Kávéházak versenye 2006.01.09.

Picard(ok)

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>> Valljuk be, munkába igyekezve nem is igen merül fel bennünk az igény, hogy reggeli kávénkat és a betevő sajtót kedvenc kávézónkban fogyasszuk el. Megszoktuk, hogy az otthoni kotyogós egyetlen alternatívája ily hajnali órában a sarki talponálló műanyag poharas kávémegoldása lehet.


Kivétel, ha utunk a Pasaréti téren vagy a Falk Miksa utcán vezet keresztül. Pesti viszonylatban legalábbis már a két Picard fél nyolc illetve nyolc órai nyitása kifejezetten korainak számít. Talán berögzült szokásaink miatt is egyelőre kevés kávézó vállalja a korai kezdés kockázatát. Pedig mi sem volna természetesebb…

A Parlament, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a bíróság közelében található pesti Café Picard Olaszországból vette a mintát. Ha másból nem, az ajtón belépve szemünkbe ötlő sonkák, szalámik, pástétomok látványából erre azonnal rájöhetünk. Korábban autentikus kávébár volt, később egy új helyiséggel, négyszögletű intarziás faasztalokkal, bőrborítású székekkel, kanapékkal hangulatos kávézóvá egészült ki.

Akiben – netán épp valamely mediterrán országban szerzett élményei hatására – mégis felébredt a fent említett vágy, ne hagyja magát elsodortatni a munkába tartó tömeggel; a kávé mellé fogyasszon itt egy könnyed reggelit is. A betérő közönség egyébként meglehetősen vegyes: a szomszédos hivatalból átruccanó egyenruhás fiatalok, öltönyös, bőrkabátos üzletemberek, térképes turisták, reggeliző kisgyermekes családok alkotják.

Hasonlóan széles közönséget vonz a Pasaréti téri buszmegálló mellett húzódó Café Picard – Matteo Étterem is. Ez utóbbi ugyan nem indult az idei Kávéházak Versenyén, mégis mint a pesti picard édestestvére, említést kell tennünk róla.

Kialakítását, hangulatát tekintve azonban teljesen elüt pesti párjától. Míg ott a sötét színvilág és az elrejtettség érzése dominál, itt a teljes külső falfelület üvegből van. A bárpult ugyan itt is hangsúlyos – még ha senki nem is használja – és a kávézó ugyancsak kissé zsúfolt, ám a bauhaus stílusú épület belső terébe beleálmodott, igényes és szemet gyönyörködtető kialakítás a leginkább egy amerikai diner jellegét idézi fel.

A legnagyobb élmény mégis az épülethez szervesen kapcsolódó terasz, a kellemes ücsörgést csupán a menetrendszerint befutó buszok zavarják meg. A kavehazak.hu versenyén ötödik és hatodik helyezést elért két hely névazonossága egyébként nem a véletlen műve. A közös tulajdonosok között pedig ott található Buday Péter Michelin-csillagos chéf is, ami az ételek minőségére jelent egyfajta garanciát…

H i r d e t é s

Kávéházi tetőpont

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Galyatetőn létesített Fogadó a Táncoló Kecskékhez kétségkívül az ország legmagasabbra helyezett kávéházi fellegvára. A minden igényt kielégítő kávézó és étterem az éjjel-nappal strázsáló üzletvezető házaspár szívósságát és a tulajdonos elkötelezettségét egyaránt dícséri.

Kávéházak versenye 2006.05.02.
Bécsi - A nagykávéház

A szegedi Bécsi Kávéház, a város központjában, a Feketesas utcában fekszik. Sarki épület, mely üzletként korábban a BÁV ruházati üzleteként működött, csökkentett alapterülettel 2000 év első feléig. A bérleti jog megszerzése után kezdődött a kávéházi funkcióra való átalakítás, személyes ötletek, és az Osztrák- Magyar Monarchia korabeli példák mai kornak megfelelő átültetésével.

Kávéházak versenye 2006.03.06.
Dömötöri

Kávéházak Versenye 2005 >>benevezett kávézó>>
A Dömötöri meghatározta Sopront. A város kávéházainak hangulatát amúgy sem lehet, és nem is érdemes a bécsi kávéházi kultúra nélkül értelmezni, ami Pesttel ellentétben itt nem csak nyomokban található meg. Ha az itallapon cappuccinót is tűntetnek fel, végül kapucínert hoznak ki. Sajnos legtöbbször olasz pörkölésű kávéból... Nekünk mégis felüdülés volt.

Kávéházak versenye 2006.02.27.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s