Kávéházak versenye 2005.11.28.

Lemon

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Végre egy kis szubjektív élményrosta. Éspedig a hőségben fogant éhség csillapítására tökélyre fejlesztett salátákat kínáló Lemon Caféról, mert ő is a nevezők között van. Jól helyezkedik, városa amúgy is a középpontba került: Pécset képviseli a Kávéházak Versenyén. Nyári élmény, saláta, lokálpatriotizmus.


Bajosan készülhet szubjektív élménybeszámoló a Lemonról egyetlen egy igaz pécsi vigyorgó arca nélkül. A Citrom utca sajátossága, hogy nem botlik bele az ember. Fővárosi agynak nem esik le elsőre, hogy ez egy utca. Megszoktuk, hogy az utca az, ahol az autós anyázva dudál. A sétaköves korzókat pedig leginkább turistákkal tudjuk elképzelni. Innen nézve a Citrom utcába nincs okom befordulni, muszáj tehát egy pécsit szerezni valahonnan.

Így jutottam el én is a Lemonba. Lecitáltak, megetettek és közben erőst beindult a lobbi: ez egy jó hely, egyek salátát, igyak lattét. A könnyed eledelre éhes, talpától feje búbjáig felforrósodott ember a végletekig ki van éhezve egy kis salátára. (Ezt persze nehéz most átérezni.) Úgy fogtam fel az egészet, mint akit erősen lefizettek.

Érdekes volt számomra a büszkeségnek ez a fajta egészséges formája. Ha egy pécsi kávézónak van arculata, kigondolt koncepciója és mindezt képes sikeresen, udvariasan és vidáman megvalósítani, akkor biztosan számíthat a pécsiek szeretetére. Nem ciki dícsérni, nem kell a távolságtartó, cinikus fika, csak mert most az a menő az Indexen.

A Lemonnak, mint a legtöbb helynek, van egy-két sajátossága, ami egyedivé teszi. Végül is közel van a régi városfal, és a porceláncsészék is jól néznek ki. Aztán olyanok is vannak, amik átlagosan hozzák az érthető és elvárható minőséget. Minimál berendezés, hátérzajnak zene, és iható kávé. Amitől mégis jellegzetesen pécsi lesz a Lemon, azok maguk a pécsiek illetve a pécsi ember városa és a kávézója iránt érzett szeretete. Így tapasztaltam.

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

Kávéházak versenye 2006.03.06.
Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

Kávéházak versenye 2006.02.27.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s