Kávéházak versenye 2005.12.28.

Menza

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Milyen a tipikusan magyar kávéház? Van ilyen? Mik a jellemzői a magyar kávés üzlettípusnak? Határozott kép él bennünk a bécsi kávéházakról, az olasz kávébárokról és Párizs élettel teli caféiról, de Budapest mitől volt egyedi? Kevesen tudják, de a hajdani kávéházakat a kor divatjához igazodó berendezéssel látták el.


Felújításokra, átalakításokra is sor került, és ilyenkor modernebb asztalok, székek váltották fel a korábbiakat, így például a 30-as években elszaporodtak az olasz mintára kialakított eszpresszók és bárok. A 40-es évek végéig tehát sokkal inkább beszélhetünk sajátos pezsgő kávéházi életről, semmint egyedi, pesti kávéháztípusról.

A negyven évig tartó elzártság alatt viszont mégis kialakult valami: a pesti presszó. A Bambiról korábban már írtunk, ez volt bodor Ferenc törzshelye. Bodor, aki élete végén cikksorozatban tárta elénk Pest jellegzetes helyeit, valójában a nagykávéházak és eszpresszók nyomdokain 60-as évekre kialakult többé-kevésbé sajátosan pesti vagy magyar kávés üzlettípust tette témájává.

A kérdés az, hogy ma, a presszók visszaszorulása után mi a helyzet? Az igazság az, hogy Budapest kávézói stílusukban az európai áramlatokhoz igazodnak. A város még keresi egyedi üzlettípusát. Ebben tekinthető kísérletnek a retro stílusban berendezett Menza Étterem és Kávézó.

A hatvanas-hetvenes évek presszó és a ma ismét divatos café-restaurant üzlettípusát ötvözve született meg ez a luxuspresszó, ahol egy kicsit úgy érezhetjük, hogy a hely szellemét csak az értheti igazán, aki magyarnak, de legalább kelet-európainak született.

Kapcsolódó linkek:

 • A Menza adatlapja
 • Kávéházak Versenye 2005

 • H i r d e t é s

  Kávéházi tetőpont

  Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
  A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

  Kávéházak versenye 2006.05.02.
  Bécsi - A nagykávéház

  A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

  Kávéházak versenye 2006.03.06.
  Dömötöri

  Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
  A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

  Kávéházak versenye 2006.02.27.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s