Kávétermelő országok 2010.01.28.

India

Indiába a kávé még az 1600-as évek elején megérkezett. Az országot ekkoriban a muzulmán mogul birodalom uralta. A legenda szerint Baba Budan szúfi szerzetes zarándokútja során utazott keresztül az akkori kávévilág központján, Jemenen. Az ország ekkoriban még uralta a kávétermesztést és kereskedelmet. A leszüretelt kávét feldolgozták, a magokat csírátlanították és így kereskedtek vele.


A jemeniek ezzel a módszerrel évszázadokig biztosították maguknak a kávétermesztés monopóliumát. Baba Budan Mocha kikötőjében ismerkedett meg a kávéval, majd a Mekkába vezető zarándoklaton a kávépörkölés és fogyasztás szokásaival. Mielőtt visszatért szülőföldjére, hét élő kávészemet rejtett el övében, amiket kicsempészett. Ebből a hét kávészemből sarjadt a mai India kávéültetvényeinek összes cserjéje.
A történet szép és valószínűleg van igazságalapja is, tény azonban, hogy export céljára először 1840 után a britek kezdtek kávét termelni az országban. A világ kávétermelésében az első tíz között szerepel India, nagyjából 3 millió ember dolgozik az iparágban, több mint 120.000 kávéültetvényen. 8 nagy kávés régiót különböztetnek meg, mindegyik az ország déli részén helyezkedik el: a karnatakai Mysore, keralai Malabar és tamilnadui Madras körüli területek adják a kávétermés nagy részét. Két fő szüreti időszakot tartanak, novemberben és februárban.
A kávépiacot az 1990-as években (hasonlatosan az egész gazdasághoz) liberalizálták, az állami tulajdonú Indiai Kávétársaság (Coffee Board of India) monopóliuma megszűnt.

A termelők – kereskedők ma már közvetlenül kapcsolódnak a világpiachoz.
Indiában "háromféle" kávét állítanak elő:

 • Cherry – száraz eljárással feldolgozott kávé
 • Plantation Arabica – nedves eljárással készített arabika fajta, az "A" jelzésű a legmagasabb minőség
 • Parchment Robusta – vizes (!) erjesztésen átesett robuszta fajta

  Az indiai kávé jól kiegyensúlyozott és lágy. Testes és kerek, alacsony savassággal, könnyed fűszeres, néha édes és csokoládés illatjegyekkel. Néhány kivételtől eltekintve relatíve kis magasságokban folyik a kávéművelés, ennek köszönhető ez jellegzetes aroma- és íztérkép. Az egyre gyakrabban használt, betegségekkel szemben ellenálló arabika-robuszta hibridek azonban könnyen üressé, közömbössé tehetik ezt a kedves és kerek ízvilágot.

  Jól viselkedik különböző pörkölési szinteken és metódusoknál is. Néha megtalálhatóak benne az Indonéziából származó kávékra jellemző mély tónusú, földes illatjegyek. Mindezen tulajdonságai predesztinálják, hogy remek összetevője legyen egy különleges minőségű eszpresszó-keveréknek.

  Indiai Kávék a Barista Szaküzletben

  Szemes kávé >>

  Őrölt kávé >>

  Monsooned Malabar – India különleges kávéja

  A már említett malabari területről származó, száraz feldolgozással készült (cherry) kávé adja az alapját. A nyers kávészemeket több hónapig nyitott oldalú raktárakban tárolják. Az óceán felől érkező esős és párás levegő át meg átjárja a szemeket. 15-20 cm vastag rétegben szétterítik, gyakran forgatják és így "érlelik" a zöldkávét ebben a május-júniustól kezdődő monszunos időszakban. A folyamat során a kávébabok megsárgulnak, csökken savasságuk és teljesen egyedi, új érzékszervi jellemzők alakulnak ki. Egyszerre van jelen egyfajta nehéz egyhangúság és éles fűszeresség, vad csípősség az ízben.

  A "monszun-eljárást" eredetileg azért fejlesztették ki az indiai exportőrők, mert a tengeri szállítás felgyorsult. A mai Indonézia területéről származó "Old Brown Java" kávé a hosszú tengeri utaztatás során hasonló változásokon ment át a fából készült óceánjáró vitorlások raktereiben egykor, mint a mai "monszunkávé". A tengeri levegő átalakította a kávészemeket. A modern és gyors raktározási és szállítási technológiáknak köszönhetően azonban ez a "különleges feldolgozási mód" egyszer csak eltűnt. A fogyasztók hiányolták kávéjukból a megszokott ízt, így mesterséges úton újból előállították a "tengerízű kávét" és megszületett a "Monsooned Malabar". A romantikus név, történet és különleges feldolgozás jó reklámot adott a valóban unikális ízjegyekkel bíró kávénak, ami azóta is az igazi kávémániákusok egyik kedvence.

 • Guatemala

  A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

  Kávétermelő országok 2010.11.04.
  Mexico

  Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

  Kávétermelő országok 2010.09.08.
  Jamaika vs. Jáva

  Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

  Kávétermelő országok 2010.06.28.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.