Kávéház anno 2010.01.17.

Újra nyit a Hadik!

A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.A kávéház a budapesti irodalmi élet egyik fontos helyszíne volt, a XX. század 20-as 40-es éveiben világhírű írók és művészek, mint Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád múlatták itt idejüket.
Már négy éve, hogy a kerület visszavásárolta a helyet, és azóta tervezik az újranyitását.
A kávéház újratervezői azt remélik, hogy visszatér a pezsgő kulturális és irodalmi élet a Hadikba, ahol fiatal, kezdő művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a film, a képzőművészet és a zene terén. Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a megnyitón elmondta, hogy azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy olyan kávéházat akarjunk csinálni, mint amilyen 1910-ben volt, hisz’ ma már más a város, más világ, mások vagyunk mi magunk is.

A kávéházba egyelőre a hajdani cipőbolt által kialakított bejáraton át léphetünk be, de hamarosan visszaállítják az eredeti kávéházi bejárót, ami a Gárdonyi-szobor körüli kis tér felől nyílik majd. A későbbiekben kialakításra kerül egy terasz is, valamint a négyes metró megépülésével átalakulhat a felszíni tömegközlekedés, és lehetőség nyílik egy szélesebb sétányt kialakítására.
Közben megszületett az elképzelés egy budai kulturális negyed létrehozására is, ami a Bartók Béla út, Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér között lenne, ezzel létrehozva egy budai Andrássy utat.

Hadik Ház egyik felében kap csak helyet a kávéház, a másik felében egy söröző nyílik majd a fiatalabb korosztály részére.

Egyelőre még folynak a munkálatok, de reméljük, hamarosan újra kávéillat lengi át a helyet!

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s