Kávéház anno 2010.01.17.

Újra nyit a Hadik!

A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.A kávéház a budapesti irodalmi élet egyik fontos helyszíne volt, a XX. század 20-as 40-es éveiben világhírű írók és művészek, mint Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád múlatták itt idejüket.
Már négy éve, hogy a kerület visszavásárolta a helyet, és azóta tervezik az újranyitását.
A kávéház újratervezői azt remélik, hogy visszatér a pezsgő kulturális és irodalmi élet a Hadikba, ahol fiatal, kezdő művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a film, a képzőművészet és a zene terén. Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a megnyitón elmondta, hogy azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy olyan kávéházat akarjunk csinálni, mint amilyen 1910-ben volt, hisz’ ma már más a város, más világ, mások vagyunk mi magunk is.

A kávéházba egyelőre a hajdani cipőbolt által kialakított bejáraton át léphetünk be, de hamarosan visszaállítják az eredeti kávéházi bejárót, ami a Gárdonyi-szobor körüli kis tér felől nyílik majd. A későbbiekben kialakításra kerül egy terasz is, valamint a négyes metró megépülésével átalakulhat a felszíni tömegközlekedés, és lehetőség nyílik egy szélesebb sétányt kialakítására.
Közben megszületett az elképzelés egy budai kulturális negyed létrehozására is, ami a Bartók Béla út, Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér között lenne, ezzel létrehozva egy budai Andrássy utat.

Hadik Ház egyik felében kap csak helyet a kávéház, a másik felében egy söröző nyílik majd a fiatalabb korosztály részére.

Egyelőre még folynak a munkálatok, de reméljük, hamarosan újra kávéillat lengi át a helyet!

H i r d e t é s

Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.
Kávéházi úri muri

Közel 200 éve, szinte mindennapos dolog volt kávéházba járni. Ez a polgári élet szerves részét képezte. Napjainkra azonban el-el tünedeztek a kávéházak eredeti jellegét tükröző ismérvek. Vagy mégsem? Beszélgettünk Csékei Tamással, a Központi Kávéház egyik tulajdonosával.

Kávéház anno 2007.02.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s