Kávéház anno 2007.01.09.

Sissi és Görög Zita

Sissi királyné lép be Ferencz József oldalán. Lindtner Henrich, a kávéház tulajdonosa büszkén húzza ki magát, fel van készülve a királyi látogatásokra. Gondosan felépített üzletének ugyanis nem csak a polgárság, de az arisztokrácia körében is híre ment, és tudja, ilyennel errefelé kevesen dicsekedhetnek.


Élete művét, ezt a neobarokk kávéházat később fiára, Jánosra örökökíti, aki kora embereként a szecesszió jegyében végez majd átalakításokat. Mindez az 1841 január elsején megnyílt, ma már műemléknek nyílvánított esztergomi Központi Kávéház történetéről maradt kevés feljegyzésből derül ki.

A történetek zaftosabb részleteiről a környék idősebb lakóit érdemes kérdezni, akik főleg most, hogy néhány befektetőnek köszönhetően a kávéház ajtaja újra nyitva áll, szívesen idézik fel régi emlékeiket.

A patinás üzlet 2006 októberi megnyitóján városi hivatalosságok mellett olyan közkeletű sztárok is megjelentek, mint Görög Zita, Póka Angéla vagy Bocskor Bíborka, jelezve, hogy a bő másfélszázados helynek van mit üzenni a ma embere számára is. A megnyitón Csékei Tamás üzletvezető kiemelte, hogy az üzlet nem kíván csupán múltjából élni: neves pincészetek boraival, minőségi fajtakávékkal, széles étel-, és italválasztékával, kávés téren is képzett felszolgálóival igyekszik ma is rászolgálni hírnevére.

A kávéház állandó múltidéző képeslap-, és órakiállításnak is helyet ad. Ha estefele vetődünk ide, a harmonikus, korhű térben zongorakíséret mellett duruzsolhatunk, és helyben készült finom süteményeket majszolhatunk.

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s