Kávétermelő országok 2010.05.07.

El Salvador

A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.


El Salvador kis ország Közép-Amerikában. Területe Magyarország negyedét teszi ki, kikötője csak a Csendes-óceán irányában van. A néhány tíz kilométeres tengerparti síkság után a Kordillerák vulkáni, magashegyi tája következik. A 2000 méternél magasabb hegycsúcsok 500-600 méter magasban termékeny talajú fennsíkokat fognak közre. Az éghajlat trópusi, az esős évszak május és október között tart. Ezután a Karib-tenger felől Hondurason át megérkező száraz passzátszél határozza meg az időjárást. Minden tényező – talaj, magasság, klíma – adott, hogy az országból kiemelkedő minőségű kávék érkezzenek. A kiváló adottságok azonban az utóbbi évszázadokban sokkal inkább veszélyt és nehézségeket hoztak a kávétermelőkre, mint lehetőségeket és jó szerencsét.

A területet az 1520-as években gyarmatosította Spanyolország, függetlenségét csak 1821-ben, a Közép-Amerikai Egyesült Tartományok részeként vívta ki. Az államszövetség nem lett olyan hosszú életű, mint észak-amerikai előképe, már 1838-ban felbomlott.
Az ekkor megszülető ország újkori történetét a kávétermesztés alapjaiban határozta meg. A kávé kiemelkedő profitot hozott, így hamar kialakultak a monokultúrás nagyültetvények. Ennek következtében a földek, a vagyon és a tőke néhány oligarcha, nagybirtokos család kezében összpontosult, akik egymással vetélkedtek a politikai hatalomért. A kávékereskedelem szolgálatába állították az infrastruktúrát (az út- és vasútvonalakat nem a lakosság, hanem a kávé "igényei" szerint tervezték), a termelésben résztvevők szabad vándorlását törvényekkel gátolták, a munkaerőt "röghöz kötötték". A huszadik század a folyamatos polgárháborúk és katonai diktatúrák váltakozásában telt. A század második felében a szovjet-amerikai hidegháború egyik terepévé vált az ország, a harcok lezárását csak az 1991-es békeegyezmény hozta el.

A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdasági feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre. A salvadori kávék egyik pólusát ezek a "hagyományos" kávék adják. Érzékszervi értékei miatt e kávék reneszánszukat élik, nagy elismerésnek örvendenek a kávékedvelők között. Jellemzőjük az egyértelmű lágyság, alárendelt savassággal. Kiegyensúlyozottságuk és aromaprofiljuk alkalmassá teszi őket, hogy a brazil fajták alternatívájaként egy eszpresszó keverék alapját adják.

A másik póluson a pacamara található. Ez az elefántbabnak is nevezett maragogype és egy paca nevezetű helyi caturra variáció hibridje. A remek keresztezés ízminőségben felülmúlja "származását": a lágyságot meglepő összetettséggel kombinálja. Az izgalmas, csípős és karakteres íz együttállása a szokásosnál nagyobb kávészemekkel pedig újabb érvet és megerősítést ad a laikus kávévitában a "méret a lényeg" pártján állóknak.

Az utóbbi évtizedben El Salvadorból folyamatosan emelkedő minőségek érkeznek a kávékereskedőkhöz. Megjelentek a kistermelők, az organikus és az ültetvénykávék. Az ország csatlakozott a Cup of Excellence mozgalomhoz is.
A legjobb tételek kizárólag magashegyi ültetvényekről származnak, ahol az éjszakai lehűlés miatt lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek. Ezt SHG (Strictly High Grown – kizárólag magasan termett) rövidítéssel jelzik a kávés zsákon.

Kávék El Salvadorból a Barista Szaküzletben

Szemes kávé >>

Őrölt kávé >>

H i r d e t é s

Guatemala

A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

Kávétermelő országok 2010.11.04.
Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

Kávétermelő országok 2010.09.08.
Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

Kávétermelő országok 2010.06.28.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s