California Coffee Company

-
Kávézóláncok, 2009.07.02.

California Coffee Company

A koncepció és történet Az első, Teréz körúti üzlet 2005-ös megnyitása óta a California Coffee Company (CCC) folyamatosan vezeti a "20-as, 30-asok menő kávézója" címért folyó versenyt. A német tulajdonosi kör korábban már létrehozott egy jól működő kávés franchise-t Bajorországban, de hazánkban teljesen új fejezetet nyitottak.


A magyar piacra egyedi koncepciót, designt és kommunikációt alakítottak ki. A kezdetektől tudatosan választották a helyszíneket és alakították az üzleteket úgy, hogy a végeredmény a megcélzott generációnál "telibe találjon". Az üzletekben használt, jellemző színektől és formáktól a választékszerkezeten és megjelenítésen át, a nyitástól-zárásig műholdról érkező héttérzene stílusán és napszakonként változó hangerején keresztül a kommunikációs stílusig és csatornákig minden ugyanazt a célt szolgálja. A betérő magyarés nagyon sok esetben külföldifiatal felnőttek érezzék magukat otthon! A wifi és a laptopoknak kialakított asztalok ugyanolyan evidens részei a szolgáltatásrendszernek, mint a kávé vagy a szendvicsek. Az elsők között megjelent kávés lánc a jó marketingmunkának és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára biztos pozíciót vívott ki magának a magyar kávés világban.

A keverék
A CCC két különböző keveréket kínál üzleteiben. Az espresso italok alapja egy klasszikus (80-20) arabika - robuszta keverék, amit kifejezetten a magyar ízlésnek megfelelően alakítottak ki. Az első egység nyitása után – a vendégek visszajelzései alapján – jó pár különböző pörköltségű és összetételű keverékből választották ki a végső variációt.
A tejes italok alapját egy 100% arabica keverék adja. A választékközlésben ugyan nincs jelezve, de ha valaki szeretné ez utóbbi keveréket megkóstolni espresso formájában, erre van lehetősége. Ez esetben a barista természetesen felhívja a vendég figyelmét, hogy ez a keverék ízvilágában úgy lett kialakítva, hogy tökéletesen passzoljon a tejes kávéitalokba, önmagában fogyasztva azonban nem biztos, hogy ugyanazt a kiemelkedő kávéélményt adja, mint a klasszikus keverék.
Mindkét alapkávé az anyacég által felvásárolt olasz pörkölő-üzemből érkezik. Ez garantálja az állandó, kiemelkedő minőséget a keverékben és pörköltségben.

A technológia
A kávés munkaterületen La Cimbali kávégépekkel készülnek az italok. Az espresso hagyományos, két csaptelepes gépekkel, a tejes kávék arabica alapja a Cimbali M3-as és Dolce Vita szuperautomata gépeivel. A tejhabosítás mindig manufakturálisan (tejkiöntővel, gőzölőcsővel) zajlik.

Az espresso sztenderdje

  • 8 gramm kávéőrleményből
  • 40 ml espresso (krémmel együtt)
  • 20 másodperc lefolyási idővel

    Választék
    Az espressóból kérhetünk kicsit és közepes méretűt is (ami tulajdonképpen egy doppio, azaz dupla kávé, mert 16 gramm őrleményből készül). Cappuccino esetében a helyzet ugyanez, a latték és ízesített kávék viszont már kicsi, közepes és nagy méretben is (három adag alapkávé – 24gr őrleményből) hozzáférhetők. A választékban az olasz kávéiskola minden alapitalát megtaláljuk. Helyben fogyasztáskor porceláncsészébe és üvegpohárba, elviteles rendeléskor papírpoharakba szervíroz a barista.
    A különlegességek között kiemelendő a chai latte (tejhabos-fűszeres teakülönlegesség), ami hazánkban először a CCC üzleteiben volt rendelhető. A jeges italválaszték az első napos hétvégén megjelenik a pult feletti választékközlő táblákon. Először a gyümölcspürékkel készített italok formájában, majd a gyümölcsszezon indulásától mindig az épp aktuális szezon szerinti friss alapanyagból készülnek a hideg italok. Ugyanez a szemlélet meghatározó az ételválasztékban is: minden bolt saját hidegkonyhával rendelkezik, ahol folyamatosan készülnek a friss szendvicsek.

    Belső képzés
    Az első üzlet nyitásától meghatározó a CCC cégvezetője, Makróczi Béla személye. Minden üzletben személyesen látja el a minőség-felügyeletet. Az újonnan nyíló egységek csoportos kávés-, kínálati- és vendégkezelési képzést végeznek, majd a már bejáratott üzletekből tapasztalt kollégák csatlakoznak az új baristákhoz. Ők segítenek a kávézó elindításában, a receptúrák és készítési módok begyakorlásában.

  • Tetszett a(z) California Coffee Company magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) California Coffee Company magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg