Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vajon számít, hogy honnan származik a kávé, amit iszunk? Természetesen igen, hiszen jelentős különbségeket találunk egyes területek kávéinak ízvilágában.
A Tchibo kínálatában több, termelő ország szerint szelektált kávét is találunk. De vajon számít, hogy honnan származik a kávé, amit iszunk? Természetesen igen, hiszen jelentős különbségeket találunk egyes területek kávéinak ízvilágában.
A kávécserje a Ráktérítő és a Baktérítő közti trópusi területeken terem meg, ezt a sávot szokás Kávéövként is emlegetni. Földrajzilag három nagy terület tartozik ide: Közép- és Dél-Amerika egyes országai, Afrika keleti és nyugati partvidéke, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág egyes országai. Világszerte mintegy 80 országban termesztenek kávét, ebből 50 ország exportál is.
A kávécseresznye minőségét, így később a belőle készülő ital ízvilágát számos tényező befolyásolja: a termőtalaj minősége és összetétele, a napsütéses és csapadékos órák száma, a termőterület kitettsége, tengerszint feletti magassága. A termesztett fajtákat is meghatározza a termőterület; míg a karakteresebb ízű, koffeinben gazdagabb robusta fajták jobb szeretik a naposabb, szárazabb, 1000 méteres magasság alatti területeket, addig a kifinomultabb ízű, értékesebb arabica fajtákat jellemzően a magasabban fekvő, csapadékosabb területeken termesztik.
Természetesen minden országnak, területnek megvannak a jellemző, kedvelt fajtái. A mezőgazdasági jellemzőkön túl jelentős különbségeket fedezhetünk fel az egyes országokra jellemző szüretelési, feldolgozási módszerekben is, amelyek szintén befolyásolják a késztermék jellemzőit. Kávékedvelőként érdemes tehát tudatosan keresni az egyes területek jellemző kávéit, felfedezni sajátos ízjegyeit, kísérletezni az elkészítési módokkal, hiszen a variációk száma szinte végtelen, és egy teljesen új, csodálatosan gazdag gasztronómiai világot fedezhetünk fel a kávén keresztül. Talán a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a kapszulás eljárást hívjuk segítségül a kávéutazáshoz, hiszen így bátran váltogathatjuk az épp kóstolt fajtákat, és minden egyes csésze fekete garantáltan friss, rögtön a pörkölést követően vákuumozott, a fajtajegyeket maximálisan megőrző, kiváló minőségű kávébabból készül.
Lássuk tehát, mely országok a Föld legjelentősebb kávétermelői, és mit érdemes keresni az egyes területekről! Indítsuk kalandozásunkat az amerikai kontinensen, hiszen, nem meglepő, a világ első számű kávéexportőre Brazília! Brazíliában hatalmas farmokon termesztenek kávét, az ország területének jelentős részén. Legismertebb kávéjuk a Santos. A brazil kávékra a karakteres, mégis harmonikus ízek, az édeskés, mogyorós ízjegyek jellemzőek. A kávéínyencek másik kedvenc területe a régióból Costa Rica, ahol jellemzően inkább kisebb farmokon termelik a csúcsminőségű arabica kávékat.
Tovább haladva képzeletbeli utunkon, az afrikai kávék közül mindenekelőtt érdemes megismerkedni az etióp fajtákkal. Etiópia a kávé őshazája, és jelenleg is Afrika legnagyobb kávétermelője. Leginkább kis ültetvények a jellemzőek az országra, olyan népszerű, gyümölcsös ízvilágú kávékkal, mint a Sidamo vagy a Yirgacheffe. Kenyában a Kenya hegy biztosít kiváló domborzati viszonyokat és ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talajt a termesztéshez, ez biztosítja kávéik kitűnő minőségét, a kávéik erőteljes aromáját. Az ország különösen odafigyel a szigorú minőségbiztosításra, valamint a termelők védelmére, a fair trade alapelveinek érvényesülésére és a környezeti fenntarthatóságra.
Talán meglepő, de Ázsia legjelentősebb kávétermelője, egyben a világ második legnagyobb kávéexportőre Vietnám, ahol a magántulajdonú farmok mellett az állam is kiveszi a részét a kávetermesztésből. A termelt típusok nagy része a karakteresebb robusta fajták közül kerül ki, az itt termesztett kávé közkedvelt alapanyaga az instant kávéknak is. Ugyanakkor Vietnám a hazája a világ talán legismertebb luxuskávéjának, a Ca phe chonnak is. A kávékedvelők körében nagy népszerűségnek örvendenek az indonéz kávék is: a szigetország számtalan szigetén termesztenek kávét, a legismertebbek ezek közül Jáva és Szumátra. Legnagyobb részt arabicát termesztenek, kávéik testesek, erőteljesek. Indiában arabicát és robustát egyaránt termelnek, jellemzően fák árnyékába ültetik a kávécserjéket, hogy megvédjék a perzselő naptól. Az indiai kávékra jellemző az édeskés, pörkölt mogyoróra, malátára, fűszerekre emlékeztető ízvilág.
dr. Kovács T. Lóránt
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
2024.05.31.