Kávéház anno 2007.01.09.

Sissi és Görög Zita

Sissi királyné lép be Ferencz József oldalán. Lindtner Henrich, a kávéház tulajdonosa büszkén húzza ki magát, fel van készülve a királyi látogatásokra. Gondosan felépített üzletének ugyanis nem csak a polgárság, de az arisztokrácia körében is híre ment, és tudja, ilyennel errefelé kevesen dicsekedhetnek.


Élete művét, ezt a neobarokk kávéházat később fiára, Jánosra örökökíti, aki kora embereként a szecesszió jegyében végez majd átalakításokat. Mindez az 1841 január elsején megnyílt, ma már műemléknek nyílvánított esztergomi Központi Kávéház történetéről maradt kevés feljegyzésből derül ki.

A történetek zaftosabb részleteiről a környék idősebb lakóit érdemes kérdezni, akik főleg most, hogy néhány befektetőnek köszönhetően a kávéház ajtaja újra nyitva áll, szívesen idézik fel régi emlékeiket.

A patinás üzlet 2006 októberi megnyitóján városi hivatalosságok mellett olyan közkeletű sztárok is megjelentek, mint Görög Zita, Póka Angéla vagy Bocskor Bíborka, jelezve, hogy a bő másfélszázados helynek van mit üzenni a ma embere számára is. A megnyitón Csékei Tamás üzletvezető kiemelte, hogy az üzlet nem kíván csupán múltjából élni: neves pincészetek boraival, minőségi fajtakávékkal, széles étel-, és italválasztékával, kávés téren is képzett felszolgálóival igyekszik ma is rászolgálni hírnevére.

A kávéház állandó múltidéző képeslap-, és órakiállításnak is helyet ad. Ha estefele vetődünk ide, a harmonikus, korhű térben zongorakíséret mellett duruzsolhatunk, és helyben készült finom süteményeket majszolhatunk.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s