Kávéház anno 2010.01.17.

Újra nyit a Hadik!

A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.A kávéház a budapesti irodalmi élet egyik fontos helyszíne volt, a XX. század 20-as 40-es éveiben világhírű írók és művészek, mint Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád múlatták itt idejüket.
Már négy éve, hogy a kerület visszavásárolta a helyet, és azóta tervezik az újranyitását.
A kávéház újratervezői azt remélik, hogy visszatér a pezsgő kulturális és irodalmi élet a Hadikba, ahol fiatal, kezdő művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a film, a képzőművészet és a zene terén. Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a megnyitón elmondta, hogy azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy olyan kávéházat akarjunk csinálni, mint amilyen 1910-ben volt, hisz’ ma már más a város, más világ, mások vagyunk mi magunk is.

A kávéházba egyelőre a hajdani cipőbolt által kialakított bejáraton át léphetünk be, de hamarosan visszaállítják az eredeti kávéházi bejárót, ami a Gárdonyi-szobor körüli kis tér felől nyílik majd. A későbbiekben kialakításra kerül egy terasz is, valamint a négyes metró megépülésével átalakulhat a felszíni tömegközlekedés, és lehetőség nyílik egy szélesebb sétányt kialakítására.
Közben megszületett az elképzelés egy budai kulturális negyed létrehozására is, ami a Bartók Béla út, Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér között lenne, ezzel létrehozva egy budai Andrássy utat.

Hadik Ház egyik felében kap csak helyet a kávéház, a másik felében egy söröző nyílik majd a fiatalabb korosztály részére.

Egyelőre még folynak a munkálatok, de reméljük, hamarosan újra kávéillat lengi át a helyet!

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s