Kenya

-
Kávétermelő országok, 2009.12.22.

Kenya

A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.


Éppen ezért függetlenségét csak igen későn, 1964-ben tudta kivívni. 1500-as években a portugálok foglalták el, az 1700-as évektől az ománi arabok uralták, 1890-től a Brit Birodalmi Kelet-Afrikai Társaság fennhatósága alá került.
Bár a kávé őshazája – Etiópia – szomszédos ország, de a kávéművelés itt csak későn honosodott meg. Az 1800-as években a Szent Lélek Kongregáció atyái kezdtek kávétermesztésbe, a bourbon nemesített arabikák 1911-ben kerültek az országba. Ebben az időben települtek brit és más európai farmerek a térségbe, számuk a 30-as évekre 30000 körülire emelkedett. A felföld belsejében kávé- és teaültetvényeket alapító gazdálkodók indították el az ország kávés iparágát.

Mára Kenya a világ 18., Afrika 6. legnagyobb kávétermelője. A mennyiségnél azonban itt sokkal fontosabb a minőség. Abban minden kávészakértő egyetért, hogy Afrika legjobb kávés minőségszabályzása Kenyában működik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyarmati időszakot követő egypártrendszerben szigorúan szabályozták az ágazat működését. A politikai rendszer az utóbbi másfél évtizedben többpárti köztársasággá alakult, a piac szabaddá vált de a kávésipar szabályozása – szerencsére – megmaradt.

Majd 600 ezer farmon több mint 6 millió ember dolgozik. Ez az ültetvény- és termény-mennyiség áttekinthetetlen lenne, ha termelők nem tömörülnének szövetkezetekbe. A termelők több száz egyesülete szervezi a kávé begyűjtését, osztályozását, értékesítését.
Az osztályozási rendszer könnyen áttekinthető, alapvetően a kávészemek méretére alapoz. A legfelső kategória az AA jelzésű, amibe a 17-18-as méretű szemek kerülnek. A számok a kávébab hosszára utalnak: 17/64-ed és 18/64-ed inch, (kb.: 68 és 72mm). Ez után következnek az A és a B nagyságú szemek. A termés gyöngykávé-részét (peaberry, PB) külön gyűjtik és értékesítik.
A kávébab mérete természetesen nincs közvetlen összefüggésben az ízminőséggel, de a gondos, szemenkénti válogatás teljesen kiszűri a hibás magokat és egységes kategóriákat teremt. Ennek árnyoldala természetesen, hogy az egyes kávétermelőktől beérkező tételek keverednek és a kiemelkedő minőségek eltűnnek. A piaci liberalizáció óta már elérhetőek kisebb termelők különleges kávéi is, de nem közvetlenül csak aukciókon…

Kenyi kávék a barista Szaküzletben

Szemes kávé >>

E.S.E. pod >>

Az aukciós rendszer a kenyai kávés ágazat sikerének szintén fontos összetevője. A szövetkezetek és exportőrök a szüreti időszakban hetente tartanak kávéaukciókat. A licitálható tételeket előzetesen szétküldik a potenciális vevőknek (zöldkávé-kereskedők, pörkölő üzemek vezetői). Az árverésre érkező felvásárlók így pontos képet kapnak az elérhető kávékról és a saját igényeiknek megfelelő minőséghez, karakterhez tudnak hozzájutni.
Kenya trópusi éghajlata több mint ideális a kávétermeléshez. A kiegyenlített hőmérsékletű hónapok között nehéz különbséget tenni, évszakok nincsenek. Két esősebb időszak (áprilistól júniusig és október-november) teszi változatosabbá a mikroklímát, az utánuk következő száraz hónapokban következhet a betakarítás. A "téli" a jelentősebb, a "nyári" a változó szüreti időszak.

A termőterületek az ország közepét uraló, 5199 méter magas Kenya hegytől húzódnak, egészen az a déli határt jelző Kilimandzsáróig. Igazi magashegyi termelést folytatnak 1500-2100 méteres magasságban, az exportra szánt kávéban a nedves eljárást alkalmazzák. A fejlett és környezettudatos agrártechnológiáknak köszönhetően a gazdálkodáshoz vegyszereket, műtrágyát alig használnak.

Az országban jellemzően tradicionális bourbon és typica arabika variációkat termesztenek, a legutóbbi időkben kezdtek bele a Ruiru 11-es nevű hibrid termesztésébe. Az új, betegségeknek jobban ellenálló variáció megosztja a kávészakértőket. Legtöbben hiányolják belőle a tipikusan "kenyai" ízeket, jellegtelen kávénak tartják és féltik a kiváló minőséget adó, jól bevált SL-28 és SL-34 variációkat.
A kenyai kávé savas. Akik először kóstolják gyakran meghökkennek akár citrusosan gyümölcsös ízén. De ha ezen túljutunk, igazi meglepetések érhetnek. Néha borra emlékeztető, különleges utóíz, máskor a piros bogyós gyümölcsök fanyarságának rendkívül intenzív jelenléte vagy kifejezetten édes ízérzet egészíti ki az alapízt. Sokféle karakterrel, összetett ízképpekkel találkozhatunk. A forrázásos-csepegtetős technológiákhoz jól illeszkedő kávét ad, de felbukkan néhány magas minőségű eszpresszóban is.

Tetszett a(z) Kenya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenya magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg