Kávéházak versenye 2006.01.09.

Picard(ok)

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Valljuk be, munkába igyekezve nem is igen merül fel bennünk az igény, hogy reggeli kávénkat és a betevő sajtót kedvenc kávézónkban fogyasszuk el. Megszoktuk, hogy az otthoni kotyogós egyetlen alternatívája ily hajnali órában a sarki talponálló műanyag poharas kávémegoldása lehet.


Kivétel, ha utunk a Pasaréti téren vagy a Falk Miksa utcán vezet keresztül. Pesti viszonylatban legalábbis már a két Picard fél nyolc illetve nyolc órai nyitása kifejezetten korainak számít. Talán berögzült szokásaink miatt is egyelőre kevés kávézó vállalja a korai kezdés kockázatát. Pedig mi sem volna természetesebb…

A Parlament, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a bíróság közelében található pesti Café Picard Olaszországból vette a mintát. Ha másból nem, az ajtón belépve szemünkbe ötlő sonkák, szalámik, pástétomok látványából erre azonnal rájöhetünk. Korábban autentikus kávébár volt, később egy új helyiséggel, négyszögletű intarziás faasztalokkal, bőrborítású székekkel, kanapékkal hangulatos kávézóvá egészült ki.

Akiben – netán épp valamely mediterrán országban szerzett élményei hatására – mégis felébredt a fent említett vágy, ne hagyja magát elsodortatni a munkába tartó tömeggel; a kávé mellé fogyasszon itt egy könnyed reggelit is. A betérő közönség egyébként meglehetősen vegyes: a szomszédos hivatalból átruccanó egyenruhás fiatalok, öltönyös, bőrkabátos üzletemberek, térképes turisták, reggeliző kisgyermekes családok alkotják.

Hasonlóan széles közönséget vonz a Pasaréti téri buszmegálló mellett húzódó Café Picard – Matteo Étterem is. Ez utóbbi ugyan nem indult az idei Kávéházak Versenyén, mégis mint a pesti picard édestestvére, említést kell tennünk róla.

Kialakítását, hangulatát tekintve azonban teljesen elüt pesti párjától. Míg ott a sötét színvilág és az elrejtettség érzése dominál, itt a teljes külső falfelület üvegből van. A bárpult ugyan itt is hangsúlyos – még ha senki nem is használja – és a kávézó ugyancsak kissé zsúfolt, ám a bauhaus stílusú épület belső terébe beleálmodott, igényes és szemet gyönyörködtető kialakítás a leginkább egy amerikai diner jellegét idézi fel.

A legnagyobb élmény mégis az épülethez szervesen kapcsolódó terasz, a kellemes ücsörgést csupán a menetrendszerint befutó buszok zavarják meg. A kavehazak.hu versenyén ötödik és hatodik helyezést elért két hely névazonossága egyébként nem a véletlen műve. A közös tulajdonosok között pedig ott található Buday Péter Michelin-csillagos chéf is, ami az ételek minőségére jelent egyfajta garanciát…

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s