaufmann Ferenc, aki 1896-ban bérelte, végigjárta Európa fővárosait, és a kávéházakból merített ötleteket saját kávéházához. Törökországban vásárolt kávéfőző gépet, és onnan szerződtetett a géphez egy kávéfőző mestert, aki készítette a kávéházban a kávét. A kávéház hangulatához hozzátartozott az élőzene, és meg volt hirdetve, hogy melyik zenekar játszik.

1896 után, 10-15évig Kaufmann Ferenc a kávéház tulajdonosa, majd az ezt követő években, többen is bérelték a helyiséget, szintén kávéházként üzemeltetve azt. Erről az időszakról sajnos nincsenek feljegyzések.

Egy ember van, akit a későbbi iratok említenek. Ez az ember egy nyugdíjazott tábornok volt, aki Ferenc József alatt szolgált. Ő az 1900-as években vette át a kávéház vezetését. Az épület a későbbiekben magára volt hagyva, majd cirka 10 évvel ezelőttig, presszóként, kocsmaként üzemelt.

Kvh.hu.: Mi az, ami eltér az 1896-os állapottól?

Cs.T.: A pult elhelyezkedése és mérete. Ami teljesen eredeti, az a fa falburkolat és a szecessziós ólomüveg képek, amik a falon vannak, illetve az ólomüveg kupola. Ezeket 1841-ben, Bécsből hozatta ide az akkori tulaj.

Kvh.hu.:Ti terveztek programokat a kávéházba?

Cs.T.: Természetesen!
A péntek-szombat a kiemelt rendezvényeké, mint pl.: író-, és olvasóest. Minden este bárzongorista zenekíséret hallható. Tervezünk szombat-vasárnap a délutáni tea keretében különböző programokat, pl.: tánciskolát, ahol a vendégeink megismerkedhetnek a szalontánccal, ami régen sztenderd volt a kávéházakban.

Kvh.hu.:Mi a Ti történetetek?

Cs.T.: Soha nem foglalkoztunk vendéglátással. Egyszerűen egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahova mi is szívesen beülnénk, magyarul nem vendéglátó oldalról közelítettük meg a dolgot.

Kvh.hu.:Mesélted, hogy az épület egy időben kocsmaként üzemelt. Végül is hogyan jött a rekonstrukció ötlete?

Cs.T.: Eredetileg borozót akartunk nyitni a városban. Magyar borokkal, magyar kolbásszal-szalámival, magyar sajtokkal. Az ambícióink megvoltak, majd szóltak, hogy a műemlékké nyilvánított egykori kávéház épülete kiadó, így minden adott volt az újjáélesztéshez. Kihívás volt, de végül sikerült megvalósítani.

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s