Kávéházak versenye 2005.12.19.

Balettcipő

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Néhány éve újították fel, azóta szemünk láttára szépül, formálódik. A sétálóvá alakított utcák nagy példaképe, a Ráday nyomába még nem ér, de "helyekben" már a Hajós utca sem szűkölködik. Egyre-másra nyílnak itt a kávézók, a városlakók lépésről lépésre birtokba veszik az ajándékba kapott kövezetet.


Az Operától egy saroknyira található üzlet neve senkit ne tévesszen meg: a Balettcipő nem eszpresszó.

Ez a sajátos üzletforma (az eszpresszó kávéról üzlettípust csak Magyarországon neveztek el) a harmincas években jelent meg Budapesten. Az eszpresszó megnevezés, mielőtt még a kocsma szinonimája lett, a kávéháznál jellemzően kisebb alapterületű kávés vendéglátó egységet takart, melynek pultjánál éjjel-nappal folyt a fekete, székei sokszor kényelmetlenek voltak, csupasz vendégterét pedig télen gyakran be sem fűtötték: a gyorsan fogyasztó vendégek ilyenkor kabátban üldögéltek.

Az eszpresszó az azonos nevű kávékészítési technológia megjelenésekor, a gyorsuló élettempó és a funkcionalitás jegyében fogant.

Nos, bárki megbizonyosodhat róla: a Balettcipő nem ezt a tradíciót folytatja. Az utónevet valójában csak hagyománytiszteletből vette fel, helyén ugyanis még a rendszerváltás előtti időben színházi emberek által frekventált presszó üzemelt.

Az üzlet, mai formájában, 2002 óta üzemel. Kívül: saroképület, nagy ablaktáblák, bent: igazi "kult" café. A tér hármas tagolású. Aki csak egy kávéra tér be, elfogyaszthatja az ablaknál egy bárszéken, aki hosszab tartózkodásra vágyik, leülhet az alsó vendégtérben, vagy elvonulhat a párnázott galériára. A főbb díszítőelemek a mediterrán, bizánci mozaikos és észak-afrikai jegyeket ötvözik, ezek adják a kávézó alapvetően délies jellegét, amihez az étel- és italválaszték is idomul.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s