Kávéház anno 2006.03.31.

www.hadik.hu

"Karinthy Frigyes egykori törzshelye, a Hadik kávéház újra megnyílik a Bartók Béla út 36-ban." – írta 2005. októberében a Népszabadság. Molnár Gyula XI. kerületi polgármester azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kerület 75. születésnapját, november 11-ét már ott szeretnék ünnepelni. Ma galéria működik a helyén, de a Hadik egyszer talán mégis megnyílik.


A Hadik Kávéház lett volna – a Centrál és a New York mellett – a harmadik újjáéledő, nagy múltú pesti kávéház. Hírnevét még Kaiser Adolf vezetése alatt szerezte, aki 1922-ben vette át a tizenkét évvel korábban alapított egységet. Saly Noémi tanúsága szerint Seemann Károly, az alapító valószínűleg a közeli gróf Hadik András laktanya tisztjeitől várta a fellendülést, ami azonban csak a híres kávéscsalád, a Kaiserek idején indult meg. Ekkor vált a kávéház Móricz és Karinthy törzshelyévé.

Kaiser Mártának, Kaiser Adolf unokájának visszaemlékezéseit Kun Magda jegyezte fel:

Apai nagyapám, Kaiser Adolf, aki 1874-ben Tótvázsonyban született, kamasz fiúként, gyalog szökött Budapestre, hogy megszabaduljon durva mostohaanyjától.

A fiú üres zsebbel, szép hanggal, megnyerő külsővel érkezett, és mert jobb ötlete nem volt, énekelni kezdett a budapesti körfolyosós bérházak udvarán. A hálás közönség újságpapírba göngyölt aprópénzt dobált neki, cserébe a "műélvezetért".

Nem nézhette ezt Ede bátyja, aki akkor már pincérként dolgozott Pesten, és beajánlotta öccsét felszolgálónak egy étterembe. Így indult a család "vendéglátós pályafutása".

Tanulatlan, szegény ember volt a nagyapa, de érdekelni kezdte a vendéglátás, és szorgalmával összekuporgatott annyit, amennyiből idővel egy kis kávézó-kifőzde félét nyithatott, valahol a külső Fehérvári úton.

Nem tudni, hol ismerkedtek meg a nagyszülők, de kettejüknek sikerült ezzel a kis üzlettel egészen jó színvonalú családi életet felépíteniük. Két fiúk született.

Az első 1901-ben: apám, Kaiser Sándor, aki már gimnáziumot végzett, sőt néhány egyetemi szemesztert is abszolvált valamilyen közgazdasági szakon Bécsben. A másik, Lajos nagybátyám, aki agglegény maradt, és akivel nagyon szerettük egymást.

Apámnak szép hangja és színészi ambíciója is volt, de korán családot alapított, és a megélhetés érdekében be kellett szállnia az üzleti életbe, nagyapám mellé.

Ekkor jutott nagyapa egy rendkívül elhanyagolt, rossz állapotú, de jó fekvésű üzlethelyiséghez, a mai Bartók Béla út 36 sz. ház sarkán, amelyből az apám tehetsége révén megszületett a legendás Hadik Kávéház.

(Feltehetőleg a közeli Hadik Laktanyáról kapta a nevét. Ma emléktábla is jelöli a kávéház helyét.) Sok katonatiszt járt oda, de ismertségét azoknak az íróknak köszönhette, akik állandó látogatói lettek. Elsősorban Karinthy Frigyesnek és baráti körének, Móricz Zsigmondnak és másoknak, akik irodalmi rangot adtak a helynek. Karinthyék mindennapos vendégek voltak a kávéháznak, szinte már ott laktak.

Van egy levelem Karinthytól, amelyben megköszöni nagyapámnak, hogy a kávéházában. lehetővé tette egy sakkör működését. Egyébként gyakran ugratták egymást a nagyapámmal.

Azt mondja egy alkalommal Karinthy:

- Kaiser úr, ma valahogy nem az igazi ez a feketekávé.
- Át kell menni a Gebauerhez, Karinthy úr, hátha ott jobb ! - feleli a nagyapa. (Gebauer a konkurencia volt, a mai Szeged Étterem helyén ).
- Mennék én, Kaiser úr - így Karinthy -, csakhogy ma nem vagyok úgy öltözve.


Hirtelen természetű nagyapám romokban hevert ettől a választól.

Forrás: Esztertáska, Szombat

Kun Magda jegyzete

H i r d e t é s

Újra nyit a Hadik!


A korábban méteráruként, és cipőboltként üzemelő helyen hamarosan újra kávéház működik. A legendás Hadik ismét megnyitja kapuit a Batók Béla út 36-38 alatt.

Kávéház anno 2010.01.17.
Lemeszelt kincsek

A Japán kávéházat az 1890-es években alapították, eredeti épülete az Andrássy út 45. számú ház volt, ma az Írók Boltja foglalja a kávéház helyét. A Japán kávéház nevét díszes falicsempéiről kapta. Híres asztaltársaságai hírlapírókból és költőkből, képzőművészekből és a pesti művészvilág képviselőiből (pl. Latabár testvérek) álltak. Színészek és artisták, humoristák (pl. Kellér Dezső) és az operett vagy egyéb revüszínházak táncosnői tértek be esténként, ha már véget ért az előadásuk.

Kávéház anno 2009.09.01.
Két élelmes vállalkozó odapörkölt a Meinlnek

Fiume Kávébehozatali Társaság – e név tette idegessé a nagy hatalmú Meinl cég vezetőit a háború előtt. A gyarmatáruval kereskedő vállalkozást egy olasz és egy felvidéki magyar ember alapította a 19. század végén.

Kávéház anno 2009.04.02.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s