Kávéházak versenye 2006.02.27.

Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.


A Dömötöri különlegessége, hogy a kis területet már a kilencvenes évek elején képesek voltak olyan igényességgel kialakítani, hogy az ember elsőre elgondolkodik: talán egy érintetlen múlt századi kiskávézóban van?

Bár szorosan vagyunk, és maga a belső tér nem alkalmas arra, hogy a Gerbeaud vagy a Hauer mintájára nagy klasszikus kávéházat kialakítsanak ki benne, mégis a legapróbb részletekre is igyekeztek odafigyelni. Míves székek, márványos asztalok, gyönyörű korlát és aranyozott lámpák – az ember érzi, hogy mindez így nem giccs.

A Dömötöri cukrászda-kávézó valószínűleg az első kávés üzlet, amit a soproniak nagy többsége megemlít vagy megmutat az idegeneknek. Lassan két évtizedes múltjának köszönheti, hogy hangulata meghatározta a város legtöbb kávézójának atmoszféráját: Bécs hagyományos (bár azóta már részben átalakult) habos-kapucíneres-süteményes kávéházi világa tükröződik Sopronban.

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

Kávéházak versenye 2006.03.06.
Factory - Uno kapuziner, perfavore!

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
Pesten különösen nehéz felkutatni azokat a helyeket, ahol Café Crème kapható. Igazi Kapuzinert pedig szinte nem is kapni. Az olasz eszpresszó-kultúra mintha teljesen letarolta volna a várost. A Franziskaner ritka, a Wiener melange szintúgy, de eltűnt a szimpla és a dupla is.

Kávéházak versenye 2006.02.10.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s