Kávézóláncok 2009.10.14.

Tchibo kávézólánc

Melyik híres kávézólánc indította elsőként üzleteit? Válaszként a legtöbben kapásból rávágnák: természetesen az amerikai Starbucks. És milyen nagyot tévednének - térben és időben egyaránt.Történet

A Max Herz és Karl Tchilling-Hiryan által alapított Tchibo cég már 1955-ben megnyitotta első, kávébárral egybeépített üzletét.
A Tchibo név az alapító Tchilling nevéből és a német Bohnen (kávébab) szóból kialakított mozaikszó. A cég pontosan 60 éve, 1949-ben kávé-csomagküldő szolgálatként kezdte meg tevékenységét Németországban, mára Európa egyik kiemelkedő kiskereskedelmi üzlethálózatát tudhatja magáénak.
A kávézólánc üzletei a hagyományos kávékínálat és a kimért kávék mellett 1973-tól kínálnak kiváló minőségű "non food" termékeket is. A Tchibo ezáltal egyedülálló modellt valósít meg: igazi kávézói környezetben ötvözi a minőségi szemes és őrölt kávé kínálatot a rendszeresen megújuló "nem élelmiszer" termékek széles választékával.
Napjainkban Németországban a Tchibo üzletek száma hozzávetőlegesen 900. Ezek közül 500 üzletben működik kávébár. A kelet-közép európai régióban, hazánkon kívül Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában működnek üzletek. Magyarországon 2007-ben nyílt az első egység, ma már három helyszínen – Budapesten az Arena Plázában és a MOM Park bevásárlóközpontban, vidéken a pécsi Árkádban – várják a kávézás szerelmeseit.

Keverék és pörkölés

A Tchibo tapasztalata szerint a magyarok ízléséhez az olaszos kávék állnak a legközelebb. 2009. augusztusában ezért vezették be a kávébárban a Tchibo "Espresso Sizilianer Art" kávét. A klasszikus, intenzív eszpresszó kávékeverék jellegzetes szicíliai karakter: erős, textúrája testes, enyhén fűszeres aromával. A kávé nemes arabika és robuszta kávéfajták keveréke. A keverék már kiskereskedelmi forgalomban is kapható.
A Tchibo kávék egyedülálló aromájukat a különleges pörkölési eljárásnak köszönhetik: a különböző régiók kávészemeit (például Kenya, Brazília, stb.) külön pörkölik, és csak később keverik össze. Ezt az eljárást hívják "pörkölés utáni keverésnek", mely összhangba hozza a kávészemek sajátos aromáját.

Kávébár

A kávébárban mindenki meggyőződhet a Tchibo kávés szakértelméről. Az üzletek eladói kétcsaptelepes Elektra kávégépeken készítik a kávét. A klasszikus választékelemek mellett, a visszatérő vendégek kedvéért szezonálisan változó kávékülönlegességeket is kínálnak: a nyári kínálatban a vanília sziruppal ízesített frappé, a klasszikus jeges kávé (fagylalttal) és az espresso affogato is megjelent.

Szemes kávé kínálat

A kávé ínyencek örömére az üzletekben megvásárolhatóak a Tchibo Exclusive Origins területszelektált kávék, melyek – a különböző termőterületeknek köszönhetően – ízük és aromájuk alapján markánsan megkülönböztethetőek egymástól. Az egyes ízkarakterekről a tudatos vásárlók tájékozódhatnak a következő oldalon>>

A Tchibo Exclusive Origins szemes kávé kizárólag a Tchibo üzleteiben kapható.

Választék kávé mellé

A reggeli nélkül otthonról elindulók kedvéért került bevezetésre a "Reggeli Menü":
friss vajas croissant vagy csokis párna mellé
egy csésze Tchibo kávé a klasszikus kínálatból,
és 1,5 dl 100%-os narancslé.
A kávébár finom süteményekkel is kényezteti vendégeit, melyek kézzel készülnek. Alapanyagnak kizárólag első osztályú vajat, valódi belga csokoládét és természetes eredetű krémeket használnak. Sem margarin, sem másmilyen adalékanyag nem kerül a desszertekbe.

Az eszpresszó sztenderd

A Tchibo üzletekben az "Espresso Sizilianer Art" keverék készítési sztenderdje a következő:

 • 7,5 – 8 gr kávéőrleményből
 • 40 ml kávéital készül (krémmel együtt)
 • 30+/- 3 másodperces lefolyási idő alatt.

  Belső képzés

  Varga Eszter, a Tchibo üzletek menedzsere nyilatkozta:
  "Munkatársaink tréningje egy hónapig tart. Ez alatt az idő alatt nemcsak azt tanulják meg, hogy hogyan lehet a vásárlóinkat úgy kiszolgálni, hogy a Tchibo-ban történő vásárlás élmény legyen számukra, hanem széleskörű ismereteket is kapnak termékeinkről – így a Tchibo szemes és helyben fogyasztható kávéiról is.
  Baristák tartanak tréninget az üzletben dolgozó kollégáknak, hiszen fontos, hogy pontosan ismerjük kávéink ízvilágát és élményértékét. Így azt tudjuk adni a vásárlónak, ami az ő ízlésének leginkább megfelelő. A kávé kiválasztása és elkészítése során nemcsak a vásárló preferenciáit törekszünk megismerni, de igyekszünk neki érdekességeket és sok hasznos információt elmondani a kávéról. Fontosnak tartjuk, hogy kollégáink jól érezzék magukat munka közben, mert így nemcsak egy kiváló kávéval és egy finom süteménnyel tudják kecsegtetni a vásárlóinkat, hanem kedves, barátságos hangulattal és egy hiteles Tchibo mosollyal is, amiért mindig érdemes visszatérni hozzánk.
  "

 • H i r d e t é s

  A Kaffeine öt árnyalata cikk borítóképe
  A Kaffeine öt árnyalata

  A Kaffeine 2015-ös nyitása óta egy stílusos budai helyből egy menő budapesti kávézólánccá nőtte ki magát. Szeptember 2-től már a BudaWest irodaház aljában is.

  Kávézóláncok 2019.09.03.
  Budapesten a Starbucks?

  Egyes híresztelések szerint mégis megnyitja első magyarországi üzletét a Starbucks.
  Már külön rajongói tábora alakult ki hazánkban az amerikai kávézóláncnak, fan-clubok jöttek létre az interneten, külföldről hozzák haza a zöld logos souvenireket, és itthon keresik a hasonló kávékeverékeket.

  Kávézóláncok 2010.02.23.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s