Kávéházak versenye 2005.12.19.

Balettcipő

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Néhány éve újították fel, azóta szemünk láttára szépül, formálódik. A sétálóvá alakított utcák nagy példaképe, a Ráday nyomába még nem ér, de "helyekben" már a Hajós utca sem szűkölködik. Egyre-másra nyílnak itt a kávézók, a városlakók lépésről lépésre birtokba veszik az ajándékba kapott kövezetet.


Az Operától egy saroknyira található üzlet neve senkit ne tévesszen meg: a Balettcipő nem eszpresszó.

Ez a sajátos üzletforma (az eszpresszó kávéról üzlettípust csak Magyarországon neveztek el) a harmincas években jelent meg Budapesten. Az eszpresszó megnevezés, mielőtt még a kocsma szinonimája lett, a kávéháznál jellemzően kisebb alapterületű kávés vendéglátó egységet takart, melynek pultjánál éjjel-nappal folyt a fekete, székei sokszor kényelmetlenek voltak, csupasz vendégterét pedig télen gyakran be sem fűtötték: a gyorsan fogyasztó vendégek ilyenkor kabátban üldögéltek.

Az eszpresszó az azonos nevű kávékészítési technológia megjelenésekor, a gyorsuló élettempó és a funkcionalitás jegyében fogant.

Nos, bárki megbizonyosodhat róla: a Balettcipő nem ezt a tradíciót folytatja. Az utónevet valójában csak hagyománytiszteletből vette fel, helyén ugyanis még a rendszerváltás előtti időben színházi emberek által frekventált presszó üzemelt.

Az üzlet, mai formájában, 2002 óta üzemel. Kívül: saroképület, nagy ablaktáblák, bent: igazi "kult" café. A tér hármas tagolású. Aki csak egy kávéra tér be, elfogyaszthatja az ablaknál egy bárszéken, aki hosszab tartózkodásra vágyik, leülhet az alsó vendégtérben, vagy elvonulhat a párnázott galériára. A főbb díszítőelemek a mediterrán, bizánci mozaikos és észak-afrikai jegyeket ötvözik, ezek adják a kávézó alapvetően délies jellegét, amihez az étel- és italválaszték is idomul.

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

Kávéházak versenye 2006.03.06.
Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

Kávéházak versenye 2006.02.27.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s