Kávéház anno 2006.03.31.

www.hadik.hu

"Karinthy Frigyes egykori törzshelye, a Hadik kávéház újra megnyílik a Bartók Béla út 36-ban." – írta 2005. októberében a Népszabadság. Molnár Gyula XI. kerületi polgármester azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kerület 75. születésnapját, november 11-ét már ott szeretnék ünnepelni. Ma galéria működik a helyén, de a Hadik egyszer talán mégis megnyílik.


A Hadik Kávéház lett volna – a Centrál és a New York mellett – a harmadik újjáéledő, nagy múltú pesti kávéház. Hírnevét még Kaiser Adolf vezetése alatt szerezte, aki 1922-ben vette át a tizenkét évvel korábban alapított egységet. Saly Noémi tanúsága szerint Seemann Károly, az alapító valószínűleg a közeli gróf Hadik András laktanya tisztjeitől várta a fellendülést, ami azonban csak a híres kávéscsalád, a Kaiserek idején indult meg. Ekkor vált a kávéház Móricz és Karinthy törzshelyévé.

Kaiser Mártának, Kaiser Adolf unokájának visszaemlékezéseit Kun Magda jegyezte fel:

Apai nagyapám, Kaiser Adolf, aki 1874-ben Tótvázsonyban született, kamasz fiúként, gyalog szökött Budapestre, hogy megszabaduljon durva mostohaanyjától.

A fiú üres zsebbel, szép hanggal, megnyerő külsővel érkezett, és mert jobb ötlete nem volt, énekelni kezdett a budapesti körfolyosós bérházak udvarán. A hálás közönség újságpapírba göngyölt aprópénzt dobált neki, cserébe a "műélvezetért".

Nem nézhette ezt Ede bátyja, aki akkor már pincérként dolgozott Pesten, és beajánlotta öccsét felszolgálónak egy étterembe. Így indult a család "vendéglátós pályafutása".

Tanulatlan, szegény ember volt a nagyapa, de érdekelni kezdte a vendéglátás, és szorgalmával összekuporgatott annyit, amennyiből idővel egy kis kávézó-kifőzde félét nyithatott, valahol a külső Fehérvári úton.

Nem tudni, hol ismerkedtek meg a nagyszülők, de kettejüknek sikerült ezzel a kis üzlettel egészen jó színvonalú családi életet felépíteniük. Két fiúk született.

Az első 1901-ben: apám, Kaiser Sándor, aki már gimnáziumot végzett, sőt néhány egyetemi szemesztert is abszolvált valamilyen közgazdasági szakon Bécsben. A másik, Lajos nagybátyám, aki agglegény maradt, és akivel nagyon szerettük egymást.

Apámnak szép hangja és színészi ambíciója is volt, de korán családot alapított, és a megélhetés érdekében be kellett szállnia az üzleti életbe, nagyapám mellé.

Ekkor jutott nagyapa egy rendkívül elhanyagolt, rossz állapotú, de jó fekvésű üzlethelyiséghez, a mai Bartók Béla út 36 sz. ház sarkán, amelyből az apám tehetsége révén megszületett a legendás Hadik Kávéház.

(Feltehetőleg a közeli Hadik Laktanyáról kapta a nevét. Ma emléktábla is jelöli a kávéház helyét.) Sok katonatiszt járt oda, de ismertségét azoknak az íróknak köszönhette, akik állandó látogatói lettek. Elsősorban Karinthy Frigyesnek és baráti körének, Móricz Zsigmondnak és másoknak, akik irodalmi rangot adtak a helynek. Karinthyék mindennapos vendégek voltak a kávéháznak, szinte már ott laktak.

Van egy levelem Karinthytól, amelyben megköszöni nagyapámnak, hogy a kávéházában. lehetővé tette egy sakkör működését. Egyébként gyakran ugratták egymást a nagyapámmal.

Azt mondja egy alkalommal Karinthy:

- Kaiser úr, ma valahogy nem az igazi ez a feketekávé.
- Át kell menni a Gebauerhez, Karinthy úr, hátha ott jobb ! - feleli a nagyapa. (Gebauer a konkurencia volt, a mai Szeged Étterem helyén ).
- Mennék én, Kaiser úr - így Karinthy -, csakhogy ma nem vagyok úgy öltözve.


Hirtelen természetű nagyapám romokban hevert ettől a választól.

Forrás: Esztertáska, Szombat

Kun Magda jegyzete

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s