Kávéházak versenye 2006.02.10.

Factory - Uno kapuziner, perfavore!

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Pesten különösen nehéz felkutatni azokat a helyeket, ahol Café Crème kapható. Igazi Kapuzinert pedig szinte nem is kapni. Az olasz eszpresszó-kultúra mintha teljesen letarolta volna a várost. A Franziskaner ritka, a Wiener melange szintúgy, de eltűnt a szimpla és a dupla is.


Amerre fordulsz, mindenki espressót, cappuccinót vagy latte macchiatót iszik. Ezért persze nem lehet haragudni az olaszokra, kávéiskolájuk – jellegzetes pörkölésű keverékeik és a kávéitalok – megérdemelten váltak népszerűvé.

Egyedül az fájó, hogy ezáltal egyfajta egyoldalúság alakult ki a mai magyar kávézási szokásokban. Ki hallott már olyat, hogy egy sörözőben csak Arany Ászok kapható? Ha a vendég akarja, ihat egyéb magyar, vagy külföldi söröket is.

A kávés vendéglátóhelyek egyelőre még nem tudnak több kávéfajtában és több kávémárkában gondolkodni. Ahol – példának okáért – Segafredo van, ott csak az van. Persze a többféle kávé több ismeretet, más és más elkészítési módot igényel.

A Pesten nemrég nyílt Café Factory tett most kísérletet, hogy többféle iskola és ízlés kávéitalából választhassunk. Falai között jól megférnek egymással a különböző kávémárkák termékei. Az elkészítés különböző módozataihoz pedig barista szakoktatók tanácsát kérték. Tudják, mitől bécsi a bécsi, és mi a szimpla. Ha pedig valaki maradni akar a cappuccinónál, azt is megteheti.

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

Kávéházak versenye 2006.03.06.
Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

Kávéházak versenye 2006.02.27.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s