Kávéházak versenye 2005.12.28.

Menza

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Milyen a tipikusan magyar kávéház? Van ilyen? Mik a jellemzői a magyar kávés üzlettípusnak? Határozott kép él bennünk a bécsi kávéházakról, az olasz kávébárokról és Párizs élettel teli caféiról, de Budapest mitől volt egyedi? Kevesen tudják, de a hajdani kávéházakat a kor divatjához igazodó berendezéssel látták el.


Felújításokra, átalakításokra is sor került, és ilyenkor modernebb asztalok, székek váltották fel a korábbiakat, így például a 30-as években elszaporodtak az olasz mintára kialakított eszpresszók és bárok. A 40-es évek végéig tehát sokkal inkább beszélhetünk sajátos pezsgő kávéházi életről, semmint egyedi, pesti kávéháztípusról.

A negyven évig tartó elzártság alatt viszont mégis kialakult valami: a pesti presszó. A Bambiról korábban már írtunk, ez volt bodor Ferenc törzshelye. Bodor, aki élete végén cikksorozatban tárta elénk Pest jellegzetes helyeit, valójában a nagykávéházak és eszpresszók nyomdokain 60-as évekre kialakult többé-kevésbé sajátosan pesti vagy magyar kávés üzlettípust tette témájává.

A kérdés az, hogy ma, a presszók visszaszorulása után mi a helyzet? Az igazság az, hogy Budapest kávézói stílusukban az európai áramlatokhoz igazodnak. A város még keresi egyedi üzlettípusát. Ebben tekinthető kísérletnek a retro stílusban berendezett Menza Étterem és Kávézó.

A hatvanas-hetvenes évek presszó és a ma ismét divatos café-restaurant üzlettípusát ötvözve született meg ez a luxuspresszó, ahol egy kicsit úgy érezhetjük, hogy a hely szellemét csak az értheti igazán, aki magyarnak, de legalább kelet-európainak született.

Kapcsolódó linkek:

 • A Menza adatlapja
 • Kávéházak Versenye 2005

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s