Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
A McCafé kávézólánc meghatározó sajátossága, hogy üzleteik alapvetően "shop in shop" rendszerben, meglévő McDonald’s éttermekben működnek. Ez egyszerre előny – az üzletek kialakításakor – ugyanakkor kihívás is. A McCafénak egyfelől meg kell győznie a McDonald’s törzsközönségét, hogy ne csak "hamburgerezni" térjen be az üzletbe, ugyanakkor be kell csábítania a kávés közönséget is egy valódi kávéélmény ígéretével. Hogy ez mennyire jól sikerült, az bizonyítja, hogy 2003 óta folyamatosan nyílnak a McCafék, az üzletek száma elérte a harmincat, így mára az ország legnagyobb kávézóláncává váltak.
A történet és koncepció
A McCafé üzletkoncepció nem Amerikából, hanem (még 1993-ban) Ausztráliából indult el. A kontinensnyi ország kávékultúrájában az utóbbi évek rendkívüli fejlődést hoztak. Ausztrália azon ritka "kávéivó" országok közé tartozik, amelyek területén meg is terem a kávé – méghozzá igen magas minőségben – így a fogyasztók közvetlen közelről ismerhetik a kávénövényt, annak termesztését. Talán az sem véletlen, hogy 2003-ban már Barista Világbajnokságot is nyert ausztrál színekben Paul Bassett. Nagy létszámú olasz kolónia él az országban így az amerikai és angol gyökerű láncokkal párhuzamosan jelentek meg az igazi olasz kávébárok, majd az eredeti, "aboriginal" ausztrál kávéházláncok. Ebben közegben nem meglepő, hogy ilyen jelentős kávés innováció indult el a helyi McDonald’s háza táján. Ekkora újítást – egy teljesen különböző választék -és térkialakítású kávézó a már jól bevált éttermekben- a cég alapítása óta nem vezettek be az üzletekben.
A sikeres tengerentúli startot követően az "üzlet az üzletben" ötlet először Európában talált kedvező fogadtatásra. A kávéházi hagyományaira méltán büszke Magyarország a bevezetésben úttörő szerepet játszott, hiszen 2003-ban a világon hatodikként, a kontinentális Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s. Az első európai üzlet Írországban nyílt, a magyar indulás előtt a hazai szakemberek is ott vettek részt tréningen.
A keverék
A magyar kávés vendéglátásban egyedülálló módon a hazai McCafé üzletek 2008 elejétől egy UTZ minősítésű kávét, a "Douwe Egberts Espresso Special" blendet kínálják vendégeiknek. Lényegét tekintve a program célja, hogy segítségével visszakövethető legyen a kávé származása, és igazolható, hogy azt felelősségteljes módon termesztették, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösségeket. De hogy néz ki ez a gyakorlatban?
Az alábbi linken most Te magad is nyomon követheted, hogy elfogyasztott kávéd melyik ültetvényről származik: www.goodorigin.com
A linkre kattintva válaszd Magyarországot (azaz Hungary-t), majd a ’Douwe Egberts Espr. Special utz 1000g’ kávéfajtát, valamint a 29102009 kódot. (Ezt már akár a kávézóban megkezdhetjük, ahol ingyenes wifi áll rendelkezésünkre.) Az internet segítségével elutazhatunk az éppen elszürcsölt kávénk keverékét alkotó kávéfajták termelőihez.
Először kiderül, hogy a keverék az alábbi 5 különböző kávétermelő farmjáról származik:
A kávéválaszték
A kávéitalok strukturálása a választékban az olasz kávéiskolát idézi. Az espresso-tól a cappuccino-n át a latte-ig minden fontos italt megtalálunk. Minden espresso mellé jár egy kis pohárka szénsavmentes ásványvíz, hogy pótolja a szervezet folyadékveszteségét. Sokan reggel éhgyomorra kávéznak - ami nem túl egészséges- ezért jót tesz, ha az espresso elfogyasztása után egy kis vizet is vesz magához az ember.
Különlegességnek számít a "Flat white", ami a McCafé kezdeteit idézi, tulajdonképpen tejeskávé "ausztrál módra": porcelán csészében, szinte csak gőzölt, melegített tejjel, tetején csak egy pötty tejhabbal. Az espresso italokból természetesen csak "kicsit" tudunk rendelni, de a többi italnál megtalálható a három méret (a latte macchiato és a bécsi kávé esetében csak normál és nagy). Aki a legnagyobb méretezést választja, készüljön fel, mert a 4dl-es italoknál nem csak a csésze-pohár mérete, a tej és az ízesítők mennyisége nő arányosan, de a felhasznált kávéőrlemény dózisa is!
A szüleikkel betérő gyermekeket Babycino-val várják (tejhab kakaóporral és csokoládé öntettel díszítve), hogy kicsit ők is felnőttnek érezhessék magukat, míg a szülők cappuccino-jukat kortyolgatják.
Technológia- Espresso sztenderd
Belső képzés
A munkatársak 1 hónap alatt sajátítják el a különféle termékkészítési procedúrákat, részletes tréning-tervet követve. A terv meghatározza, hogy melyik nap, milyen területet tanul vagy gyakorol, és mikor kell elméleti illetve gyakorlati tudását bizonyítania teszt formájában. Így minden csapattag pontos visszajelzést kap teljesítményéről.
Az új belépőket a betanulási idő alatt egy McCafé oktató tanítja, kíséri végig. Ezek az oktatók barista tanfolyamon is részt vesznek, mely során még inkább bővítik ismereteiket, majd azokat tovább adják a kollégáiknak. A nagyobb forgalmú egységekben akár két barista is dolgozik, így hatékonyabban tudják tanítani kollégáikat.
Cégen belül rendszeres találkozókon és versenyeken biztosítják a fejlődési lehetőséget és motivációt minden munkatársnak.
A McCafé kávés konzultánsa – Paszicsnyek Emőke
Az üzletek nyitásakor a McCafé konzultánsa és vezető barista-trénere, Paszicsnyek Emőke oktatja a teljes személyzetet.
Feladata a sztenderd kávéminőség folyamatos garantálása az üzletekben. Őt kértük meg, mesélje el, hogyan jutott ebbe a pozícióba, és hogyan élte meg az utóbbi "kávés éveket" a McCaféban?
Tovább>>
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Az energiaitalok hatásai a szerencsejáték teljesítményre
2024.04.26.