Kávétermelő országok 2009.12.22.

Kenya

A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.


Éppen ezért függetlenségét csak igen későn, 1964-ben tudta kivívni. 1500-as években a portugálok foglalták el, az 1700-as évektől az ománi arabok uralták, 1890-től a Brit Birodalmi Kelet-Afrikai Társaság fennhatósága alá került.
Bár a kávé őshazája – Etiópia – szomszédos ország, de a kávéművelés itt csak későn honosodott meg. Az 1800-as években a Szent Lélek Kongregáció atyái kezdtek kávétermesztésbe, a bourbon nemesített arabikák 1911-ben kerültek az országba. Ebben az időben települtek brit és más európai farmerek a térségbe, számuk a 30-as évekre 30000 körülire emelkedett. A felföld belsejében kávé- és teaültetvényeket alapító gazdálkodók indították el az ország kávés iparágát.

Mára Kenya a világ 18., Afrika 6. legnagyobb kávétermelője. A mennyiségnél azonban itt sokkal fontosabb a minőség. Abban minden kávészakértő egyetért, hogy Afrika legjobb kávés minőségszabályzása Kenyában működik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyarmati időszakot követő egypártrendszerben szigorúan szabályozták az ágazat működését. A politikai rendszer az utóbbi másfél évtizedben többpárti köztársasággá alakult, a piac szabaddá vált de a kávésipar szabályozása – szerencsére – megmaradt.

Majd 600 ezer farmon több mint 6 millió ember dolgozik. Ez az ültetvény- és termény-mennyiség áttekinthetetlen lenne, ha termelők nem tömörülnének szövetkezetekbe. A termelők több száz egyesülete szervezi a kávé begyűjtését, osztályozását, értékesítését.
Az osztályozási rendszer könnyen áttekinthető, alapvetően a kávészemek méretére alapoz. A legfelső kategória az AA jelzésű, amibe a 17-18-as méretű szemek kerülnek. A számok a kávébab hosszára utalnak: 17/64-ed és 18/64-ed inch, (kb.: 68 és 72mm). Ez után következnek az A és a B nagyságú szemek. A termés gyöngykávé-részét (peaberry, PB) külön gyűjtik és értékesítik.
A kávébab mérete természetesen nincs közvetlen összefüggésben az ízminőséggel, de a gondos, szemenkénti válogatás teljesen kiszűri a hibás magokat és egységes kategóriákat teremt. Ennek árnyoldala természetesen, hogy az egyes kávétermelőktől beérkező tételek keverednek és a kiemelkedő minőségek eltűnnek. A piaci liberalizáció óta már elérhetőek kisebb termelők különleges kávéi is, de nem közvetlenül csak aukciókon…

Kenyi kávék a barista Szaküzletben

Szemes kávé >>

E.S.E. pod >>

Az aukciós rendszer a kenyai kávés ágazat sikerének szintén fontos összetevője. A szövetkezetek és exportőrök a szüreti időszakban hetente tartanak kávéaukciókat. A licitálható tételeket előzetesen szétküldik a potenciális vevőknek (zöldkávé-kereskedők, pörkölő üzemek vezetői). Az árverésre érkező felvásárlók így pontos képet kapnak az elérhető kávékról és a saját igényeiknek megfelelő minőséghez, karakterhez tudnak hozzájutni.
Kenya trópusi éghajlata több mint ideális a kávétermeléshez. A kiegyenlített hőmérsékletű hónapok között nehéz különbséget tenni, évszakok nincsenek. Két esősebb időszak (áprilistól júniusig és október-november) teszi változatosabbá a mikroklímát, az utánuk következő száraz hónapokban következhet a betakarítás. A "téli" a jelentősebb, a "nyári" a változó szüreti időszak.

A termőterületek az ország közepét uraló, 5199 méter magas Kenya hegytől húzódnak, egészen az a déli határt jelző Kilimandzsáróig. Igazi magashegyi termelést folytatnak 1500-2100 méteres magasságban, az exportra szánt kávéban a nedves eljárást alkalmazzák. A fejlett és környezettudatos agrártechnológiáknak köszönhetően a gazdálkodáshoz vegyszereket, műtrágyát alig használnak.

Az országban jellemzően tradicionális bourbon és typica arabika variációkat termesztenek, a legutóbbi időkben kezdtek bele a Ruiru 11-es nevű hibrid termesztésébe. Az új, betegségeknek jobban ellenálló variáció megosztja a kávészakértőket. Legtöbben hiányolják belőle a tipikusan "kenyai" ízeket, jellegtelen kávénak tartják és féltik a kiváló minőséget adó, jól bevált SL-28 és SL-34 variációkat.
A kenyai kávé savas. Akik először kóstolják gyakran meghökkennek akár citrusosan gyümölcsös ízén. De ha ezen túljutunk, igazi meglepetések érhetnek. Néha borra emlékeztető, különleges utóíz, máskor a piros bogyós gyümölcsök fanyarságának rendkívül intenzív jelenléte vagy kifejezetten édes ízérzet egészíti ki az alapízt. Sokféle karakterrel, összetett ízképpekkel találkozhatunk. A forrázásos-csepegtetős technológiákhoz jól illeszkedő kávét ad, de felbukkan néhány magas minőségű eszpresszóban is.

H i r d e t é s

Guatemala

A hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

Kávétermelő országok 2010.11.04.
Mexico

Mexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

Kávétermelő országok 2010.09.08.
Jamaika vs. Jáva

Arabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

Kávétermelő országok 2010.06.28.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s