Kávéház anno 2006.12.08.

Megnyílt a Központi Kávéház

Ismét jó kezekbe került az esztergomi Központi kávéház épülete. A műemléknek nyílvánított épület újjáéledt, és ismét a polgári élet színteréül szolgál. Az 1841-ben épült kávéházat az új tulajdonos álmodta újra.


Ismét egy történelmi kávéház nyitotta meg kapuit. A megnyitón többek között találkozhattunk Knapp János Pállal, Esztergom alpolgármesterével, Póka Angéla és Bocskor Bíborka megasztárosokkal, és jót beszélgettünk Görög Zitával, aki mint kiderült, nagy lelkesedéssel viszonyul a kávéházi kultúra újjáéledéséhez.

A terembe belépve igazi kávéházi hangulat fogadta a vendégeket. Nem véletlen, ugyanis a tervezők álma az volt, hogy újjáélesszék a kávéházat az 1800-as években készült dokumentációk alapján.

A kávéházról kevés feljegyzés maradt. Csak az ide ellátogató idős hölgyek és urak mesélik még történetét. Annyit biztosan tudunk, hogy 1841. január 1-én nyitotta meg Lindtner Henrich feleségével, Fellinger Máriával. Az üzletet ekkor még neobarokk stílusjegyek jellemezték.

Lindtner Henrich végül fiára, Lindtner Jánosra bízta a vezetést, aki átépítéseket végzett rajta. Az épületet feltehetően ekkor alakították át a szecessziós stílus jegyében. A tervezők igyekeztek ezt az irányvonalat megvalósítani, és a korabeli feljegyzésekre hagyatkozva rekonstruálták a kávéház hajdani jellegét.

Széleskörű választéka és minősége révén a hely hamar felkapott lett, nemcsak a polgárok, hanem az arisztokrácia körében is: még az átutazó királyi pár is gyakran tiszteletét tette itt. Hírnevére jelenleg is rászolgál, neves pincészetek boraival, minőségi fajtakávéival, jelentős étel-, és italválasztékával.


Az ide ellátogatóknak nem kell tartania az ingerszegény környezettől, mivel Csékei Tamás üzletvezető folytonos kiállítást biztosít régi képeslap-, és óragyűjteményéből. Esténként zongorakíséret vigyázza gőzölgő kávénkat, és ha teszünk a diétára, akkor feltétlenül rohanjuk meg a süteményes pultot!

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s