Kávétermelő országok 2010.03.17.

Costa Rica

Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis több mint 100 kávécserje jut minden lakosra…


Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország, melyet a Csendes-óceán és a Karib-tenger fog közre. A terület a trópusi éghajlati övbe tartozik, az 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fogják közre. Mindezek a természeti adottságok teszik lehetővé azt, hogy Costa Rica sikeres agrárország lehessen. Mezőgazdaságát főként a növénytermesztés képviseli, a kávé és a banán ma is ott található legfőbb exportcikkei között.
Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis a világ fő kávétermelő területei között tartják számon. Manapság több mint 100 kávécserje jut minden lakosra, az ország területén közel 400 millió kávéfa található. A 3,5 millió fős lakosság közel 12%-a a kávéiparban dolgozik. Igazi nagy kávé-nemzetként, Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, amely tudományos újításokat és mezőgazdasági technológiákat alkalmazott, amelyek kiváló színvonalra emelték a kávétermesztést és feldolgozást.

A Costa Rica-i kávék mindig elképesztően kiegyensúlyozottak. Még általában is tiszták és egyensúlyosak, de különleges minőségek esetében zengő és erős ízekkel. Elterjedtek a modern arabika fajták-típusok, mint a caturra és catuai, szinte mindig nedves feldolgozással. Ezen okokból kifolyólag néha – szemrehányásként – említik a costa ricai kávék túlzott egységességét.
Az ország kávéiparát a Costa Ricai Kávé Intézet (Institutio del Cafe de Costa Rica) szabályozza. A legjobb kávékat termelő területek bekerülhetnek az ország Különleges Kávé Szövetségébe (Speciality Coffee Association of Costa Rica), akik szüretről szüretre megrendezik a "Cosecha de Oro" nevezetű versenyt, ahol díjazzák a legjobb kávékat. A kiválasztott nyertes kávék végül internetes aukciókon kelnek el. Costa Ricában rendezik meg az ún. kávék hetét is (Sintercafé), ami az egyik legrangosabb kávés esemény.

A legjobb costa ricai-kávé jelölése SHB (Strictly Hard Bean). Az elnevezés arra utal, hogy a magas termőterületeken – az éjszakai lehűlés miatt – lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így keményebbek és beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek.
A leghíresebb kávés régiók az ország központi részén fekszenek: Tarrazu, Herediá, Tres Rios és Volcan Poas tartozik közéjük. Az ország egyik legnevesebb termőterülete, Tarrazu a fővárostól, San José-tól délre található. Sokak szerint az itt található kávébabból lesz a világ egyik legnagyszerűbb kávéja. A "Costa Rica Tarrazu" meggyőzően savas, ugyanakkor nagyon lágy ízével nyerte el nemzetközi hírnevét. A kávé aromájának jellemzője mintaszerű karaktere, melyet harmonikus teltség egészít ki.

Costa Rica-i kábék a Barista Szaküzletben:

Szemes kávé >>

Őrölt kávé >>

A híres "La Minita" kávéfarm a McAlpin nevezetű család tulajdonában van, az innen származó kávé csak korlátozott számban érhető el. A család büszke arra, hogy minden munkafolyamatot kézzel végeznek, nem használnak mesterséges permetezőszereket, és hogy csakis az első osztályú magokat válogatják ki. A La Minita kávé elérhető a speciális üzletekben Costa Rica La Minita, La Minita Tarrazu stb. jelzésekkel.

H i r d e t é s

Guatemala

A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

Kávétermelő országok 2010.11.04.
Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

Kávétermelő országok 2010.09.08.
Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

Kávétermelő országok 2010.06.28.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s