Kávéház Sirató 2006.06.12.

Bezárt a Három Holló

Bezárt a Három Holló. Nem sokáig maradhatott nyitva, bár az előd Eckermannal együtt már szép távott futott: volt ideje kultuszhellyé válni. Többen megjósolták, hogy Ady kocsmáját nem lesz könnyű felidézni: megváltozott a világ, a bérleti díjak, minden.


Pénzkérdés. Valószínűsíthetően ebben lelte halálát Wilhelm Droste (és még sokan mások) Andrássy úti munkája. Az épület tulajdonosa a CD Hungary Ingatlanhasznosító Forgalmazó és Szolgáltató Rt: Nem mecénások, nem szarják a pénzt.

Korábban úgy tudtuk, 50 eurót szerettek volna négyzetméterenként. Ez a mostani bukós, zuhanós forint-euró árfolyamon mérve brutális, nem kávéháznak való (100 négyzetméteren kb. 1350000 Ft.). Úgyhogy előfordulhat, hogy nem is lesz ott egy ideig kávéház.

Az Eckermann (és Három Holló) vonzereje a szellemiségében rejlett. Normális esetben egy kávéházat a kávé köré építenek fel. A vendéglátóhely az, ami befogadja az embert, életét és ügyes-bajos dolgait. Ebben az esetben minden fordítva történt. A szellem készített magának kávéházat. Úgy is mondhatnánk, ahol a kulturális élet jelen volt, ott elkezdtek kávét főzni.

Itt jegyezzük meg, hogy az Eckermann és a Három Holló idővel a vendéglátás terén is állta a sarat. Még olyan espresso-mániákus embereknek is, mint mi, hiányozni fognak a német kávé végeláthatatlan tejfolyamai. Bár ezeket legalább megtaláljuk a Ráday utca végén, az új Eckermannban. A hangulat viszont - reméljük, csak egy időre - elveszett.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s